bizim çok bilmiş(?) gazetelerimizin alakası olmadığı halde sözde bilim teknik köşelerine large hadron collider olarak tanımladıkları alet. ben anlayamadım ki parçacık hızlandırıcısına nasıl zaman makinesi diyebildiler.
gerçi aynı gazete geçenlerde marsta insan silüetine benzeyen bir kaya için "marstaki çıplak yaratık" başlığı açmışlardır ki bunu görünce şükrettim şimdi. yok yaratık demelerine dediğim bir şey yok ama adamlara "çıplak olması" bilimsel gelmiş. utanmasalar uniceften elbise istetecekler marsa yollamak için.
(bkz: saat)
tamam düz adam olmanın gereği yok. konuya geçelim.
(bkz: yemişler sizi)
çalışmayacak makinedir. fiziği s.ker atar.
he maddenin ışınlanmasını (ışınla beni scotty) * yani çok kısa bir zaman aralığında mekan değiştirmesini soracak olursanız, o muhakkak gerçekleşecektir.
ama zamanda yolculuk ütopik bile değil. o derece.
iki rus matematikçinin, bambaşka bir deney hakkında, zaman tüneli yaratma sonucunu öne atarak gündeme getirdiği konu. cern'in deneyinin zaman yolculuğu ile ilgisi yoktur. amaç big bang'i mikro boyutta yaşatarak, evrenin ortaya çıkışı ve genişlemesi hakkında bilgi sahibi olmaktır. bu esnada iki rus çıkıp, ortaya çıkıcak enerji enerji zamanda kırılma yaratır diyerek dikkatleri üzerine çekmiştir.
konunun uzmanı değilim ama bildiğim kadarı ile şöyle birşey var, patlama çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük bir alanda gerçekleşecek ve zaman kırılsa kırılsa oradaki bakteriler için kırılacak. ha kocaman patlatalım dev gibi bir tünel açılsın zamana derseniz öyle bir patlamanın tüm avrupa kıtasını havaya uçurabileceğini düşünüyorum.
bu olaydan bağımsız olarak, zaman yolculuğunun teorik olarak mümkün, pratikte imkansız olduğunu duyduk hep. zaman yolculuğunun gerçekleşmeyeceğine dair en sağlam kanıt olarak şu gösterilir; eğer gelecekte bir zaman makinesi yapılsaydı, biri gelecekten gelirdi ve bunu görürdük. ha biri çıkıp ben gelecekten geldim bakın lazer tabancası dese, ne geziyon lan burda acayip kıyafetlerle diyerek kovalarız o ayrı.
ama belki de sistem, birisinin geçmişse dönmesine olanak vermiyor ancak geçmişten görüntüleri bir televizyon gibi yansıtmaya yarıyordur. bilemeyiz tabi, gelecek yüzyıllar, binyıllar neler getirir.
olacağına asla inanmadığım, ama olsa ne süper olur dediğim makinedir.
rus bilim adamlar tarafından cern de uygulaması yapılan alet. 3 aya kalmaz ilk deneylerini gerçekleştireceklermiş.
bir yandan ne saçma lan diyip gülmek istiyorum, diğer yandan bugünlerde çocuk oyuncağı haline gelmiş icatları için yüzyıllar önceki düşünceleri aklıma getirdince, "şiit dur hemen öyle gülme, g*t olmak var ucunda" diyorum.
olayın mantığı anladığım kadarıyla, geçmiş hiç bir zaman geçmiyor, şimdiki zaman zaten var, gelecek zaman da bir yerlede bir şekilde yaşanıyor, seklinde.
hatta gelecektekiler bizi ziyaret ediyor da olabilirlermiş. yaşanılan zamanı etkilememek için görünmedikleri gibi düşünce dahi var.
