modernitenin hayal gücümüzü bile nasıl mahvettiğinin şeysi. ulan zaman diye bir mefhum var. ve sen bir makineyle, mutfak robotu gibi bir makineyle zamanda yolculuğa çıkabileceğini hayal ediyorsun.
teorik olarak mümkün görünse dahi hiç bir zamanda insanlığın sahip olamayacağı hede. zira zaman makinesı herhangi bir zamanda yapılmış olsa elbet biri gelirdi.
ışık hızını geçmek mümkün olmayacağından ışık hızına yakın bir hızda dünya etrafında 1 haftalık seyahat eden tren vasıtası ile 100 yıl sonrasına gidilebilir.
ışık hızına ulaşmak şu an için mümkün değil.çünkü zamanın tamamen saf dışı kaldığı bir ortam oluşur. ancak yakın hıza ulaşmak mümkündür. cern de bulunan büyük hadron çarpıştırıcısı bu hıza %99.9 oranında yaklaştırılmıştır.
yapılsa bile geçmişe dönmek imkansızdır. çünkü geçmişte olan olmuştur bunu kimse değiştiremez geri dönülse bile tekrar aynı şey olur. ama geleceği değiştirmek münkündür.
o kadar kurtluyuz ki elbet geçmişte bir şeyi değiştireceğiz ve bu geleceği etkileyecek en son işler içinden çıkılmaz bir hal aldığında, zaman makinesinin icat olduğu ana geri donup icat edenleri öldürecekler. yani kimbilir belki de bulundu ama bulacak olanlar henüz bulamadan öldü...
hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için steins gate adlı bir kısmı gerçekten uyarlanmış anime izlenmelidir.
(bkz: john titor)
(bkz: steins gate)
teşekkürler makina.
eğer böyle birşey varsa ve de kullanabilme imkanım da olabilirse, geçmişe de, geleceğe de birer ziyaret yapmak isterim; ama bilinen sıkıcı dünya tarihine filan değil. ya antik dönemdeki dev dinazorların ve dev bitkilerin bulunduğu antik bir çağa, ya da 2 metre boya evrilmiş insan türünün iyice uzaylı formlarına büründüğü fütüristik bir zaman dilimindeki geleceğe.
Zaman makinesi için belli kuramlar var . Birincisi zamanda geri gitmek için ışık hızını geçmek gerekli . Işık hızını geçmek için gerekli enerji şuan dünyadaki bütün kaynaklar kullanılsa bile yetersiz . Bu nedenle zamanda geri gitmek oldukça zor . En çok üzrinde durulan konu solucan delikleri ve kara delikler . Ama onlardan nasıl geçeceğimiz de bilinmiyor . Bir de geçtik diyelim zamanda geri gittik ama uzayın neresinde olacağız orası muamma . Zamanda ileri gitmek mümkün . Diyelim ki bir uçan araca bindiniz ve 280000 km / sn hızla yol alıyorsunuz . Işık hızına yakın bir hızda . ( ışık hızında zaman durur ) Siz eğer o hızda 1 yıl geçirirseniz dünyada geçen süre 10 yıl kadar oluyor . 3 yıl geçirdiğinizi düşünün . 30 yıl . geleceğe gitmiş oluyorsunuz ama dönüş yok .
hiç bir zaman icat edilemeyecek gibi görülüyor. çünkü ilerki yüzyıllarda icat edilse idi o günkü insanlar bu güne mutlaka gelirlerdi. fakat bunun örneğini yüzyıllardır hiç göremedik..
iran'lıların üzerinde çalıştığı şeytan icadı(!) iranlı bilim insanı ali razeghi'nin geliştirdiği zaman makinesiyle kullanıcıların 8 yıl sonrası hakkında bilgi alabileceğini iddia etti. http://www.ntvmsnbc.com/id/25434964
işin ilginç boyutlarından birisi de şu; iran gibi tutucu bir toplum, dünyaya mal olmuş çok saygın bilimnadamları çıkarabiliyor. türkiye gibi, 1923 yılında cumhuriyet rejimine kavuşmuş ve "hayatta en hakiki mürşit ilimdir" gibi bir söz söylemiş bir lideri bulunan ülkenin, geçen 90 senede bilim adına hiç bir bok yapmamasını ve üstüne üslük bırak bilimsel bir çalışma yapmayı, ülkedeki bilimi geriye götürmesini ben hayretle ve ibretle karşılıyorum.
Gelecekte icad edilmiş olsa idi şimdiye kadar farkında olacağımız makinedir, dolayısıyla hiç bir zaman bizim anladığımız anlamıyla icat edilemeyecek olan makinedir. Öte yandan rölativite ve String theory kapsamında belirli hızlardaki zaman algısının değişmesi prensibi ile çok uzak yerlere astral seyahati mümkün kılmanın teorisi üzerinde yoğun çalışmalar da mavcuttur. Her şeye ek olarak, 65 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir gezegenden dünyaya teleskop ile bakan bir "şahıs"( bu mesafeden görünebildiği varsayımı ile ) dinazorları görecektir. Zaman algısı evrende aslında somut olarak var olmayan, bizim belirlediğimiz bir algı olduğu için onu baz alarak zamanı değiştirebilecek bir makine asla icat edilemeyecektir.