zamanın başlangıcı

entry2 galeri0
    1.
  1. zamanın ilk tiktakını bir türk ün çelikten eli ile dokunduğu dünya çıkarmıştır.
    1 ...
  2. 2.
  3. paralel evrenler teorisine gore; her birbirine paralel olan evren, olustuklari dort boyutun (uc fiziksel boyut ve bir zaman boyutu) disinda kalan yedi boyutun ikisiyle birbirlerini keserler. (fringe bilime gore bu, bizim evrenimize de dik olan iki boyut varligini bizim boyutlarimizda surduren her partikule(den) giris/cikis yapar) iste bu iki boyutun buyuklugu bizim evrenimizdeki isik hizinin limit olmasi gibi kendi iclerinde bir "sifir limiti"ne sahiptir. kuantum fizigi ve gorecelik kuraminin ayni birbirinin tam tersi olmasi gibi, ve big bang'in zamanin baslangici sayilmasi gibi yukarida bahsettigim bu iki boyuttan birinin buyuklugunun sifira yaklasmasiyla paralel halde bulunan iki evren kesismis ve su anda herkesin baslangic olarak kabul ettigi big bang'e yol acmistir. (bkz: evrenin düz olması)

    peki zamanin baslangicindan bahsediyorsak, zaten zamani iceren bir evrenin baska bir zamani iceren baska bir evrenle kesismesi nasil oluyor da bu iki evrenin sahip oldugu zaman boyutunun olusmasina neden olabiliyor? iste bu noktada gorelik kuramini tamamen bir kenara birakip sadece kuantum fizigiyle dusunmek gerekiyor. tek bir farkla: zamanin olmadigini dusunerek.

    yani kuantum fizigine gore "eger bir partikul ayni "anda" birden fazla yerde bulunabiliyorsa, zamanin olmadigi boyutta nerede bulunur?" sorusunu cozmek gerekiyor. bu durumda zaman olmadigi icin, birden fazla yerde bulunabilme "olasiligi", birden fazla yerde bulunma "zorunluluguna" donusuyor. her bir partikulun kendisinin baska bir yerde bulunmasi, ve o baska yerde bulunan partikulun de kendisinin baska yerde bulunmasi bahsi gecen partikulun her yerde olmasi demek olur ki; bu da sonsuz buyuklukte bir partikul olmasi veya hicbir partikulun bulunmadigi anlamina gelir. sanirim ilk secenegi elemek icin ispat yapmaya gerek yok. direkt ikinci opsiyona gecersek, zamanin olmadigi boyutta, maddenin, dolayisiyla enerjinin de bulunmadigi ve bu durumda insanlik tarihinin en buyuk sorusu olan "yaratilis" konusuna yonelmemiz gerekiyor.

    kisaca ya madde-enerji-zaman donusumunde bir halka eksiktir ve bu halka her seyin baslangicidir; ya da kagit uzerinde basit oklarla birbirine yonlendirdigimiz bu donusumun baska bir boyutu vardir ve hepsine bilinen teknoloji ya da felsefik dusunce disinda ulasabilme/donusebilme yetisine sahiptir.

    ya da hepsini curutecek ve bu konuya baslamadan bitirecek: (bkz: zamanın henüz ispat edilmiş olmaması)
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük