zerdecal

entry8 galeri0
    1.
  1. zencefiLgiLLergendir.. hint safranı oLarakta anıLır.. hint mutfağı'nın değişiLmez baharatıdır.. hardaL yapımında kuLLanıLır.. karaciğeri temizLer, bağışıkLık sistemini güçLendirir.. sık ve düzenLi kuLLanıLdığı taktirde ciLt hastaLıkLarını geçirir..
    1 ...
  2. 2.
  3. yapraklan sivri uçlu, çiçekleri san renkte bir bitki. Bu bitkinin saplarından safranı andıran boyalı bir madde çıkarıldığı için buna Hint safram da denir.
    1 ...
  4. 3.
  5. Zerdeçal bitkisinin temizlendikten sonra suda kaynatılıp kurutulmuş,koyu sarı renkli kök saplarının öğütülmesiyle elde edilir. Safran yerine de kullanılır. Balık çorbası,pilav,söğüş ve çeşitli sebze yemeklerine katılır. ispanyolların deniz mahsüllerinden yapılan ünlü "paella" adlı yemeğinde,Hintlilerin "köri" aslı baharat karışımında da kullanılır. Zerdeçal bitkisinin anavatanı,Güney Asya'dır.
    1 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. Bileşimi: Rezin, Uçucu yağ (%3-5), Boyar madde
    Etkileri:Gaz söktürücü, Midevi, Safra arttırıcı,
    Yetişme Ortamı:Hindistan, Tropikal ülkeler
    Diğer isimleri:Safran kökü, Hint safranı, Sarıboya, Zerdeçav, Zerdeçöp
    Curcuma longa L. türüdür. Kurutulmuş rizomlardır. Bitkinin armut ve yumurta biçiminde olan esas rizomları ve parmak biçiminde olan yan rizomları vardır.Gıda maddelerinde ve ince derilerin, ipekli kumaşların boyanmasında kullanılır. Toz olarak, 0.25 – 0.50 gr alınabilir. Bu kök-gövde altın renginden dolayı “Hindistan Safranı” diye adlandırılır. Çeşnisi pek etkili olmadığından, bazen de “yoksulun safranı” denir. Hindistan’ın körilerine, pirinçlerine koyu sarı rengi veren zerdeçaldır. Asya’nın pek çok ülkesinde zerdeçal kan temizleyici olarak, karaciğer rahatsızlıklarında kullanılır.Mutfakta zencefil yerine kullanılabilir. Zerdeçal dünyanın ilk doğal boyası olarak da bilinir.

    kaynak:http://www.ekoses.com/eko...=1&vjob=vdocid,146230
    0 ...
  9. 6.
  10. kadıkoy'de bulunan paralel barin eski ismi.
    0 ...
  11. 7.
  12. 8.
  13. 1 su bardağı sıcak süte; 1 çay kaşığı zerdecal katılıp içilebilir, hem süte hoş bir aroma verir, hemde sağlıklı.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük