Yılbaşı ve Kırmızı Külot:
Şans Bahane Satış Şahane.
- 1956'da iflasın eşiğindeki Amerikalı iç çamaşırı satıcısı Henry George'un deposu üç yıldır satamadığı kırmızı külotlarla doluydu. Çünkü takım olarak sutyen-külot alırken kırmızı rengi tercih eden kadınlar, tek külot alırken siyah veya beyazı tercih ediyordu. George çalışanlarıyla bir toplantı yaptı ve yılbaşından bir hafta önce yakın çevrelerindeki bütün kadınlara kırmızı külot armağan ederek bunun onlara şans getireceğini söylemelerini istedi.
- Kırmızı külodun şans getireceği kulaktan kulağa öyle bir yayıldı ki, 31 Aralık günü Henry George'un deposundaki stoklar tükenirken, yeni bir gelenek de doğmuş oldu.
- Geçen yıl Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre kadınların yüzde 89'u, şans getireceği inancıyla yılbaşı gecesi kırmızı külot giyiyor.
- Aralık 2005'te Türkiye'de ortalama 1,5 milyon markalı kırmızı külot satıldığı tahmin ediliyor. Kırmızının şans getireceğine duyulan inanç, yılbaşı üzeri sadece külotlarınkini değil diğer iç çamaşırlarının satışlarını da arttırıyor. http://banseker.blogcu.com/kirmizi-kulot/830095
karşı apartmandaki öğretmen hanım boş işlerle uğraşıp, noel ağacını süsler süslemez balkonuna koymuş. Pencereden gördüğümde gülme krizine sokmuştur beni. Ama o değil de, bu kırmızı don işine ne demeli? Kabul etmek gerekirse türklerin yarısından çoğu özenti..
kırmızı'nın noel baba imgesine bir gönderme olduğu söylenmiş ufak bir ilave/düzeltme yapalım. noel baba'nın giyim kuşamı için tasavvur ve tasvir edilen renk kırmızı değil yeşil idi ancak 1950'li yıllarda coca-cola'nın bir kampanyası sırasında bir dizi reklam ve çizimde noel baba kırmızı giysiler ve beyaz kürkler içinde tasvir edildi ve bu grafik/imge çok tutuldu. o zamandan beri de noel baba'nın ve christmas ruhu'nun rengi kırmızıdır.
ancak bu gene de gaza gelip kırmızı don histerisine kapılmak için bahane değildir.
Kırmızı don giymek başka.
Kırmızı donu belirli bir zaman diliminde giyip ona yüklenen anlam başkadır.
Birinicisinde serbestlik vardır.
ikincisi ise Diyanet işleri başkanlığının açıklamasına muhtaçtır.
Kırmızı dona verdiğin anlama göre, değişen durumdur.
Kırmızı don giyersen tüm senenin iyi geçeceğine inanmak ile türbelere bez bağlayıp beşik asmak arasında fark yoktur.
Modern hurafe denilen bu olsa gerek.