bir seylere kabiliyet aslında.
bi iq muz var. matematik zekamız. analatik dusunebilmemiz. soruna cozum bulabilmemiz kolayca. gibi seyler. genelde ilim, bilim, fen, matematik.
bi eq muz var duygusal zeka. sanatcı tarafımız bi bakıma. hissetmemiz. duygusal derinligimizin olması. duyguları kolay ifade edebilmemiz ve karsıya gecirebilmemiz. insanlarla iliskilerimizin kuvvetli olması. sosyal zeka.
bunun dısında bir de mantıksal zekamız var. mesela sevgilinden ayrıldıgında su an sadece is dusunurum deyip guzel guzel is yerinde isini yapmak. sevgilinle kavga ettiginde yarın sınavım var deyip oturup ders calısabilmek. duyguyla mantıgının arasında kaldıgında mantıksal kararlar alabilmek. kolay yıkılmamak. cok dirayetli mantık insanı olmak.
ayrıca zekamızın daha yetenek kısımları var. muzige yetenek. spora yetenek. resme yetenek. gibi seyler.
bana kalırsa hepimizin zeki oldugu ve aptal oldugu bi seyler var:)
düşünce ve fikir üretmek, analiz, çıkarım ve tespitlerde bulunmak, doğruyu yanlıştan, gerçeği sahteden, samimiyi samimiyetsizden ayırabilmek, yüksek empati, anlayış, ahlak seviyesi ve geniş bir bilinçtir.
Zeka bence genetik. O yüzden elinizdeki zeka kırıntısıyla yetinin. Soyağacınız geri doğru ne ölçekte zekiyse sizin zeka seviyeniz de aşağı yukarı aynıdır.
Bir zamanlar Zekanın tamamen kalıtımla geldiği ve birtakım çevresel etkenlerle değiştirilemeyeceği düşüncesi yavaş yavaş değişim göstermiştir. Zeka konusunda yapılan birçok araştırma zekada çevresel faktörlerin de oldukça etkili olduğunu ve yetiştirme tarzı, beslenme biçimi ve eğitim ile insanların zeka düzeylerinin artırılabileceğini ortaya koymuştur. Hatta eğitimli ve eğitimsiz insanlarla yapılan boylamsal bir araştırmada (yani aynı deneklerin düzenli aralıklarla kontrol edildiği araştırma yöntemi) eğitim görenlerin IQ seviyelerinde ortalama 5-10 puanlık bir artış olduğu; eğitimsiz insanlarda ise pek değişiklik olmadığı gözlemlenmiş efendim. Elbette bu artışta başka değişkenlerin de puan artışında etkileri vardır mutlaka. Mesela karbonhidrat yerine protein ağırlıklı beslenme buna örnek verilebilir, evet.
Sağ beyin gelişimi ile ilgilidir. Mesela; bir insan bebekken 0-4 ay arasında sadece siyah ve beyaz renkleri seçebilirken 6 aydan sonra tüm renkleri yavaş yavaş ayırt etmeye başlar. https://www.cocukakademi....in-ilkadim-zeka-kartlari/
Zekânın modern tariflerinden birisi de hayatta kalma içgüdüsü ile çevresel faktörlere uyum gösterebilme yeteneğidir. Akıl ile sürekli karıştırılır. Zekâ hayvanlarda da vardır. Akıl yoktur.