türkiye'deki ideoloji karmaşasına tepki olarak ortaya konan durumdur. bir tek türkiye'de var olan bu karmaşayı, zenginlerin solcu, fakirlerin sağcı olması yaratır. bu ironik komediye sebep olan bir çok faktör vardır tabi:
1) osmanlı imparatorluğu: yüzyıllardır müslüman olan türk devletlerinden en güçlüsü osmanlı'ydı. Güce tapınan, dünyada bir numara devlet olmuş olmanın heyecanıyla ve egosuyla, ona ait tüm özellikleri hala koruma ve savunma ihtiyacında olan orta sınıf ve alt sınıf güruhu dinine oldukça bağlıdır.
2) batıyla entegrasyon: batıyla son yıllarda olumsuz entetrasyonların sonucu olarak, gittikçe daha çok doğuyla bağlantı kurmuş, doğunun kültüründen fazlaca etkilenmiştir. dolayısıyla din ve onun gerektirdiği şükretme eğilimi bu insanların sağa daha yakın olmasına sebep olmuştur.
3) göçebe millet olma özelliği: türk milleti yüzyıllardan beri sayısız devlet yıkmış ve kurmuştur. bu onun doğaya ve politik durumlara adaptasyonunu oldukça arttırmış ve dayanıklı hale getirmiştir. osmanlı imparatorluğu bitmiş vaziyetteyken tepkisiz kalan çok fazla insan olmasının bir sebebi de budur. * sağ görüşlü insanlar yine orta sınıf ve alt sınıf olarak, bu adaptasyon davranışının bir sonucunu sürdürmekteydi. dayanıklı ve dirayetli olarak şükretmeye, nasılsa yeni bir devlet kurulur ya da bir şekilde yol bulunur mantalitesindeydi, yumurta kapıya dayanana kadar.
4) eğitim seviyesi: türkiye'de ve tüm dünyada insanlar ekonomik seviyelerine göre eğitim kalitesine sahip oluyorlar. * orta sınıfın bir kısmı ve üst sınıf mensupları, alt sınıflardan daha fazla eğitim aldığından, aldıkları eğitimle daha geniş bakış açısı ve perspektiflere sahip olmuşlar, bu perspektiflerle okudukları Marx, Engels, Stalin, Meo Zedong vb. solcuları okuyup, öğrenip; eşitlik, hak, hürriyet kavramlarına aşinalk kazanmışlardır.
5) egoizm: endüstrileşen toplumlar ve bunun bir parçası olarak kapitalizmle insan psikolojisinde kendine yer bulan kendi çıkarlarını her şeyin üstünde tutma durumudur. zenginler de işte tam bu hissiyatla komünist olmalarına rağmen paylaşıma kapalıdırlar. düşünceleri sadece teoride kalır ve yaşamlarında uygulayamazlar.