öğrenciyken, yanlış hatırlamıyorsam 2001 yılında sinemada izleme şerefine nail olduğum filmdir. ismini, dağlık bölgelerde yaşayan ve katırlarıyla işlerini gören yöre halkının, katırlarının üşümemesi için, onlara alkol içirmelerinden alır. evet etkileyici bir filmdir. ayrıca sinema salonunda izlediğim ilk Kürtçe film olma özelliğini korumaktadır.
75 dakikada insana yudumladığı kahveyi dahi zehir edebilecek kadar hayatın acımasızlığının, iran ırak sınırında yaşayan çocukların gözüyle anlatıldığı, gerçeklerin yüzünüze bir tokat gibi indiği birinci dakikasından son saniyesine kadar hayatın içinden karelerin yer aldığı kısıtlı imkanlarla çok şeyler başarılmış bir film. çocukların kamyonda melül bakışmalar arasında söyledikleri mırın mırın şarkı filmin en beğendiğim karelerinden biriydi diyebilirim.
iran'lı yönetmen bahman ghobadi'nin 2000 yılındaki filmi. filmin özgün ismi zamani baraye masti asbha 'dir.dram filmlerinden hoşlananlar için tavsiye edilir...
ırak'ta kürtlerin yaşadığı bölgede zorlu kış şartlarında yolların kapanması nedeni ile atlar ve katırların özellikle kaçakçılık için yaptığı yolculuğu anlatır. atlara zorlu kış şartlarına dayanabilmeleri için alkol içirilmesi filme adını vermiştir. oradaki dağ köylerinde yaşayanların geçim kaynağı budur.
filmde biri özürlü iki kardeş vardır ve kardeşin ameliyat olması için paraya ihtiyaç vardır. henüz daha çocuk olan bu kardeşlerin katırları ile bu yolculuğa ve mücadeleye katılmaları anlatılır. çok sert, duygu sömürüsü yapmayan, etkileyici bir filmdir. filmin oyuncularının çoğu yerel ahalindendir.
otantik olduğu kadar samimi ve inandırıcı bir film. belki de birçoğu amatörlerden oluşan oyuncu kadrosu vermiştir bu tadı. iran sinemasının nerelere geldiğini anlamak isteyenlerin izlemesi gerekiyor. bir de şöyle muhteşem bir replik vardır filmde:
- bugün hava çok soğuk. hayvanların suyuna 4 şişe alkol kat.