zekanın dini reddetmesi

entry71 galeri0
    26.
  1. din denilen kavram kalp ile ilgili olduğundan zekanın reddetmesinin inanacak kişi için pek de önemli olmadığı durumdur. zeka ile kalbin mücadelesini her zaman kalp kazanacaktır. tabii ki kalbin her din için bu mücadeleyi kazanması söz konusu değildir. kuşkusuz hem zeka hem kalbin söz sahibi olduğu tek din ise islamiyettir. (bkz: kalbinin sesini dinle)
    1 ...
  2. 27.
  3. hangi din olduğuna bağlı olacak durumdur. budizmi ya da bozulmuş hristiyanlığı akıl kabul etmez. ama islam hem zekaya hem de kalbe hitap eder.
    1 ...
  4. 28.
  5. bazı süper zekaların sanrısıdır. zeka dini, din zekayı reddetmez. sadece kendisini zeki sanan bazı ahmakların kural tanımazlığından doğan orantısız yarış vardır. insan özündeki sevgiyi, saygıyı, muhabbeti, hürmeti kaybettikten sonra atom bombası kadar tehlikeli olabilir. din zekayı ve özü kontrol altında tutar, insanın köşelerini törpüler ve zararsız hale getirir. daireden içeri girenlere gerizekalı, dışarı çıkanlara süper zekalı muamelesini yine ancak bir ateist çekebilir.
    0 ...
  6. 29.
  7. zeka dini reddetmez, zeka sahibi zekasını kullanarak dini reddeder.
    maddesel olmayan kavramlar üzerinde zeka mantıklı cevaplar üretemez.
    üretebilseydi insanlık tarihi boyunca yaşamış milyarlarca zeka sahibinden biri mutlak bir gerçeklik içinde tanrının varlığını ya da yokluğunu açıklayabilirdi.
    1 ...
  8. 30.
  9. 31.
  10. muhammed gibi birisine inanılabilir tabi ama ne gördünüz ne duydunuz. ona inanmaktansa isa ya inan daha mantıklı. nasıl bir şey olduğunu biliyorsun en azından. hiçbir bilgisi olmadan dini de bu önermeyi de reddedenleri şiddetle kınıyorum. kitazta yazıyor oku diye. oku ama sadece kuran değil.
    1 ...
  11. 32.
  12. dinin zekayı reddetmesi ile ilişkilidir.
    1 ...
  13. 33.
  14. zekanın dini olmaz. dini anlayan akıldır.
    2 ...
  15. 34.
  16. zekanın hayvanda olması ve kuran'ın akıl'a hitap etmesidir. zeki hayvan akıllı insan olayı bir nevi.
    0 ...
  17. 35.
  18. sadece aptallar dine inanır, çıkarımını hazırlayan bir iddia. yavuz sultan selim gibi bir deha hem müslüman hem halife hem ordu komutanı idiyse, bu durum da "o" nu da "aptal" kabul etmemiz gerekecektir. e onu yapamayız. böylece bu iddia da kendiliğinden çürür.

    kanuni de halifeydi sahi. o da mı aptaldı?...ya da mevlana, ya da imam gazali, herifin felsefesini anlamak için kitabını 3 5 kere okuman lazım.o da mı aptaldı yani?...evrende tek akıllı stalin miydi?...ahanda mozart "requiem" yazdı, demek ki dindar bi adamdı. amadeus´ta aptal mıydı yani?...adama "1000 yılın dehası" diyorlar.

    sonuçta saçmasapan, genelleme yapmaya, yaptırmaya yönelmiş bir iddiadır. yanlıştır.
    2 ...
  19. 36.
  20. insan maymundan gelmiştir, peki maymun kimden gelmiştir..?
    0 ...
  21. 37.
  22. din bir inanç sistemidir.

    kuranı kerim'i, incil'i, tevrat'ı okuyup anlamanın dışında kalbende inanmış olmak lazım. sözlük okunur gibi okunursa bir anlamı olmaz tabiki. inandırıcılığıda olmaz.

