“Namazla zekâtı birleştirinceye kadar, zekât vermeyen bir adamın namazını Allah kabul etmez. Şüphesiz ki Allah, namaz ve zekâtı birleştirmiştir. Artık siz onların arasını ayırmayın.”
Enes ibni Malik hazretleri nakletmiştir. Deylemi, Kenzül Umman
insanlar yıllık varlıklarının kırkta birini dağıtsa memlekette fakir kalmaz. Ben yine de yıllardır elimden geldiğince bu orana dikkat ederek yardım yapmaya çalışıyordum ki etim belli budum belli. Ama seçimlerden sonra yemin ettim. içim hiç rahat değil ama burs vermeyi bile bıraktım.
Toplumun temel yaşam ihtiyaçları(ev, yeme/içme vs) zekat ile karşılanır herkes belirli bir refah seviyesine sahip olur.
Birçok ayette iman ve namaz ile birlikte zekat zikredilir. iman ve namaz sürekli, zekat yılda yüzde iki buçuk? Kırkta bircilerin fıkhından allah'a sığınırım.
Ele geçirilen müşriklerin ancak namazı kılıp zekatı verirlerse serbest bırakılacağı söylenir mesela kuranda. Yani zekat zorla taksim edilir. Yüzde 2,5 için kopacak değil bu kıyamet değil mi?
Kuran'da salât kadar sık geçen bir diğer emirdir zekat vermek.
infak etmek ise yine malından fazla olanı, ihtiyacı olanlarla paylaşmak anlamına geldiğinden ve bu tabir de Kuran'da en az namaz kadar geçtiğinden dolayı,
islami açıdan Sahip olduklarının bir kısmını ihtiyacı olanlarla paylaşmanın ne kadar önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir.
Hatta zekat vermeyi reddedenlerle Ebu bekirin yaptığı bir savaş mevcut.
Bazı kabilelerin temsilcileri namaz kilarız oruç tutarız hac tamam ama biz zekat vermeyiz diyerek Ebu bekir'in kapısına dayanıyor.
O da zekat olarak verdiğiniz hayvanların ipini vermezseniz dahi üzerinize yürürüm diyor.
Nitekim savaşıyorlar.
Ama günümüzde namaz konusunda çok katı olan, ramazanda yiyip içenlere saldıran oruç konusunda çok katı olan, alkol konusunda çok katı olan insanların zekat mevzunda sesi çıkmıyor.
Her müslümanın malının 40/1 e tekabül eden kısmını bağışlaması şeklinde yapılan ibadet olup, %99 u müslüman olan gurur duyduğumuz ülkemizde halkın sadece %1 lik kısmının yaptığı ibadettir. Sahi nerede bu her boka dini yaklaşımla yanaşan müslüman varyemezler. Yoksa din sadece işimize gelen kısımları yaptığımız ancak işimize gelmeyenleri pas geçtiğimiz bir olgu mu ?