hızlanan cisimler için zaman dogru orantılı olarak yavaşlar, yaşlanmaktan korkanlar için olagan üstü bir çözüm diyebilirim.
normal şartlarda insanın üzerine gelen mermiyi görmesi imkansızken ben ışık hızına yakın hareket ederek o merminin önünde mohawk dansı yapar hamak kurar güneşlenirdim ve mermi halen yolda olurdu.
ve anlıyoruz ki hızlanan cisimler için zaman yavaşlıyor
eger ışık hızına çıkabilecek kadar hızlı olsaydım, sizler ne olup bittigini anlamadan ben üzerinizdeki kıyafetleri degiştirir size güzel bir yemek hazırlar üstüne birde evi tamamen boşaltabilirdim ve bunları siz gözünüzü dahi kırpamadan yapardım.
sizin için zaman devam ederken benim için yavaşlamış olurdu.
eger ki ışık hızında hareket edebilseydim işte zaman o an dururdu ki ışık hızına hiç bir cisim çıkamaz,
çünkü; hızlanan cisimlerin kütleleride artar ve ışık hızına ulaşan cisimlerin kütlesi sonsuzdur, sonsuz kütleyi hareket ettirmek içinde sonsuz bir enerji gerekir ki bu enerjide dünyamızda hatta bilinen gezegenlerde dahi yok.
1 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir gezegene,ışık hızına yakın hızla ilerleyen bir yıldız gemisiyle 10 yılda gidilebilir.
tabi benim için 10 yıl geçerken siz 1 milyon yıl beklemek zorundasınız
sizlerin dünya üzerinde 100 yılda yürünebilecekginiz bir yolu, ben ışık hızına yakın bir hızla saliseler içinde alıyorsam zamanı yavaşlatmışım demektir. -net
diger seçenek ise yer çekimi, yer çekimi azaldıkça zaman hızlanır.
tibet everestte yaşayan ikiz kardeşim ile türkiyede yaşayan ben arasında yaşlanma farkı olacaktır. ben tibet bilgesi ikizime göre daha genç kalacagım.
hız ve yerçekimi atom saati yapılan deneylerde zamanın yavaşladıgı ispatlanmıştır
sadece teoride münkün gibi görünmektedir yani matematik ve fizik formülleriyle ispat edilebiliyor ama uygulamada tek bir ispat var diyolla, o da atom saatlerini hızlı ve yavaş uçaklara koymuşlar ve hızlı uçaktaki atom saati daha yavaş ilerlemiş.
e bu pek inandırıcı gelmedi, neden, hadi diyelim hızlı uçaktaki atom saati gerçekten daha yavaş ilerledi. bunun fiziksel sebeplerden olmadığını nereden biliyorsun. yani, belki zaman değilde atom saati hızdan etkilendi de o yüzden yavaşladı. olamaz mı ?
şimdi, zaman bir mühlettir yani bir sınırdır. hani yolun sonu gibi. oraya varınca yol biter. sen o mühletin akış hızını değiştiremezsin ancak hızlı hareket ederek daha çok şey yapabilirsin.
ama anlatması hakkaten zor.
türk insanı on yıllarca önce olmuş işlerle uğraşacağına bu tür işlerle uğraşsın. sevindiricidir.
Düşünür hastalığın, hasta olmanın yavaşlattığını söylüyor.
hastayken halini düşünsene. Acılarının algılarını etkilemesini...
Zannedersem şair de "ne hasta bekler sabahı/ ne taze ölüyü mezar" derken uzayan, yavaşlayan zamanı kastediyor.