zeki olmak ve akıllı olmak arasındaki fark

entry68 galeri0
    68.
  1. her insan zeki değildir, ama herkes kendi aklını beğenir.

    akıl, en eşit dağıtılan nimettir der montesque.
    1 ...
  2. 67.
  3. zeki ve akıllı arasında kesin bir ayrım vardır. zeki, olduğunu düşündüğünüz kişidir zaten. ama akıllı, zekâ ile ilişkili değildir.

    akıllı insan, kendisini toplumun gözünde iyi göstermeye adamış kişidir. akıllı olmak bireyden kaynaklanmaz bu sıfat ona toplum tarafından uygun görülür. çünkü kendi bakış açılarından, değerlere saygılı veya kendileri açısından iyi bir konumda olan kişiler takdir edilir. bir kişiye akıllı ol derken ne demek isterler? değerlere saygılı ol, düzene karşı olma veya bizim düşüncelerimizi kabullen! akıllı insanlar toplum gibi düşünür ya da öyle gözükürler.

    zeki insan, hiç kimse gibi düşünmez, kendisi düşünür. bu özelliklerinden dolayı zeki insanlar toplum içerisinde dışlanır ve değer görmezler. çünkü insanların istediği ya da yaşadığı gibi değil olması gerektiği gibi düşünür. doğruyu yanlışı bir toplumun normlarından edinmek yerine kendileri düşünüp karar verirler. bu da onları toplumdan farklı yaşayan bireyler haline getirir.

