Arkadas isimli filminde burjuva ve burjuvanin dejenere kulturune cok agir ve hakli gondermeler yapmistir. Yanliz ironiye bakinizki kendisini ove ove bitiremeyen komunist avanesi onun yozlasma olarak niteligi bir takim davranis ve insanlar arasi iliskileri kendilerine bir yasam bicimi olarak benimsemistir. siyasi kimligini bir tarafa birakir ve objektif bir degerlendirme yapar isek elle tutulur, dise dokunur 3-5 film cevrildiyse Turkiye'de onlarin birkac tanesinde de yilmaz guney'in imzasi vardir. Cirkindir ama karizmatiktir de ayni zamanda ne yalan soyleyelim. Komunist diye de hepten tu kaka etmege gerek yoktur.
ince cumali filmi beni derinden etkilemis, türk sinemasinin harika bir yapiti olarak aklimda kalmistir. öldügüne inanmaya gerek yok ki, o hep aklimizda yasayacaktir zaten.
asıl soyadı pütün' dür.
Siverek' in desman köyündendir. babası zaza anası kurmanc'dır. çocuk yaşlarda siverek' ten göçüp adana' ya yerleşmiştir. Seyyar sinema afişi taşırken bir yönetmen tarafından keşfedilmiştir.
sevenlerinin abarttığı kadar övgüyü de sevmeyenlerinin küçülüp ettiği küfürü de hak etmeyen yazar, sinemacı insandır.
adanalı olmayacak kadar siverekli, siverekli olmayacak kadar adanalıdır.
yılmaz güney aşkları, duruşu, serüveniyle farklı bir sinemacı olmuştur.
çelişkileri doruğa çıkıp adam öldürme ve yurt dışına çıkmasaydı daha da olumlu çalışmalar yapabilecek insandı.
deniz gezmişi anlatan kitaplarda deniz gezmiş'i sakladığı yazılır.
son dönemlerde kız kardeşi ve ailesi tarafından siverek' e mezarı getirilmek istenmektedir. Huzur içinde yatasıdır.
not: anlamayan arkadaş neresini anlamadın?
bir dönemim yasaklı sanatçılarından olan sinema sektörün de devrim yaratan ve anlaşılamayan ya da anlatmak istediği konuları anlamayan bir toplumun insanıydı.oynadığı filmlerde haksızlığa uğramış, ezilen ve hayattan vazgeçmeyen umutları olan rolleri canlandıran sinema'nın en büyük üstatlarındandı.
mutlu olma şansı
hayat bize mutlu olma şansı vermedi sevgili,
biz kendimizden başka herkesin üzüntüsünü üzüntümüz acısını acımız yaptık çünkü.
dünyanın öbür ucunda hiç tanımadığımız bir insanın göz yaşı bile içimizi parçaladı.
kedilere ağladık, kuşların yasını tuttuk...
yüreğimizin zayıflığı kimi zaman hayat karşısında bizi zayıf yaptı. Aslında ne güzel şeydir insanın insana yanması sevgili...
ne güzeldir bilmediğin birinin derdine üzülebilmek ve çare aramak. Ben bütün hayatımda hep üzüldüm, hep yandım.
yaşamak ne güzeldir be sevgili...
sevinerek, severek, sevilerek, düşünerek...
ve o vaz geçilmez sancılarını duyarak hayatın... *
her kürt kökenli kardesimizi pkklı sanan zihniyetler tabi ki yılmaz güney gibi büyük bir sanatcıyı da terorist olarak adlandıracaklardır. oysaki o bu toprakların yetiştirdigi degerini anlayamadıgımız sanatcılardan sadece biriidir.yolu bir kere bile izlemek onun ne kadar iyi bir gözlemci ve iyi bir senarist oldugunu gormeye yeter.
sanat ve siyaset adamı.ülkede bir çok tabuyu yıkan dahiyane yönetmen.okuduğum ilk kitabın * yazarıdır kendisi.kelimeler yetermi bilemiyorum onu anlatmaya ama bildiğim tek şey yoldaş'ı olduğum için gurur duyuyorum.
malum kesim tarafından, barış adamı, kardeşlikçi, özgürlükçü gibi yansıtılmaya çalışılsa da kendisi cumhuriyet tarihinde ilk defa bir savcıyı öldürmüş, azılı bir katildir.
12 Eylül döneminde kendi dergisi olan Güney'de yazdığı yazılardan dolayı yaklaşık yüz yıla yakın ceza istemiyle yargılanmış kişi.
anarşist, muhalif, radikal ve düzene soruları ve düzenle sorunları olan biri.
"SANATINA BiŞEY DEMiYORUM AMA GÖRÜŞLERiNi SEVMEM" DEME SAÇMALIĞINI BIRAKIN ARTIK, GÖRÜŞLERiNi SEVMEDiĞi BiRiNiN YAPTIKLARINI SEVEN, TAKiP EDEN, OKUYAN, iZLEYEN BiR KiŞi BiLE GÖRMEDi BU GÖZLER.
GÖRÜŞÜNÜ SEVMiYORSAN O'NUN, DUVAR FiLMiNi NASIL SEVEBiLiRSiN. O'NUN GÖRÜŞÜ ZATEN BU FiLM.
herkesin bildiği namı ile çirkin kral, bilinmedik namı ile yufka yürekli babadır yılmaz güney. türk sinemasına kült olacak eserler bırakmış, tıpkı barış mançonun aşkın esaretinden kurtardığı şarkılar gibi, sinemayı da birçok kalıbın prangasından çekip almıştır. radikal duruşu, görünmeyeni gösterme çabası, korkulanın üzerine gitme yetisi onu efsaneleştirmiş bugünlere taşımıştır. siyasi ideolojisi uğruna çok yıpratılmış, acıtılmıştır. kült ve taşra gerçekçiliği yönüyle sinemaya imzasını atan isim olmuştur. tıpkı ahmet kaya gibi, siyasetini sevmem ama şarkılarını dinlerim misali bir slogan ona da verilebilir. siyaseti sevilmese bile saygı duyulacak bir sanat adamıdır yılmaz güney...