zamanın göreceli oluşu

entry2 galeri0
    1.
  1. Bir maraton koşucusu, koşuyu bitirdiğinde durağan birine göre saniyenin trilyonda biri kadar genç kalır.

    Saatte 1000 km hızla giden bir uçakta 24 saat yolculuk ederseniz saatiniz saniyenin 25 milyonda biri kadar geri kalır.

    Saatte 120 km hızla giden bir otobüste 8 saat yolculuk ederseniz saatiniz saniyenin 6 milyarda biri kadar geri kalır.

    Işığın boşluktaki hızı, farklı hızlarda hareket eden her gözlemci için aynıdır ve değişmez. Bunun tek açıklaması hareket eden gözlemcilerin hızlarıyla orantılı olarak zamanın yavaşlamasıdır.

    Bunlar deneysel verilerdir.

    ...

    Einstein bir gün isviçre’nin Bern şehrindeki işyerinden evine dönerken tramvaya biner. Tramvay yolu kent meydanındaki saat kulesinin tam karşısındadır. Evine doğru hareket ettiğinde, gittikçe ondan uzaklaşmış olur.

    Birden aklına şu soru geldi: “Tramvay ışık hızı ile hareket ediyor olsaydı ne olurdu?” Şu sonuca ulaştı: “Işık hızı ile uzaklaşırken, saatten yansıyan ışınlar onun gözüne ulaşmayacak ve yelkovanın hareketini algılaması mümkün olmayacaktı. Yani zamanın akışı, tramvaydaki gözlemci Einstein için durmuş olacaktı. Zaman, kendisi için durmuş iken diğer her şey ve herkes için akmaya devam edecekti.”

    Einstein, Maxell, Galileo, Lorentz, Fitzgerald gibi bilim adamlarının ispatlayabildikleri kadarıyla dahi zamanın hıza bağlı olarak bir gözlemciye göre değişebildiği, hatta o gözlemci için zamanın duracağı yazılıp çizilip hesaplanmışken, zamanın ve mekânın dışında olan Allah’ın geçmişi ve geleceği gözlemliyor ve her şeyi biliyor olması hiç de garipsenecek bir şey değildir.

    Bir an için ışık hızına ulaştığınızı ve zamanın sizin için durduğunu ve olup biten her şeyi seyrettiğinizi düşünün!
    1 ...
  2. 2.
© 2025 uludağ sözlük