aksine tekerrüre düşen hayatlar boşa geçen zamanlardır. hayattaki oluşumların en somutudur zaman. en ulaşılmazı en terkedeni en geri dönmeyeni en çok isteneni..
ünlü fizikçi julian barbour´un "end of time" kitabındaki bilimsel iddiasıdır. adam zaman, fiziksel dışında insanoğlunun uydurduğu bir yanılsamadır, güneş devamlı doğup battığı için uydurduk biz onu, diyor.
konu çok daha karışıktır, türkçeye çevrilmemiş olduğunu keşfettim, ama ingilizce bilenler amazon´dan alabilir. julian barbour "end of time".
zamanın temeli harekettir, hatta zaman bir sabitin diğer hareket edene oranıdır. aslında sabit diye bir şey de yoktur.( çünkü sabit bir şey sıfır anını gösterir ki böyle bir şey şuanda yoktur, her şey hareket halinde çünkü) sabit olarak aldığımız şey de hareket eder o yüzden kesin bir zaman vardır diyemezsiniz. bu yüzden görecelidir.
hareket her yönlü olabileceği için zamanda her yönlü olabilir bu mantıkla zamanda seyahat edilebilir deniyor. ( tabi ben böyle bir şeye inanmıyorum teoride doğru ama pratikte saçma)
zamanı soyut bir şey olarak almayın, zamana çekiçle bile vurulabilir o kadar somut bir şeydir.
ancak hareket her yönlü olduğu için ve sabit olarak aldığın şey de aslında hareket ettiği için bu kadar şeyi anlayamazsın. bu yüzden durağan bir nokta alıp diğerine onu oranlayarak belli bir zaman yaratmış olursun.
aslında böyle bir şey yoktur demekten ziyade zaman soyut değil bildiğin somuttur ve özünde her yönlü bir hareket vardır.
iki insan birbirine olan uzaklığını ölçmek gibi, birinin bir insanın yanındayken diğerinin yanına gitmesi gibi bir şeydir zamanda hareket etmek.