edebiyat, sinema ve tiyatro gibi bir çok sanat dalına konu olan, mevcut zamana göre daha ileriye yada gerideki bir zamana yolculuk etmeye yarayan, ütopik seyehat aracıdır. bir insanın görebileceği/göremeyeceği * gerçekleşmemiş icattır.
icat edilmesi durumunda;"acaba gelecekte uçan arabalar olacak mı,öyle komik kostümler mi giyeceğiz,haplarla mı besleneceğiz,binalar en az 1000 katlı mı olacak?" sorularını geleceğe giderek yerinde gözlemlememizi sağlayacak olan alet.
"back to the future" filminde kullanılan GMC marka otomobilin doktor tarafından modifiye edilmesiyle bu dunyanın gelmısını gecmısını dolasabılen alet. uranyumla mı ne calısırdı. ayrıca cok sevdigim filmdir bilen bilir
hayatımın fantezisi.. mümkün olsa yapıcağım ilk iş veletliğime geri dönüp junior beni karşıma oturtup hayata dair direktifler vermek olurdu sanırım.. zaten tanımazdı velet beni bu halimle.. vay be...ne güzel olurdu ama..
Ancak geleceğe gitmenin fiziksel olarak mumkun olabileceğini düşündüğüm geçmişe gitmenin anlatılan fizik kurallarıyla şu an için imkansız oldugu ve eger gidilirse bizi gelecekte bırakıcak alet
einstein'ın denklemlerine göre yapılması teoride kolay olan makine. bir uçakla bile yapılabilir:
--spoiler--
90'larda yapılan bir deneyde birbiriyle özdeş iki atom saati, biri yerde biriyse bir uçakta olmak üzere aynı anda çalıştırılmıştır. uçak bir süre yükseklerde* ve hızlı** uçurulduktan sonra iki atom saati karşılaştırılmış, uçaktaki saatin saniyenin bilmemkaç milyar kere milyar küsürde biri kadar ileri gittiği gözlenmiştir. yani uçağın bir çeşit geçmişe yolculuk yapmıştır, nasıl ki uçağa bindiğimde ayın 8'iyse, 48 saat uçtuktan sonra uçaktan indiğimde benim takvimime göre ayın 10'undayken, yer takvimine göre ayın 9'undaysam geçmişe gitmiş gibi olurum.
--spoiler--
gelecekteki halim bugüne dönüp bana, "lan stepan olum sayısalda şu şu rakamları oyna ben de rahat edeyim" demediğine göre, yıllar sonra da icat edilmeyecek nesne.
gerçi ara ara kulağıma bir şeyler fısıldanıyor gibi ama... dur bakalım.
dede paradoksuna neden olan makinadır. nedir bu dede paradoksu?
"geçmişe dönüp asla dedenizi öldürerek, ninenizle evlenmesine mani olamazsınız." çünkü olabilseydiniz, cinayetin hemen ardından siz de olamazdınız, geçmişte de bu olay yaşanamazdı.
bu büyük bi olay, ama kelebek etkisi teorisini de kullANARAK her türlü küçük olaya uygularsak, geçmişe asla müdahele edilemeyeceğini görürüz.
ee, geçmişi sadece izleyebileceksem napiyim ben bu k.dumun makinasını?