dinler tarihi göstermiştir ki her din, özellikle semavi dinler ortaya çıktıkları ilk 30-40 yıl ilerici bir misyon sahibi olmuşlardır. daha sonra hepsi birer iktidar mekanizması ve hakim ideolojik sistemin yedeği olmuşlardır.
zamanın birinde mısırlı bir alim bir kitap yazmaya başlar çıkacak kitabın adı; çağdaş islam uygarlığı olacaktır. gel zaman git zaman kitap basılır ancak adı; islam uygarlığı olarak kalmıştır. yazan şahısa yöneltilen soruya cevaben utanarak nasıl böyle bir ad yazmaya dilim ve kalemim varır islam zaten çağdaştır der. islam zaten mükemmeldir zamana( hangi zaman) , bilme(hangi bilime) , doğrulara( mutlak doğru nedir neye göre kime göre) mantığa( kimin mantığı mantığın doğru olduğunun ispatı nerdedir kim bilir)göre algılama zaman zaman insanı hataya düşürecektir. bilim dahi bugün akdeddiğine yarın kara der ama kur an sabittir içeriği dinamiktir kur an ve islam konusu yaratıcının sıfatları üzerinden değerlendirilir. çünkü kainatın gerçek sahibi ve tüm boyutların mutlak doğrularını bilenin, tüm zamanları tanıyanın kelamıdır ilk gün ne ise son günde odur dedirten cümledir.
kur-an yüzyıllardan beri aynı hiç değişmedi. bunu diyen insanın dini bütünlüğünden şüphe etmeliyiz. sen kimsin ki kur-an'ın gençleştiğini söyleyebiliyorsun ey münafık. o hep indiğindeki gibi taptaze ve pırıl pırıl.