Kirmizi giyilmesiyle giyilmemesi arasindaki fark nedir ? don=don o halde birakalimda insanlar istediklerini özgürce giysinler. inandiklari seyleri, uygulamak istedikleri görenekleri uygulasinlar ve inansinlar. bundan kime zarar gelirki.
reklamların insanlara neler yaptırabildiğinin en güzel örneklerinden biridir. biri ortaya bir taş atar, sonra 40 tane akıllı çıkaramaz. neymiş efendim şans getiriyormuş.*
sadece bu olay değil, diğer özel günlerin çıkış noktası da aynıdır.
ticari bir oyundur evet. ama adettendir. yeni don, donanmaktan gelir. yeni yılda her şeyin yeni olması dileğini ifade eder. tıpkı hıdrellezde gül dalına dilek bağlamak gibidir. insanların bir şeyleri umut etmesi neden mallık olsun ki?
Güller toplayıp saçlarına takan bir millet için çok uzak bir gelenek olduğunu düşünmüyorum. Zira biz kırmızı-sever bir milletiz, nereye baksanız kırmızı vardır. Ayrıca bu millete kırmızıda yakılıyor ister içlerinde ister gönderlerde.
daha çok modern kesimde görülen özenti davranışlardır. he bu tarz insanlar genellde bir de atatürkçü olurlar. oysa atatürk türk sanat müziğine karşı hayranlığı olmasına rağmen sırf batı müziği olmasından dolayı türk halk müziğini tercih ederdi. ya sizler peki ne olduğu bilinmeyen karaktersiz insanlar?
peki nedir bu? bir insan kendi örf adet geleneklerine milli kültürüne neden sahip çıkmak istemez. neden böyle yaparlar? sınırsız özgürlük anlayışlarını, egoist hareketlerini modernizmin altına sığınarak dile getiren ne olduklarını kendileri de bilmeyen nefret edilesi insanlardır.
Kirmizi don giymenin altinda bile mantik arayan insanlar var lan hala bu dunyada ... Sanki hepiniz yurtdisinda phd yapmis, hayatini bilimsel modeller uzerine kurmus, hayatinizdaki herseyi mantik temeli uzerine oturtmus insanlarsinizda oturdugunuz yerden baska insanlara bok atiyorsunuz. Isteyen istedigini giyer, hic olmadi kicina basina yaprak takar gezer sayin cevizkabuklari, size ne milletin donundan!!!
yıllar itibariyle geleneksel hale gelen yılın son gecesini yılın ilk gününe bağlayan gece sevişmek için kullanılan ve sevişgenler tarafından kabul görmüş argüman. yılbaşında kırmızı, karlı gecelerde siyah, hıdrellezde yeşil, milli günlerde sarı gibi bir takım düzenek kullanılabilir. burda renkler araçtır. iç çamasırdı, kırmızıydı gibi sorguları niteliği asıl amacından saptırmaktan öte gidecek bir durum değildir.
şöyle ki, bu "kırmızı" noel babayı temsil ya da sembolize eden bir kırmızıdır. ancak "noel" aslen yılbaşı değildir. 24 aralık, yani dündü christmas. ayrıeten tabii, christmas, hristiyanlara göre "christkind" in doğumgünüdür, christkind yani jesus kind, yani isa çocuk. bu davranışın kökeni hristiyanlık dinidir. batılılaşma sürecinde yılbaşı bir tür "türk christmas" ı olmuştur. noel ,franz., christmas sonuçta bir hristiyan geleneğidir. ve batıda da doğuda da (ruslar ortodox´tur, onlar için christmas 6 ocaktır) christmas´ın kutlandığı tarih, 31 aralık gecesi değildir.
sonuçta bu hristiyan geleneği eğer kutlanacaksa ya 24 aralık´ta ya da 6 ocak´ta kutlanmalıdır. ama tabii "kardeşim biz böyle yapmak istiyoruz, sana ne?" diyenlere de saygımız sonsuzdur.