beşiktaş ve ortaköy arasında uzanan içinde yıldız sarayı, şale köşkü, çadır köşkü gibi tarihi yapılar da bulunduran devasa park. ormanlık alanlarında haftasonu piknik yapan ailelerin yanı sıra yiyişmeye gelen çiftleri de barındırır.
eskiden bir takım efsaneler duyardık. okuldan kaçıp gittiğimizde rastladığımız olmamıştır. şimdi arkadaşlarla edebimizle bile oturup içemeyeceğimizi öğrendiğimiz park. tam karşısında bir güzellik daha vardır:
7 gun yatili kalan bebeler iken pazar gunu gidip top oynayalim der iken, 7 gun yatili kalan orta son talebeleri oldugumuzda gidip sevisenlere tas atalim islerini bozalim diye sikca ziyaret ettigimiz lise sondan sonra ise nerede ise hic gitmedigim bir zamanlarin guzel mekani simdilerin ise gidip hayal kirikligina ugramaktan korktugum guzide parki..
mekan olarak gayet nezih, içerik olarak gayet yoz bir mekandır. her ağaç dibinde (ama genellikle gözden ırak ağaç dipleri) yiyişen bir çift görmek mümkündür. türbanlı ya da başı örtülü insanların neler yapabildiklerini -hemde ulu orta- gördükçe insan insanlığından utanıyor. hani derdim türbanlıları yermek değil diğer durumda da -türbanlı olmayan kadınlar- görüntü hiç hoş olmuyor. artık gülhane parkı'nı fersah fersah geride bıraktığını geçen pazar günü tespit etmiş bulunmaktayım.
yazık yazık bu gençlere kapalı mekanlarda yiyişme olanağı sağlayın.
stres atmak için güzel bi yer ama bu yılışık sevişecek yer bulamayan çiftlerin mahvettiği yerlerden yine bi tanesi yıldız parkı.allasen el ele tutuşup yürüyün yoksa bu güzel doğa ortamında belgesel çekmeyin midem bulanıyor.
osmanlı' nın son dönemlerinde devledin yönetildiği yerlerden biridir.
park alanının içinde malta köşkü, şale köşkü ve çadır köşkü bulunur.
yirmili yıllardan sonra için de bulunan şale köşkü atatürk' ün isteği ile italyan işletmecisinden alınmıştır, ayrıca yıldız porselen fabrikasına da ev sahipliği yapmış olan park istanbul' içerisinde artık nadir bulunan yeşil alanlardan biridir.
Kış ayında gittiğimden midir nedir yiyişen edene rastlamadım. istanbulda yaşamış pek köye uğramamış biri olarak ilk kez -sanırım; çünkü daha önce gördüysem de küçükmüşümdür hatırlamıyorum- sincaplar gördüm. Hatta yanılmıyorsam papağan ve kırlangıçlar da vardı. Gerçekten doğal anlamda mükemmel bir yer. Ancak kafesi için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim.
20'li yıllardan sonra için de bulunan şale köşkü atatürk' ün isteği ile italyan işletmecisinden alınmıştır, ayrıca yıldız porselen fabrikasına da ev sahipliği yapmış olan park istanbul' içerisinde artık nadir bulunan yeşil alanlardan biridir.
Çocukluğumun geçtiği güzel park. Adeta evimin bahçesi gibi kullandım burayı ne yalan söyleyeyim iyi ki var. Ortaköy'ün gürültüsünden bunalınca soluğu yıldız'da alırım hala.
Gittiğinizde orada karga falan besleyen bir tip görürseniz o ben olabilirim.