Zamanda yolculuk, uzaydaki kara delikleri/solucanları kullanarak gerçekleştirilebileceği alakalı makalelerde geçer. Lakin bu işin bir de tehlikeli bir yönü var. ya yolculuk için açılan karadelik kapanmazsa?
cevabı makalede geçmiyor, bir gün başımıza gelirse hep beraber öğrenicaz.
2 ay sonra iki rus bilim adamı tarafından kullanılacağı söylenen makine. aklım almıyor, hayal bile edemiyorum. göt olmaları yakındır* gelecekteki insanları günümüze ziyarete getireceklermiş diye okudum gazetede. *olmaları yakındır*
telaş etmeye hiç gerek yoktur. Hepimiz yaşlanıp, bunadığımızda, ton ton bir ihtiyar olduğumuzda kendimize özel bir zaman makinesi icat edeceğiz. Şimdiki zamanda pek az bulunup ya geçmişte ya gelecekte uçup duracağız. Benim ninemin var bir tane mesela.
aslında bu makine 2002 yılında yapılmıştı. geçmişe adam göndermeden önce, cansız nesneler göndermek istediler ve bir saksı göndermeye karar verdiler. bu saksı da, gelecekte zaman makinesini bulacak dahi bilim adamının kafasına düşmesin mi? o zamanlar üniversite talebesi olan çocuk aptallaştı. tabi zaman makinesi de bulunamamış oldu. acıdır.
mantıken, seyhati mümkün görünmeyen cihazdır... şöyle düşünelim;
1. 2007 yılındaki sen, 1985* diyelim yılındaki anne ve babanın yanına gidiyorsun...
2. 1985 yılındaki anne ve baban, seni 1985 yılında bırakıp, zaman makinasına binerek, kendilerinin de daha doğmadıkları 1930 yılına gitsinler... ve orada çok yaşayamadan ölsünler...
3. bu durumda, 1985 yılında kalmış olan sen, daha doğmadığın için doğal olarak yok olursun...
... ama şöyle bir durum var; 2007'deki sen, zaten doğmayacaksan, nasıl oluyor da, 2007 yılından kalkıp, 1985 yılına gidebiliyorsun??... zaten sen yoksun... ailen de yok... gel de kafayı yeme!...
dede paradoksuna neden olan makinadır. nedir bu dede paradoksu?
"geçmişe dönüp asla dedenizi öldürerek, ninenizle evlenmesine mani olamazsınız." çünkü olabilseydiniz, cinayetin hemen ardından siz de olamazdınız, geçmişte de bu olay yaşanamazdı.
bu büyük bi olay, ama kelebek etkisi teorisini de kullANARAK her türlü küçük olaya uygularsak, geçmişe asla müdahele edilemeyeceğini görürüz.
ee, geçmişi sadece izleyebileceksem napiyim ben bu k.dumun makinasını?
gelecekteki halim bugüne dönüp bana, "lan stepan olum sayısalda şu şu rakamları oyna ben de rahat edeyim" demediğine göre, yıllar sonra da icat edilmeyecek nesne.
gerçi ara ara kulağıma bir şeyler fısıldanıyor gibi ama... dur bakalım.
einstein'ın denklemlerine göre yapılması teoride kolay olan makine. bir uçakla bile yapılabilir:
--spoiler--
90'larda yapılan bir deneyde birbiriyle özdeş iki atom saati, biri yerde biriyse bir uçakta olmak üzere aynı anda çalıştırılmıştır. uçak bir süre yükseklerde* ve hızlı** uçurulduktan sonra iki atom saati karşılaştırılmış, uçaktaki saatin saniyenin bilmemkaç milyar kere milyar küsürde biri kadar ileri gittiği gözlenmiştir. yani uçağın bir çeşit geçmişe yolculuk yapmıştır, nasıl ki uçağa bindiğimde ayın 8'iyse, 48 saat uçtuktan sonra uçaktan indiğimde benim takvimime göre ayın 10'undayken, yer takvimine göre ayın 9'undaysam geçmişe gitmiş gibi olurum.
--spoiler--