    sonuç olarak, zeka bireyin kendisinde bulunan bir özellikken akıl insana sonradan eklenir. ve gerçekten zeki insanlar asla akıllı olamazlar. ne gerçekte ne de toplum gözünde.
    3 ...
  4. 65.
  5. Zeki olmak analitik düşünme yetisine sahip olmaktır, orta yaşa gelince sabittir değişmez zeka seviyesi. Zeka bir hastalık durumu olmadığı taktirde çogalmaz ve azalmaz. Akıl ise değişebilen bir kabiliyettir. Akıl denen yetenek zamanla, deneyimle, tekrarlarla değişebilir. Örneğin bir konuda fikir sahibi olmak için bir başkasından akıl alabilirsiniz ama zeka bireyseldir. Akıl somut olarak ölçülemez ama zeka IQ testiyle ölçülüyor. Tabi bu yöntem ne kadar güvenilir bu tartışılır.
    3 ...
  6. 64.
  7. Zeka insanın aklını kullanma hızıdir. Yani akıl yoksa zekada yoktur. Fakat biz akıl ile zekayı ayırır aklın sonradan edinilen birikim olduğunu zekanın ise Akıl olmasada var olduğunu sanırız.
    0 ...
  8. 63.
  9. zeki olmak ile akıllı olmak arasında bir fark yoktur. eşanlamlı kelimeleri felsefe yapmak için kullanmaktan başka bir şey de değildir. burada bahsedilen onca fark zeka ve akıllılık kavramı olmadan da açıklanabilir.
    0 ...
  10. 62.
  11. akıllı insan kendini bilir, zeki ise başkalarını.
    0 ...
  12. 61.
  13. zeki olmak teoride, akıllı olmak pratikte işe yarar.
    1 ...
  14. 60.
  15. zeka : zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir . Ölçülebilir bir kavramdır . IQ testi zekilik ölçen bir testtir .
    Akıl : kavram oluşturma ve bunlara göre hükmetme kapasitesidir . birbiriyle bağlantı kurarak kıyaslayan, inceleyen düşünce ve anlama, yani kelimelerin ve kavramların anlamlarını bilme yeteneği demektir. Yani yerinde ve uygun davranmayı da içerir . açıkçası bir çok bilim adamı oldukça zekidir . o konuda yetkin olmuşlardı . Ama toplum içindeki davranışları yadırganmıştır . örneğin matematiğin en zeki adamlarından gauss a karısının ölmek üzere olduğu söylendiğinde söylemiş olduğu '' problemi çözmek üzereyim beklesin '' pek akıl örneği göstermemektedir . veya lavosier in giyotinle idam edilmeden önce arkadaşına söylediği '' başım kesildikten bir süre sonra gözlerime bak eğer iki kez kırparsam beynim çalışıyordur '' akılla bağdaşmaz .
    1 ...
  16. 59.
  17. zekiligin anlık bi olay akıllı olmanın genel bir olay olması.
    2 ...
  18. 58.
  19. Zeki insan işlerini başkasına yaptırır ama akıllı insan onu yapmaya çözmeye çalışır bide zeka doğuştandır.
    0 ...
  20. 57.
  21. Akıl başkasına verilebilir ama zeka verilemez. Zeka aklımızı kullanmamızı sağlar, akıl ise uygulamamızı.
    3 ...
  22. 56.
  23. akıl ve zekanın farkı diye bir makalede anlatılan farklardır.
    bulamıyorum, bulan olursa okusun bana da yollasın ama özeti şuydu;
    zeki insan dünyayı kavrar, akıllı insan dünyayı yönetir.
    2 ...
  24. 55.
  25. zeki insan aklını kullanandır.
    akıllı insan zeki insanın aklını kullanandır.
    1 ...
  26. 54.
  27. zeki insanin hayati inisli cikisli akilli olanin ise standarttir.
    zeki son dakika golcusu akilli oyuna her zaman hakim.
    zeki "alasya"dir, akilli metin akpinar.
    1 ...
  28. 53.
  29. zeki olmak bir alan üzerinde gereken bütün potansiyelleri çözebilme ve görebilme yetisini verir insana, zeka maddeye endekslidir, başka bir alanda aynı zeka aptallaşabilir fakat akıllı olmak insanın içe dönük doğal bir yeteneğinidir
    örnek olarak otistikler zekidir fakat akıllarını o alan dışında kullanamazlar bu sebeble zeka bir konuysa akıl o konunun hakimiyet merkezidir.
    1 ...
  30. 52.
  31. akıllı insan çalışkandır, ama zeki insan her zaman çalışkan değildir. atatürk ün söylediği gibi zekanı unut daima çalışkan ol.
    1 ...
  32. 51.
  33. akıl, herşeyi olması gerektiği gibi uygulama yetisidir. zeka farkındalıktır.
    3 ...
  34. 50.
  35. zekilerin aklı çakallığa çalışır üç kağıtçı olur çoğu, akıllı adam başkadır o efendi ağır başlı yaptığı işi düzgün yapan adamdır.
    0 ...
  36. 49.
  37. zeka mantık işidir, işi mantığını yürüterek yaparsın ancak akıllı tecrübelidir daha önce yaşadığı şeyi tekrarını yapmayıp akıllılık etmektedir.
    0 ...
  38. 48.
  39. akıllı insan çoktur. zeki insan ise parmakla gösterilir.

    (bkz: mustafa kemal atatürk)

    (bkz: ferdinand porsche)
    1 ...
  40. 47.
  41. elmasın işlenmemiş hali zeka, işlenmiş hali akıldır mecaz olarak.
    akıl bilgi ve tecrübe gerektirir.
    zeka ise doğuştan vardır zaten.
    1 ...
  42. 46.
  43. zeki olmak, kavrama gücü yüksekliğini gösterir.
    akıllı olmak, bilgiye sahip olunduğunu gösterir.
    3 ...
  44. 45.
  45. yolu bilmekle, yoldan gitmek aynı şeyler değildir.
    1 ...
  46. 44.
  47. Aynı kapıya çıkan kardeş kelimelerdir.Aralarında çok ince çizgi vardır.
    0 ...
  48. 43.
  49. zeki insan iş bitirici insandır, akıllı ise işe nasıl başlanacağını bilir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük