1. çivi bile çakamıyorsunuz. sadece depo olarak kullanım için yüzölçümüne oranlı bir şekilde küçük bir kulübe yapmanıza izin veriliyor, su ve elektrik bağlatamıyorsunuz.
2. zeytincilik yapayım derseniz, zeytin işi yapan birisi ile irtibat kuruyorsunuz. gel topla, yarı yarıya kırışalım diyorsunuz. adam kabul ediyor ama işçilerin yevmiyesi, yolu, yemeği filan "hoop kârı paylaşacaksak maliyeti de paylaşmamız gerek" deyip, sikik sokuk masraflar çıkartıyor. zeytin hasadından kazandığın zaten ancak masrafa yetiyor.
3. oros.u çocuğu bir tabiata sahipsiniz, "dur lan yakayım ben burayı, mis gibi arazim olsun" dediniz, yaktınız. devlet ebenizi s.kiyor, arazi yine tapuda zeytinlik olarak kaldığı gibi, eski haline getirme yükümlülüğünüz oluyor. bir zeytin fidanının 50 senede zeytin vermeye başladığını hatırlatırım.
özetle, bakımı, hasadı, kahvaltılık veya sıkımlık ayırılması, sıkılması ve sıkım yapan tesislere iletilmesi vs. gibi işlerle uğraşacak vaktiniz ve ekibiniz varsa eh aç kalmadan geçinmenizi sağlayabilir. ama zengin etmez sizi.
ama "ev yapıcam yaşıycam" diye bir düşünceniz varsa babayı alırsınız. "ileride belki arsa olur" veya "kulübe yapma payı büyür" gibi hayallere kapılmayın. öyle bir durum yok, olma ihtimali de yok.
geçen sene ortalarında 1,5 dönüm zeytinlik almış biri olarak söyleyebilirim ki
-bakımı kolaydır ama kesinlikle aksatmaya gelmez. hemen küser.
-ticari olacak yapacaksan en az 20 dönüm yer olması gerek
-kendin bakıp üretim yaparsan kazanırsın, ortağa verirsen yıl sonu ortalama 50 litre yağ ile birbirinize bakarsınız. (20 dönüm için)
-küçük yer olsun evimin ihtiyacı çıksın, bana da meşgale olur dersen keyifli bir iş.
-konum olarak ova da olursa erişim kolay olur, marmara bölgesinde çoğu zeytinlikler dik yamaçlarda alırken dikkat et, keçinin gezdiği yerlerde zeytin toplamak zorunda kalabilirsin. diğer bölgeler nispeten daha düz.
-suya yakın olması büyük avantajdır, ancak uzak olması da sorun değildir. zeytin çok su isteyen bir ağaç değil sadece sıcak zamanlarda ihtiyacını karşılaman gerek. Benim aldığım yer suya uzak değil ama getirmek için fazlaca çaba gerekti o yüzden 1 tonluk depo koydum araziye, damlama sistemi yaptım gübresini suyunu damlamadan veriyorum. uğraştık ama büyük zahmetlerden kurtardı.
-ekipmanın olmazsa olmaz. tarağı, tırmığı, yaygısı, merdiveni, silkeleme motoru v.s gibi ekipmanların oldu mu 2-3 kişi ile kotarırsın. diğer türlüsü eziyet
-öyle elle toplayayım, götürüp soğuk sıktırayım falan hikaye. Elle toplamak tam bir zulüm. 1,5 dönüm yerde 45 ağaç var elle toplayarak 3 kişi 15 günde anca bitirdik. sonra koşa koşa gidip silkeleme motoru aldım. bu sene ki hasatta deneyeceğiz bakalım.
-budaması, sürmesi, ilaçlaması, toplaması gibi her bir kalem için yevmiyeler bu sene için 250-350 TL bandında.