yılmaz özdil in 10 aralık 2013 tarihli yazısı

entry4 galeri0
    1.
  1. bir bölümünü yazmak benim de aklıma gelen ama üşendiğim bir yazıyı yazarak sabah sabah gözlerimi buğulandırmıştır. yazacaktım "fethiye'nin adı atatürk'den yadigar. bilseler pankartı bırak, ilçeyi mahkemeye verirler." diye ama dediğim gibi erindim. saolsun yılmaz hemşerim yazmış...

    --spoiler--
    yüce atatürk

    ayvayı yeme aşamasına gelen osmanlı, hâlâ şov peşindeydi. öyle bi atraksiyon yapalım ki, ahalimiz “dünya lideri” olduğumuzu görsün dediler.
    düşündüler, taşındılar...
    üç kıtada uçak uçurmaya karar verdiler. istanbul’dan havalanacak, şam üzerinden, iskenderiye’ye konacak; böylece avrupa, asya, afrika’yı kat etmiş olacaktı. sayın ahalimiz de “vay be, amma devletiz haa” diye sevinecekti.

    *

    halbuki, gurur duyulan uçağın elbette bizimle alakası yoktu, ithaldi, fransız malıydı. modeli, bleriot xı/b’ydi.
    sanki biz icat etmişiz gibi, kanatlarına kocaman ay-yıldız işlediler, adını da muavenet-i milliye, milli yardımlaşma koydular, oldu sana yerli malı uçak!

    *

    burundan pırpırlı, kanatları bezdendi. pilotlar, üstü açık otomobil gibi, kokpitsiz, dışarda uçuyordu. dönemin en önemli pilotu, tayyareci fethi bey’i çağırdılar, buna bin, toroslar’ı aş, şam’dan dön, kahire üzerinden iskenderiye’ye git dediler. “saçmalamayın birader, f-16 mı bu?” demedi, “peki” dedi. havalandı, eskişehir, konya, adana, humus, beyrut, ine kalka 10 günde şam’a geldi. kudüs ve kahire üzerinden iskenderiye’ye varmak için tekrar havalandı, e olacağı buydu, dandik uçak taberiye gölü yakınlarında düştü, yardımcısı sadık bey’le beraber, ilk türk hava şehidi oldu. o zamanlar iletişim imkânları son derece ilkeldi, buna rağmen, tayyareci fethi bey’in şehit düşmesi, memlekette adeta uzay mekiği düşmüş gibi etki yarattı. cenaze töreni mahşeri kalabalıktı. şam’da selahaddin eyyubi türbesi’nde toprağa verildi.

    *

    gel zaman git zaman, sene 1934...
    herkes unuttu ama, tarihimizin ilk hava şehidini “yüce atatürk” unutmadı. kabri sınırlarımızın dışında kalan bu milli kahramanı, vatan toprağında adıyla yaşatmak istedi. muğla’ya bağlı meğri ilçesinin adını, fethi’ye ithafen, fethiye olarak değiştirdi. evet... her milimetrekaremiz kutsaldır, millidir ama, fethiye katmerli millidir. çünkü bizzat yüce atatürk’ün armağanıdır.

    *

    peki, neden orası? tayyareci fethi bey, meğrili miydi? hayır. yüce atatürk, adını yaşatacak yer ararken, bizzat meğri’nin ileri gelenleri talip olmuştu, bu mangal yürekli kahramanın adını madalya gibi biz taşıyalım, biz yaşatalım demişlerdi, yüce atatürk de kabul etmişti.

    *

    hatta... faruk nafiz çamlıbel’le birlikte 10’uncu yıl marşı’nı yazan behçet kemal çağlar, öylesine etkilenmişti ki, tayyareci fethi’ye ithafen şu dizeleri kaleme almıştı:
    aslan uçtu diye söylenir methi
    bu kutsal toprağın çocuğu fethi
    kahrolur darbanla elbet her zaman
    olursa bakış yan, maksat eğri
    bak... fethiye oldu sayende meğri
    kartalım!
    gölgende hürdür bu vatan

    *

    yüce atatürk sayesinde fethiye’ye adını veren bu milli kahraman, doğma büyüme istanbulluydu. ve, hakkında “kartalım” diye şiir yazılan tayyareci fethi bey, kara kartalın, beşiktaş kulübünün kurucularından biriydi.

    *

    dolayısıyla...
    beşiktaşlı yıldırım demirören’in yüce atatürk pankartı açtılar diye fethiye’yi disipline göndermesi, hem memleket tarihi açısından, hem beşiktaş tarihi açısından, katmerli trajedidir.

    *

    gene de şükretmek lazım... öyküsünde “atatürk, milli, pilot, kahraman, 10’uncu yıl marşı” kavramlarını barındırıyor diye, ergenekon’a da bağlayabilirlerdi fethiye’yi!
    --spoiler--

    not: kaydete bastığım an eksiye basan acınası yaratık. sen ve senin gibiler gibi doğup, yetiştirilmediğim için ne kadar şanslı olduğumu hatırlattın gene bana...
    14 ...
  2. 2.
  3. Begendigim yazidir. Bilmiyordum.
    3 ...
  4. 3.
  5. araştırıp yazan farkında olmamızı sağlayan o yürekli kaleme selam olsun.
    3 ...
  6. 4.
  7. aptalca cümleler topluluğudur. sanki atatürk zamanında uçak üretildi de biz gizliyoruz.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük