1. einstein'in ateist olduğuna dair kaynak bulunamamıştır.
2. böyle bir şey iddia edilemez. sen tüm bilim adamlarına tek tek dinini mi sordun ki hepsini dinsiz ilan ediyorsun? diye sorarlar adama.
sanılanın aksine, zeka seviyesi ile bizi ve her şeyi bir yaratan olduğuna dair inanç doğru orantılıdır. inancı olmayan insanın zihninde korkulardan ve boş sorulardan öte bir şey olmadığından zekaya da rastlanamamıştır.
maalesef ki doğru olan önermedir. din toplumların afyonudur, afyonu da zekaca zayıf olanlar kullanırlar. şimdi dindar arkadaşlar, geçmişte yaşamış müslüman bilim adamlarını veya sultanları örnek verecek, hatta buna şiddetle karşı çıkıp " biz salak değiliz. " tribine girecekler. kendi bakımlarından haklılık payı var fakat o geçmişteki bilim adamlarının müslüman olduğunu ne kadar biliyorsunuz ? adamlar müslüman olmadıklarını söyleseler, ibret-i alem için herkesin gözü önünde öldürüleceklerdi. bunları asla bilemezsiniz. günümüzde ateist, deist, agnostik vs ne kadar adam varsa ailelerinin çoğu müslümandır. hatta bunların büyük kısmı bu konuyu ailelerine açamaz bile.
o bakımdan bok atmadan evvel iyi düşünmek gerekir. ayrıca albert einstein bilinen en ünlü deisttir. deizm ve ateizmi aynı şey sanan binlerce salak var ülkemizde. tıpkı her vatanseveri, faşist sanan gerizekalılar olduğu gibi. ulan bir kere italyan değiliz faşist olalım, bir kere o kadar öküz değiliz ateist olalım.
genelleme yapılmış bir önermedir..bu önermenin dayandığı sebeplerden biri de zeka arttıkça her şeyi tek başına çözebileceğine olan inancın artması olabilir.
--spoiler--
Adamın biri her zaman yaptığı gibi saç ve sakal traşı olmak için berbere gitti. Onunla ilgilenen berberle güzel bir sohbete başladılar. Değişik konular üzerine konuştular. Birden Allah ile ilgili bir konu açıldı...
Berber: Bak adamım ben senin söylediğin gibi Allahın varlığına inanmıyorum..
Adam: Peki neden böyle diyorsun...
Berber: Bunu açıklamak çok kolay bunu görmek için dışarıya çıkmalısın lütfen bana söylermisin eğer Allah var olsaydı bu kadar çok sorunlu, sıkıntılı, hasta insan olurmuydu? terkedilmiş çocuklar olur muydu? Allah olsaydı kimse acı çektirmez birbirini üzmezdi Allah olsaydı bunların olmasına izin vereceğini sanmıyorum...
Adam bir an durdu ve düşündü ama gereksiz bir tartışmaya girmek istemediği için cevap vermedi...Berber işini bitirdikten sonra adam dışarıya çıktı..Tam o anda caddede uzun saçlı ve sakallı bir adam gördü adam bu kadar dağınık göründüğüne göre belliki tıraş olmayalı uzun süre geçmişti. Adam berberin dükkanına geri döndü..
Adam: Biliyor musun ne var bence berber diye birşey yok
Berber: Bu nasıl olabilirki ben buradayım ve bir berberim
Adam: Hayır yok..Çünkü olsaydı caddede yürüyen saçı sakalı birbirine karışmış insanlar olmazdı
Berber: Hmmm berber diye birşey var ama o insanlar bana gelmiyorsa ben ne yapabilirim ki?
Adam: Kesinlikle doğru..! Püf noktası bu..! Allah var ve insanlar ona gitmiyorsa bu gitmeyenlerin tercihi işte dünyada bu kadar acı ve keder olmasının nedenide bu...!
--spoiler-- *
örnek verilen iki insan da yaratıcı güce inanmaktadır.
einstein, bu inancını çok meşhur şu sözleri ile ifade ederken, evrim teorisine bakış açısını dile getirmiştir;
tanrı, zar atmaz.
stephen hawking, olasılık ötesi bir nizamın olasılıklarla açıklanamayacağını, geriye tek olasılık olarak, olasılıkları düzenleyen üstün bir akıldan bahsetmenin mecburiyetinin kaldığını beyan ederek, tanrıya inancını bilimin verileri ışığında maddeye bakarak bulmanın tecrübesini aktarmıştır.
zeki olmayan insanlar dogmatik yöntemlerle yaradana kısa yoldan ulaşırken, zeka sahibi dehalar daha meşakkatli ve kati bir yoldan, binlerce badire atlatarak tanrıya ulaşmayı tercih etmektedirler.
