bir şeyin farkına vardım bu yürüyen merdiven aletinin merdiven kısmıyla bant kısmının hızları birbirinden farklı. yani mesela elinizi banda koyup bi 10 sn beklediğinizde kolunuzun sizden uzaklaşmaya başladığını farkediyorsunuz. ben de her gün metroya bindiğimden olsa gerek bu konu üzerine biraz kafa patlattım ve şöyle bir sonuca vardım..
şimdi hem merdiven hem de bantlar eliptik-dairesel bir rotada hareket ediyorlar. yani kabaca sürekli dönüyorlar. fakat bantların dönüş çapı, yani bir turu tamamlamak için aldıkları toplam yol merdivenlerin aldığı yoldan daha fazla. çünkü bantlar elipsin dışından dolaşıyorlar ama merdivenler biraz daha içerden dönüyorlar. bu durumda bantların daha hızlı gitmesi gerekiyor ki daha uzun bir yolu merdivenlerle aynı sürede bitirsin..ee bantlar daha hızlı gidince kolunuz da sizden hızlı gidiyor..
ps: ben mühendis değilim. bu işin ilmine vakıf olamayabilirim..varsa bilen, buyursun anlatsın.
bir elektrik motorunca döndürülen, sonsuz bir zincir biçiminde birbirine eklenmiş bir dizi basamaktan oluşan merdivendir.
atla gideceğin yere kadar bırakayım diyen, dile gelmiş merdivendir.
bu merdivene atılan ilk adım da müthiş önem teşkil eder.
apışmamak için ayak iki basamağın ortasına atılmamalıdır.
çocukken basamakların sonunda basamak zeminin altına girerken eğer üzerinden atlamazsam basamakla beraber zeminin altına gireceğim korkusu yaratmış olan merdiven türüdür...
Geri kalmış ülkelerde üstünde durularak kullanılan araçtır. Lakin merdiveni durarak kullanmak isteyenler sadece bir yönünde durulursa, merdivenin bir yönü açık kalacaktır. bu sayede yürüyerek yürüyen merdivenden çıkmak mümkün olacaktır.
Yürüyen merdivende yürümek mi? tabiki bazı avantajları var mesela yönetim bilimnin 5 unsurundan kazanılması en zor olan zamanın kazanılması söz konusudur.
eee zaman kazanan bir türk ne yapar, tuvalette bir sigara daha fazla içer, tv karşısında daha fazla zap yapar.
zaman mı dediniz, zaman akar türk bakar üstat. bizim neyimize...
sol tarafın boş olması nezaket kuralı gereği zaten var olan paletli götürgeç.
ve artık uyarılarla desteklenmiş ve yazılı kural olmuştur. acelesi olanlar için sol şerit boş bırakılır. siz bu metroyu kaçırırsanız sorun olmaz belki ama bir başkası işinden olabilir. aynı şey çıkış için de geçerli. tek vasıtayla işe gidebilen sayısı oldukça düşük.
malumunuz olduğu üzere ülkemizde pazar günü bile mesai konur.