Rize'de #çay üretiminin önü; Tekel Bakanı Suat Hayri Ürgüplü'nün 1940'daki şu sözüyle açılmıştır:
"Bu çay eskiden Hindistan'dan gelen, şimdi piyasada bulunmayan nefis çayların aynısıdır!"
zihni sinir'in kardeşi olan insan. soyadı kanunu sırasında farklı yerlerde oldukları ve görüşemedikleri için farklı soyadları almışlardır. doğru bildiniz tabiî ki sallıyorum yok böyle bir şey.
ancak entry-nick uyumu gibi ad-soyad uyumuna sahip bir kişilik.
ruslardan gördüğü çay arazilerini "rize'ye tam olur lan bu" diyerek türkiye'ye getirmiştir. sayesinde türkiye dünyada kişi başı en çok çay tüketen ülke konumundadır. var olsun.
Türkiye’de çay tarımının başlamasına, gelişmesine ve yerleşmesine önderlik eden zirâat mühendisi. 1880 senesinde Muğla’da doğdu. ilk ve Orta öğreniminden sonra istanbul Halkalı Yüksek Zirâat Okulunu bitirdi.
1880 Muğla doğumludur. 1897 yılına kadar Muğla'da kalmış, liseyi bitirdikten sonra selanik'e ziraat okumaya gitmiştir. 1914'ten 1920'ye kadar orman müfettişliği, tabii bilimler öğretmenliği gibi görevlerde bulunmuş, 1920'de yeni meclisin kurulmasıyla görev yaptığı bursa'dan hareket edip ankara'ya gelmiştir. ilk tarım genel müdürü olmuştur.
1923'te Rize'ye gelen Zihni derin batum'a yapılan bir gezide Rusların çay bahçelerini görmüş ve rize iklimini, toprağını inceletince çay tarımına uygun olduğunu farketmiştir. ilk olarak halka dağıtılan ithal çay fideleri halkın yeterli ilgi göstermemesi nedeniyle tutmamış, daha sonra 1924'te çıkan kanunla Rize'de devlet eliyle çay tarımı yaptırılmaya başlanmıştır. Zihni derin 1965'te ankara'da vefat etmiştir. daha sonra kendisine bu çalışmalarından dolayı 1969 yılında tubitak hizmet ödülü verilmiştir. sizin anlayacağınız her gün bardak bardak içtiğimiz çayı türkiye'ye bu adam getirmiştir.
ayrıca Muğla merkezde yapımına 1994 yılında başlanan, 2004 yılında tamamlanıp açılışı yapılan ve zihni derin'in adı verilen bir alışveriş merkezi de mevcuttur.
çayı türkiye'ye getirmiş idealist orman müfettişi...
çayı rize'den önce öğretmenlik yaptığı bursa'da denemiştir . burdaki denemeler başarılı olmayınca diğer çay yetiştirilen yerlerle bire bir özellik taşıyan rize hedefi olur . dışardan getirdiği çay fidanları tutar ve türkiye'nin çay ihtiyacını karşılayabilcek bi üretim başladı ...