Musk'ın Twitter'daki otoritesi, dijital platformda türünün ilk örneği değil. Örneğin, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, şirketin oy haklarının yüzde 58'ine sahip.
Bu da Facebook (Meta), WhatsApp ve Instagram üzerinde şahsi bir otoritesi olduğu anlamına geliyor.
Söz konusu üç platform yaklaşık 2,9 milyar kişi tarafından kullanılıyor. Bu da dünya nüfusunun üçte birinden fazlası demek. Twitter kullanıcı sayısı ise 400 milyon kullanıcıyı geçmiyor.
Elon Musk Twitter'ı satın aldığından beri, bazıları Twitter gibi kamuoyu üzerinde güçlü etkisi olan bir medya platformunun mülkiyet hakkını tek bir kişinin elinde tutmasının tehlikesine dair uyarılarda bulunmaya başladı.
Hele de Musk, Twitter'ı satın alma amacının finansal olmadığını, daha ziyade ifade ve düşünce özgürlüğünü artırmak olduğunu net bir şekilde belirtmişken.
Zenginlerin medya araçlarına sahip olması yeni bir şey değil. Bu araçlar üzerindeki etkilerinin boyutu, ellili yıllardan beri çokça gündeme gelen bir konu.
Kitle iletişim araçlarına sahip milyarderlerin listesi uzun. Bu listenin başında milyarder Rupert Murdoch geliyor.
The Times, The Sun ve bu gibi bir dizi başka kurumun yanı sıra başta Fox News ve The Wall Street Journal olmak üzere bir dizi medya kuruluşunun sahibi.
Sulzberger ailesi ise The New York Times'ın sahibi. Öte yandan Graham ailesi, 2013 yılında Amazon şirketinin sahibi Jeff Bezos tarafından yaklaşık 250 milyon dolara satın alınmadan önce Washington Post'un sahibiydi.