- kişisel gelişim kitapları (özellikle erdal demirkıran'ın yazdıklarını) okumazlar. çünkü bu kitaplar içi boş ego pompalamaktan öteye gitmez.
- zeki olduklarının farkında olabilirler ve kendi değerlerinin bilincindedirler ama asla toplum içinde kendilerini övmezler. Sadece kendilerini iyi anlayan insanlarla paylaşırlar.
-çok fazla düşündükleri için yavaş ve duraksayarak konuşabilirler. O esnada çok şey düşündükleri için konuşma hızları düşüncelerinin hızına çoğunlukla yetişemez.
-asosyal olmak zorunda değildirler. insanlarla iletişimlerini tamamen koparmış veya 2-3 kişi dışında kimseyle konuşmayan insanların psikolojik sorunları vardır. Her asosyal tipe zeki demek sorunlu insanların hüsnü kuruntusundan başka bir şey değildir. Zeki insan, insanlarla nasıl iletişim kuracağını bilir ve ilişkilerinde seçicidir.
- çok kitap okumaktan ziyade verimli kitap okurlar. Kendini çok kültürlü sanan roman okuyucusu zeki olmayabilirken, işine yarayacak düzeyde akademik makale okumayı tercih eden ve laf kalabalığından ziyade bilginin özüne ulaşmak isteyen insan zekidir.
- her şeyi hemen kavrayamayabilirler. Dikkat dağınıklığından muzdarip oldukları görülür. Ayrıca inek gibi çalışmazlar. ilgi alanları ve meslekleri üzerine yoğunlaştıkları için sınavları çoğunlukla amaç değil, araç olarak görürler.
- toplum normlarına, milli ve ahlaki değerlere muhalif olduğunu zanneden marjinal sürüye dahil değillerdir. Yerinde eleştiri yaparlar ve topluma adapte olma sıkıntısı yaşamazlar. Ancak toplumsal değerleri sorgulayıp, mantık süzgecinden geçirirler.
-akla, bilime ve mantığa önem verirler. Araştırmaktan ve yeni şeyler öğrenmekten hoşlanırlar fakat bilimsel verilere dayalı olarak inceleme yaparlar. kanıtlanmamış bilgi, bilim değildir.
Okuldaki derslerde başarılı olmaya çalışmazlar. Tam tersine gereksiz bulurlar. Daha yaratıcı konulara ilgi duyarlar. Fazla düşünürler. Az konuşurlar. Antisosyaldirler. internette araştırmalar yaparlar. Meraklıdırlar. Çevresindekilere uyum sağlayabilmek için onlar gibi davranmaya çalışarak yorulurlar. Zekalarını iyi yönde kullanırlar kötülük için kullananları sevmezler. Sürekli sorgularlar. Dünya sorunlarını kendi sorunlarıymış gibi yakınırlar. Yaratıcıdırlar. Ezber yapmayı sevmezler. Tam tersine birşeyi anlayarak öğrenmeyi severler. Keşfetmeye bayılırlar. Büyük hayalleri vardır.