yabancı özentisi insanların yaptığı yılbaşında hindi hazırlamak,ağaç süslemek,eğlence düzenlemek, vb saçmalıklar bütünüdür. hangi biriniz kurban bayramına bu kadar heyecanla hazırlanıyorsunuz acaba diye merak edilesi durumdur.
bazı yazarların noel'i kutladığımızı düşünmesidir.
ulan doğum günü gibi bir şey olarak algılayın, bir sene bitiyor, yeni bir sene geliyor.
hem veda hem de merhaba diyoruz şekli yani...
"toplumlar arası kültürel etkileşim" olgusundan o kadar bihaber olmak ki, yılbaşı kutlamalarını "özentilik" sıfatlayacak durumda olmak.
bildiğin sığ kapasite, düşünmek için kullanılmasına rağmen aynı zamanda üstüne oturulan organ olma durumu.
babil'den beri süregelen "her bir tam turun" kutlamasını anlayamayacak, sindiremeyecek kadar sığ olma.
anlayamama, kavrayamama, düşüncesel derinlik içinde analizler yapıp manalandıramama.
maalesef herşeyden önce insanı ve onun tabiatını anlayamamış olmak.
hepsinden daha vahim olarak hayata bakış açısını tam olarak oturtamamaktan ileri gelen karşı tarafın düsturu, belirtisi veya alışkanlığı olabilecek herşeyi "reddetmecilik" hastalığı.
bazı insanların allah'ın her hangi bir gününde toplu halde eğlenmesine o kadar gocunuyorum ki geldim buralara kadar içimi döktümcülük.
Noel (Noel Günü veya Noel Bayramı), Hristiyanlar tarafından mesih olarak kabul edilen isa'nın doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı yıllık tatildir. Noel'de, isa'nın doğum günü kutlamasıyla birlikte çeşitli âdetler de yerine getirilir. Antik çağlardan beri kutlanagelen Pagan ve Roma kış festivalleri olan Yule ve Saturnalia'daki uygulamalar Noel'in kökenini teşkil etmektedir.
Günümüzün Noel kutlamalarında genellikle, isanın doğumunun canlandırıldığı oyunlar sahnelenir, Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır, hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılır. Yaygın Noel temaları, iyi niyet, sevecenlik ve ailenin birlikte zaman geçirmesi olarak sıralanabilir.
Miladi takvim başlangıcı olan yeniyıl (yılbaşı) kutlamaları ile Noel kutlamaları tarihlerinin yakın olması sebebiyle sıkça karıştırılır. Noel kutlamalarının temelinde isa'ın doğumunu kutlama geleneği yatmaktadır. Yeniyıl kutlamalarının geçmişi ise Eski Romalıların 1 Ocak'ta yaptıkları yeniyıl kutlamalarına dayanmaktadır. 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece kutlanan yeniyıl ile Noel şenlikleri temelde birbirinden farklıdır.
Noel kutlamalarına eski kültürlerdeki Pagan ve putperest adet ve gelenekler oldukça etki etmiş, bu adetler zamanla Hristiyanlığın uygulama alanlarına dahil edilmiştir. Hristiyan olmayan toplumlarda ve bölgelerde bu adet ve gelenekler yılbaşı kutlamaları adı altında yayılmıştır.
bu bilgilere dayanarak ağaç süslemek vb. şeylerin noele ait olduğu,noelin de hz isanın doğumgünü olup,yeni yılla hiç bir ilgisi olmadığı sonucuna varılır. yeni yıl kutluyorsanız sadece yeni yılı kutlayıp eğlenin. hindiymiş,noel ağacıymış bunları yapmak resmen hristiyanları taklit etmektir.
Tamamen biz ülkemizin ve milletimizin cahilliğinden kaynklanan yanlışlıklardan dolayı yılbaşına karşı bir önyargı oluşmuştur. Öncelikle yabancı ülkeler yılbaşında ağaç süsleyip hindi yemezler. Cam ağacı süslemek noel geleneğidir ve onun da yılbaşıyla alakası yoktur. Hindi olayı ise hıristiyanların bir bayramı olan şükran günü geleneğidir. Tüm aile toplanıp hindi yerler vs. Hristiyanlar, yahudiler ya da dinsizler farketmez yılbaşında çıkar eğlenir ve yeni yıla girip kaldıkları yerden devam ederler. Birbirinden farklı kavramları karıştırıp, insanları dinden çıkarmak kimsenin haddine değildir.
şuursuzsan, ve saçmalıklara özenme eğilimin varsa, yılbaşı da kutlarsın, çamı da dikersin, içkiyide içersin.
müslüman olan yılbaşını kutlamaz.
gayrimüslümlere kimse karışmıyor zaten.
ölüm var ahiret var. maçası yiyen kutlasın.