otantik olduğu kadar samimi ve inandırıcı bir film. belki de birçoğu amatörlerden oluşan oyuncu kadrosu vermiştir bu tadı. iran sinemasının nerelere geldiğini anlamak isteyenlerin izlemesi gerekiyor. bir de şöyle muhteşem bir replik vardır filmde:
- bugün hava çok soğuk. hayvanların suyuna 4 şişe alkol kat.
haddinden fazla gerçek olan film. ne kadar ön yargılı yaklaşsanda ister istemez madi karakteri filme seni dahil ediyor. bir bakmışsın karda onunla birlikte üşüyor, iğne vurulurken ağlıyor, pusuda onunla korkuyorsun. her anlamda sınırda yaşanan hayatların filmi.
ırak'ta kürtlerin yaşadığı bölgede zorlu kış şartlarında yolların kapanması nedeni ile atlar ve katırların özellikle kaçakçılık için yaptığı yolculuğu anlatır. atlara zorlu kış şartlarına dayanabilmeleri için alkol içirilmesi filme adını vermiştir. oradaki dağ köylerinde yaşayanların geçim kaynağı budur.
filmde biri özürlü iki kardeş vardır ve kardeşin ameliyat olması için paraya ihtiyaç vardır. henüz daha çocuk olan bu kardeşlerin katırları ile bu yolculuğa ve mücadeleye katılmaları anlatılır. çok sert, duygu sömürüsü yapmayan, etkileyici bir filmdir. filmin oyuncularının çoğu yerel ahalindendir.
ilkelerine bir kez olsun ihanet eden insan,
hayat ile olan saf ilişkisini yitirir.
Bir insanın kendine karşı hile yapması, onun,
filminden, hayatından, her şeyinden vazgeçmesi demektir.
Andrei TARKOVSKi
Bugün çok soğuk, katırlara 4 şişe alkol verin.
Sarhoş Atlar Zamanı
iranlı yönetmen bahman ghobadi'nin bir diğer "kaplumbağalar da uçar" vakası.. en az onun kadar dramatik, ve dramatikleştirilmesi için herhangi bir çaba yok, zaten tüm çıplaklığıyla gerçek, zaten tüm gerçekliğiyle çıplak çocuklar.. mücadelenin kar altı karaltısı, kül düşü..
aslında kaçakçı denilince akla nedense köşeyi dönmek amacıyla sınırlardan mal kaçıran insanlar akla gelir. oysa o bölgede yaşayan insanların hayattta kalmak için tek çarelerinin kaçakçılık yapmak olduğunu ve bunun ne kadar zor olduğunu anlatan filmdir sathoş atlar zamanı.
filmde ki çocukların çaresizliği, yaşam koşullarının zorluğu, hayatın acı yüzü bilgisayar karşısında filmi izleyen insanları kendini sorgulamaya teşvik ediyor adeta.
iran'lı yönetmen bahman ghobadi'nin 2000 yılındaki filmi. filmin özgün ismi zamani baraye masti asbha 'dir.dram filmlerinden hoşlananlar için tavsiye edilir...
75 dakikada insana yudumladığı kahveyi dahi zehir edebilecek kadar hayatın acımasızlığının, iran ırak sınırında yaşayan çocukların gözüyle anlatıldığı, gerçeklerin yüzünüze bir tokat gibi indiği birinci dakikasından son saniyesine kadar hayatın içinden karelerin yer aldığı kısıtlı imkanlarla çok şeyler başarılmış bir film. çocukların kamyonda melül bakışmalar arasında söyledikleri mırın mırın şarkı filmin en beğendiğim karelerinden biriydi diyebilirim.