bu durum da şuna işarettir ki, her yol roma ya çıkar.
yol arayıştır, roma da yaradan.
aradığınız takdirde, yaradan eninde sonunda karşınızda belirecektir.
bence inançsızlar, aramaktan korkanlar sadece.
asla yola çıkmayanlar.
gözleri kapalı, kendi patikasında daireler çizen bir ruhun, yaradanı bulmasını beklemeyin lütfen.
bir araştırmadan basit bir örnek:
amerika'da yapılan bir araştırmaya göre ateistlerin IQ'larını ortalamada dini inancı kuvvetli kişilerden 5.89 puan daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz?
dini inancı kuvvetli kişilerde yalan söyleme ya da kaba etinden uydurma eğiliminin fazla olması ile de bir ilişkisi olabilir bu durumun:
"einstein, bu inancını çok meşhur şu sözleri ile ifade ederken, evrim teorisine bakış açısını dile getirmiştir;
tanrı, zar atmaz."
tanrı zar atmaz sözünün evrim teorisi ile hiç bir alakası olmadığı, tamamen kuantum teorisine karşı kullanıldığı ve fakat akabinde heisenberg'in belirsizlik ilkesinin kabul görmesi ile bu konuda haksız çıktığını biliyor muydunuz? einstein'in çeşitli yazı ve mektuplarından anlaşıldığına göre teist olmadığını, en iyi ihtimalle deist sayılabileceğini biliyor muydunuz peki?
sorgulayabilen insandır çünkü o. insanların korkularına ve bilinçaltına hitap eden dayatma bir dogmayı ya da direkt olarak dini yeri geldiğinde eleştirebilen bunun sonucunda bir parça destekleyebilen ya da bir parça reddedebilendir. araştırıp tartandır kısaca. tebrik edilesidir. kazanacak olandır.
EKSERiYETLE EN BAŞLARDA ZEKA SEViYESi iLE DiN iNANCI BiRBiRiNE ZIT YÖNLERDE SEYRETSE DE EN SONUNDA ZEKA SEViYESi DiN iNANCINA VARACAKTIR. VAKiTLE ALAKALI BiR MEVZU.
zeka seviyesi düşük dini inancı yüksek kişilerin karşısında "zeka seviyesini arttırmak için ateist olunmalı" sonucuna vardıkları önerme. kendilerine bir doz korelasyon ve nedensellik dersi öneriyoruz.
hayatında bir boşluk olan insan dine inanır, yani hayatı anlamlandıramadığı yerde kader devreye girer. yani aslında ateistler değildir boşlukta olan.
şimdi;
zeka seviyesi arttıkça insanlar daha derin düşünürler, her şeyi kadere bağlamazlar gerçekleşen
olayların asıl sebebini öğrenmek için direnirler. bu da onları dinden daha uzak tutar.
ha belki de işin içinden çıkamazsa, en radikal dinci de bu kesim olabilir, nitekim aklındaki sorulara yanıt veremez hale geldiğinde, o boşluğu doldurmaktan başka çaresi kalmaz ve dine sarılır.
sonuçta, insanın tüm inançları, hareketleri bir ihtiyaçtan doğar. insan neye ihtiyacı varsa, ona inanır, nasıl işine geliyorsa öyle yapar.
işbu sebebten çok fazla sorgulamak doğru değildir nitekim ne kadar dönersen dön kuyruk arkandadır!
dini bilmeden yalnızca "elhamdülillah müslümanız" diye gezmek, cahilliktir. kişi gider öğrenir, sorar soruşturur. eninde sonunda öğrenir.
bundan sonra sorgulama evresi başlar. sorgulama da kişiden kişiye değişen zaman zarflarında son bulur.
en son noktada ise kişinin dini inancını zeka ile bağdaştırmak hiç de doğru olmayacaktır. çünkü inanç, kalpten gelen bir arzudur. bunu ne zeka reddeder, ne de başka bir şey.
not: sadece islam'da değil, tüm inançlarda bu döngü böyledir.
fizik ile uğraşan bilim adamları için doğru önermedir. herhangi bir üniversitede bir öğretim görevlisinden bahsetmiyoruz tabi burada, isim yapmış, buluş yapmış kişileri kastediyoruz.
kolayca anlayabilmek için:
(bkz: the root of all evil)
fizikle uğraşan bir insan tanrının varolmasına bir gerek olmadığını anlar.
dine inanç sayut bir şeydir. zeka ise geliştikçe daha da somut şeylere odaklanılır. bu nedenle allah'ı ve diğer dini varlıkları sorgular, aklı ermediği için inancı zayıflar bu demektir ki insan zekileşirken aynı zamanda gerizekalılaşmakta. (herkes için geçerli değil, konuya girdi amaçlı)