(bkz: baris)
Zeytinin su aci kokusundan nefret ederim. Dokunamam hic ayni ortamda durmam bile ama zeytinyagi ve zeytin kolonyasina bayilirim. Zeytinin baska bir etkisi var anlasilan. Zeytinli el kremi zeytinli sampuan zeytinli kolonya zeytinyagi en sevdigim maddelerdir ama kendisinden bir o kadar nefret ederim. Bir sey var bu zeytinde.
zeytin bir meyvedir, fakat zeytin ötesi buradadır https://www.facebook.com/hisaronu.zeytin?fref=ts , http://www.hisaronuzeytin.com/tr/urunler.html , zeytini aşmış insanların ürettiği hayret verici ürünlerdiir.. Şimdilik Grilli, badem dolgulu yeşil zeytini ve kaparili olan ege zeytin salatasını denedim. Grilli bir arkadaşımın önerisi üzerine almıştım, zeytinin ızgaralanmışı olur mu demiştim şimdiye kadar olmaması bir hataymış ee kaparlar tabi üstün lezzet ödülünü ülkemizde hala yaratıcı bi üretici olduğunu bilmek onur verici.
16 lira 90 kuruşa aldığım zeytin bugün 21 lira 90 kuruş olmus. Amina koyayim zeytin lan bu ağaçta yetişiyo. ithal etsen bu kadar pahali olmaz. Hadi ben 2 kişiyim alıyorum, 5-6 kişilik aile ne yapsin, zeytinin de mi en adisini yesin. Kıyma da yaza 40 liradan girer 45 le bitirir. ne sikim ülke olduk be.
Prof. dr. canan karatay efendigil'e göre günde kırk tane yenildiği takdirde hiçbir kanser türüne yakalanılmayacağı söylenen bir tür yiyecek. Eski yunan zamanında kutsal meyve olarak adlandırılmış olup doğal yetişme bölgesi akdeniz havzası'dır. Bu meyveden elde edilen zeytinyağı ege bölgesi'nde ilaç olarak bile kullanılmaktadır.
bir dönem diyetlerde sınırlı miktarda tüketilmesi söylenen sağlıklı meyve...
neymiş, 5 adet zeytin!
zeytinin glisemik indeksi çok düşüktür, bu yüzden kalorisi bulunmadığından kilo da yapmaz.
hem de tok tutucu bir özelliği vardır. günde 20 taneye yaklaşık yenebilir.
şahsen, her kahvaltıda en az 15 tane bol zeytinyağına banılmış biçimde tüketiyorum, tabii kaliteli bir yeşil zeytin olması gerek.
bayaı da tok tutuyor, tavsiye edilir...
edit: ayrıca yolculuklarda, yol tutması için yenilebileceği öneriliyor.
akdeniz iklimini sever. buna rağmen akdeniz bölgesinde üretimi azdır. bunun nedeni; akdeniz bölgesi kıyılarında ekonomik değeri daha fazla olan tarım ürünlerinin yetiştirilmesidir.
olgunlaşması ve iyice yağlanması için ekim ayına kadar yağmura ihtiyacı vardır. ekim ayından sonra yağan yağmurlar zeytinde su toplanması sebep olur bu durumda zeytinin ekonomik değeri (yağ oranı) düşer. zeytinde toplanan suyun dışarı atılmasının tek yolu vardır. (bkz: ciy) sabah saatlerinde zeytin tanelerine üzerine yağan ciy zeytinde toplanan suyun dışarı atılamasını sağlar.
sırf istediğim gibi yiyebilmek için her sene köye gidip anneanneme hazırlattığım muhteşem besin maddesi.
zeytin taze, yeşil, kırık ve orta büyüklükte olmalı; aynı zeytinden yapılan yağla karıştırılıp dağ kekiği, el yapımı pul biber ve kuru nane ile harmanlanarak taze, sıcak ekmekle tüketilmelidir.