    dinde bazı sorgulanmaması gereken şeyler vardır. bu kısımlardır belki zekanın reddettiği denen kısımlar fakat, allah'ın bize bahşettiği dimağ ancak bu kadarını anlamamıza yetiyordur. ki yadırgamamak, isyan etmemek lazımdır. allah bu kadarını bilmemizi istemişir.

    allah herşeyi bilen, herşeyi görendir.
    0 ...
  23. 38.
  24. 39.
  25. bunun sebebi, aklın ve mantığın "her şeyi yaratan bir güç"ün varlığını kaldıramamasıdır.

    aklımız kaldırsa zaten tanrı olamaz.
    0 ...
  26. 40.
  27. akıllı insan neden akıllı sorusu da gelir tabi akıllara. çünkü inanır, sığınmak istediği zaman sığınabileceği bir kapısı vardır. yardım ister; gelen ilk olumlu hareket ona bağlanır. çünkü bunu yaptıkça cennet kapısı biraz daha aralanır, meleklere yakınlaşır şeytandan uzaklaşır. hep yok mudur zaten insanın içinde kendini garantiye alma duygusu? neyi nereye alıyorsun? nasıl alıyorsun? bazı şeylerin sorgulanmaması lazım çünkü oradan sonra tanrı devreye girer. cevabını bulmakta zorlanılan sorular inancını zedeler, tabi oradan sonrası tanrının işi diye kesip atmazsan. atarsan da akıllı insan olursun. atmazsan da zeki hayvan. gerçekten zeki bir hayvan olmak akıllı insan olmaktan çok daha zor bu devirde.
    1 ...
  28. 41.
  29. kalp kabul ettikten sonra bir anlam ifade etmeyendir.
    zeka aşkı da reddeder ama kim dinler?
    2 ...
  30. 42.
  31. 43.
  32. 44.
  33. burada zekanın miktarı önemlidir. belli bir aralıktaki zeka dini reddediyor, evet.
    2 ...
  34. 45.
  35. din yaratıcıyı kavrama metodolojisi ya da şeklidir. ama tanrıyı reddebilecek kadar taşaklı bilim adamı yoktur. o zekaya sahip adam varsa da zeki değildir.
    1 ...
  36. 46.
  37. 47.
  38. doğru bir kuramdır. Çünkü din inançla yapılan bir şeydir akılla değil. aklını din'e sokarsan savunduğun dinin bile çok hatası olduğunu görürsün.

    (bkz: din ve akıl bağdaşmaz)
    2 ...
  39. 48.
  40. dinin dogmatik olmasının sebebidir. din sorgulamak sevmez. sorgu, inancı zayıflatır, yıpratır, çökertir.
    2 ...
  41. 49.
  42. başta reddetse de sonra aptallıktan fazla teslim olur.
    0 ...
  43. 50.
  44. zeka -ki çoğu insan tarafından şahsi olarak keşfedilememiştir- körü körüne bağlanılan dinin yosun bağlattığı güçtür. düşünmek vardır bir de kabul etmek. zekanı kullandığın an, şuan yapmakta olduğun 'sevap'ların aslında ters gelen yaptırımlar olduğunu farkedeceksin.din insanları yozlaştıran bir mekanizmadır. sen açıklayamadığın her şeyin sonuna 'tanrı' diyen bi yaratıksın. işte sen bu yüzden geridesin. işte sen sebebi allah deyip araştırmadığın için bilimde en geri kalmış ülkelerden birindesin.
    en basitinden bi örnek; tanrının insanları çeşitli şeylerle sınadığını kabul edelim. ve bir aileyi onlara sakat bir çocuk vererek sınıyor diyelim. bu aile bunu bu şekilde düşünerek kendini bi şekilde(!) rahatlatmaya çalışıyor. peki ya çocuk? onu neyle sınıyor? eğer tanrı varsa ve iki insanı sınamak için bi insanı böyle yaratıyorsa benim zaten ona karşı saygım olamaz. sen şimdi bana gelmiş böyle bir 'yaratıcı' nın dini yarattığını ve inanılması gerektiğini söylüyorsun. acilen fişi çek ve ortamı terk et. oksijenimi tüketiyorsun.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük