kişinin zeka seviyesinin diğerlerinden daha yüksek olması. akabinde bir çok problemle karşılaşması.
mesela, dersleri daha çabuk anlamak. diğerlerinin anlamasını beklerken sıkılmak. dersi dinlediğinden sonraki 1 hafta içinde sorunsuzca soruları çözebilmek. bildiğini düşünüp sınavda düşük almak.
ayrıca, hayatın içindeki hemen hemen tüm konuda farklı bir bakış açısına sahip olmak. bu yüzden bağnaz insanlar tarafından salaklıkla itham edilmek. düşüncelerine saygısızca karşı konulması. haklı olduğunda da fiziksel şiddete maruz kalmak. mantıklı insanlar tarafından da takdir edilmek. ama yine aynı insanların sizden büyük şeyler beklemesi. baskı altında kalmak.
üniversiteyi ilk girişinde kazanmak. zorunlu hazırlık sınıfını muafiyet sınavıyla geçen azınlıktan olmak. hem de hiç çalışmadan. üniversiteyi bitirmeyi planladığın yaştaki insanlarla aynı dersi almak. onların kardeşi gibi kalmak.
sürekli zihnin meşgul olması. beyin uyurken bile normal insanlardan fazla çalıştığı için her gün rüya(lar) görmek. zor uyumak, kolay uyanmak.
pek çok konuda diğer insanlardan daha pratik olduğun için imrenilmek. bunun zamanla nefrete dönüşmesi ve durup dururken aşırı tepki almak. insanların sürekli seninle rekabet edip seni geçmek istemesi, sen umursamayınca da sinirlenmesi.
çevrendekilerin yaptığı saçma sapan aktivitelere katılmayınca asosyallikle itham edilmek.
sürekli 'senden iyi filozof olur ehehe.' esprisini duymak vs.
Cogunlukla genetik sekilde dogustan geldigine inanilan durum. Ancak, zekanin belirli egzersizlerle kontrol edilip, artirilabilecegi gercegi pek cok NLP ve kisisel gelisimci simsar ve firsatcilara para kaynagi olmaktadir. Bir internet sitesinde rast geldigim, asagidaki tavsiyeler pek ironik olmakla birlikte komiktir de. Cunku, yedi gunde zekanin ilertilebilecegi iddia ediliyor hem de cok kolay bir sekilde. Takdirlerinize sunuyorum:
7 Gün bunlari yapin, Zekaniz parlasin!
Cumartesi: Dişinizi her zaman kullandığını elinizle değil, diğeriyle fırçalayın. Ve gözünüzü kaparatak duş alın.
Pazar: Sabah saatlerinde bulmaca çözün. Ve kısa yürüyüşe çıkın.
Pazartesi: Akşam yemeğinde yağlı balık yiyin. işe ya yürüyerek ya bisikletle ya da daha önce kullanmadığınız bir araçla gidin.
Salı: Sözlükten bilmediğiniz sözcükleri öğrenin. Ve bunları günlük konuşmanızda kullanmaya çalışın.
Çarşamba: Yoga, Pilates ya da meditasyon derslerine katılın. Daha önce tanımadığınız bir insanla konuşun.
Perşembe: işe daha önce kullanmadığınız bir yoldan gidin. Televizyondaki ciddi bilgi programlarını izleyin.
osho'ya göre çok zor olan, aptal etnik gruplarla yaşamanın zorluğunu sürekli dile getirdiği durum. zeka adlı kitabında sokratesin zehirlenişi, isa'nın çarmıha gerilişi de bu sebebe bağlanır.
ayrıca bilimsel araştırmalara göre bir insan ne kadar zeki olursa o kadar çok intihar etmeye meyillidir.
zeki olmak lütuftur, akıllı ve çalışkan olmaksa erdemdir. bir kimse illa övünecekse, doğuştan gelen zekasını değil, onu kullanarak sağladığı katkıyı baz almalıdır. *
Kendimde zerre göremediğim özellikli olma hali. Arkadaş bir insan hiç mi kafasını çalıştırmaz? Yok, illa aptalca davranacağım. Allah beni kafamı kullanamayayım diye mi yaratmış nedir, hiç zeki değilim amk. Bu kadar zincirleme aptallıkları da ancak bu yüzden yapıyorum muhakkak.
zeka kaba olarak hızlı problem, sorun çözme yeteneğidir. zeki olmak ise özellikle sözlük izlenimlerime göre genelde yanlış kullanılan bir tabir. çünkü hayatta tek tip insan varmışçasına hunharca kullanıldığını görüyorum. yani her şey "sahip olmak"la ilgiliymiş gibi, şusu olan zeki, olmayan aptal gibi bir genel kullanım hatası var. bir de yazarların ilginç bağlantılarını zeka olarak tanımlama hastalığı var ki, bu ancak kıvrak düşünme, bağlantı kurma yeteneği, soyutlama yeteneği, belki polemikçilik gibi şeyler olabilir ama tek başına zekayı ifade eden şeyler değildir.
tüm bunlar zekayla elbette ilgilidir ama çok fazla yersiz kullanım mevcuttur. şöyle ki zekayı artık bilim insanları sekiz parçada ele alıyorlar ve buna çoklu zeka teorisi adını veriyorlar. buna göre zeka tek başına belli kriterlerle ölçülebilecek bir şey değildir, doğuştan gelen kabaca değiştirilemez, geliştirilemez de değildir. sadece her insan özeldir ve belli hassasiyetler doğrultusunda zekaları farklı yönde gelişim gösterir. tamam.