zekanın dini reddetmesi

    4.
  1. zeka, dini ya da bir öğretiyi bütünüyle reddetmez, sadece sorgular ve akla uymayan yanlarını (ki bunlarda genelde dinde gerçekte olmayan şeylerdir), ayıklar kafasında ve onu en doğru haliyle kabul eder bünyesine.
    zeka dini reddeder demek, inanan herkesi aptal yerine koymaktır ki, asıl aptallık budur, en az adı zikredilen bilimciler kadar zeki olan bir çok bilim insanına göre.
    19 ...
  2. 51.
  3. ne içtiniz la? hiç müslüman evladı yok mu burda amk?

    kafir söylemidir.
    10 ...
  4. 8.
  5. sorgulanamaz gerçeklik. zira; zekanın artması ile dini inancın arasındaki bağ bilimsel olarak kanıtlandı. bunu biz somutlaştırarak düşünürsek eğer görebileceğimiz gibi; zeka seviyesi yüksek ve bunun getirisi olarak toplumsal dogmalardan fikir sağlığını kurtarmış ve korkusuzca düşünebilen birisi, din kisvesi altında anlatılan ve yaşandığına inandırılan olayların ne denli masalcı ve gerçek dışı olduklarını görebilir. bu durum bütün dinler için geçerlidir ve bunun farkına varabilen birey, farkına vardığı durumun ispatını görebileceği yüzlerce bilimsel, akademik kaynağa ulaşabilir. tarih, sosyoloji, biyoloji gibi farklı bilim dalları dinlerin ne denli gerçek dışı olduğunu gözler önüne serer.

    dinler tarihini inceeyen kişi, tek tanrılı din inanacının ilk defa kim tarafından ortaya atıldığını ve bunu meydana getiren olayları görür, inceler ve eğer zekasını özgürce kullanabiliyorsa tek tanrılı dinlerin hz. ibrahim olarak bilinen kişi tarafından farklı putlara inanan kabileleri bir araya getirmek adına uydurulduğunu bilimsel kaynaklar vasıtasıyla görür.

    din sosyolojisini inceleyen kişi; dinlerin tarihin her döneminde kralların toplumu bir arada tutma, çıkabilecek halk ayaklanmalarını ve isyanların önüne geçebilmek için uydurduğu ve halkı böylece uyuşuk hale getirdiği bir araç olarak kullandığını görür. örnek; bilinen bütün hristiyan gelenekleri paganizm kökenlidir ve bizans imparatoru konstantin, bütün bunları hristiyanlık adı altında halkı oyalama adına kullanmıştır, kendisi ateisttir.

    biyolojiyi inceleyen kişi; canlıların tarihsel süreçte bellirlenmiş bir doğal seleksiyon sonucu evrildiğini ve bu evrim sonucu canlıların farklı türlere ayrıldığını, şuanda homo-sapiens formda olan insanın da bu evrimden en çok etkilenen ve 4 farklı formdan bu güne geldiği görür. böylece o kişi, yaratılış destanının aslında bir yalan olduğunu anlar. ilk insan diye bir şey yoktur bilimsel olarak. insan belli bir evrilme silsilesinden sonra bu güne gelmiştir.

    son olarak; zekasını özgürce kullanabilen kişi inananlara saygı gösterebilecek terbiyede olduğu gibi kendisi her dine eşit uzaklıktadır. hiçbirisine de inanmaz.
    6 ...
  6. 52.
  7. din mucizelerini hiç bir beşer zekasının açıklayamayacağı doğrudur. ancak bir şeye inanmak hazzı, sorgusuz sualsiz, başına bir şey geldiği zaman 'benim bir tanrım var' güvencesi paha biçilemez.
    3 ...
  8. 5.
  9. zeka dini reddetmez reddedemez, bilim insanları, araştırmacılar, gözlemciler şayet nefs ve benliklerinin esiri olmadan,onların etkisinde kalmadan gerçek akılla yaptıkları inceleme ve değerlendirmeler dinin varlığını ve önemini ortaya koyacaktır, her şey o kadar açık ve mükemmel ki, bu mükemmel mekanizmayı algılayıp görecek sadece şuurlu bir beyin ve zeka lazımdır, islam dininde ki tefekkürün önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır, yine islamiyet' deki tahkiki iman meselesi bir şeylerin tahkik edilmesi, araştırılması ve düşünülmesi neticesinde yeryüzünde ki mükemmel işleyişin asli sahibine götürecek yolu bulmak bakımından dinin önemli bir emri olarak karşımıza çıkmaktadır.
    3 ...
  10. 33.
  11. zekanın dini olmaz. dini anlayan akıldır.
    2 ...
  12. 14.
  13. nenesiyle ilişkiye girmek zorunda kalmak üzere olacagım yazar arkadasım.
    zekilere hayvan adlandırması yaparak sorgulamayı önleyebilecegini düşünüyorsan egeer?!
    hep öyle kal..*
    3 ...
  14. 47.
  15. doğru bir kuramdır. Çünkü din inançla yapılan bir şeydir akılla değil. aklını din'e sokarsan savunduğun dinin bile çok hatası olduğunu görürsün.

    (bkz: din ve akıl bağdaşmaz)
    2 ...
  16. 41.
  17. kalp kabul ettikten sonra bir anlam ifade etmeyendir.
    zeka aşkı da reddeder ama kim dinler?
    2 ...
  18. 44.
  19. burada zekanın miktarı önemlidir. belli bir aralıktaki zeka dini reddediyor, evet.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük