yüksek yüksek tepelere

    11.
  1. ev kurmasınlar diye devam eden şarkıdır.

    ama nedense;

    --spoiler--

    yüksek yüksek tepeleriiii kalaylı ahhh kalaylı

    --spoiler--

    şeklinde devam ederim.*
    3 ...
  2. 5.
  3. aslen kına gecelerinde gelin kız ve ailesini ağlatmak için söylense de, asıl etkisini evlendikten sonra* gösteren türkü. öyle bir etki ki bir gece ansızın sizi uykunuzdan uyandırır da anlatamazsınız gözünüden damlayan yaşların sebebini yanınızdan herşeyden habersiz duran sevdiceğinize bile..
    3 ...
  4. 8.
  5. Kına gecelerde,atmasferden mi şarkıdan mı bilinmez herkesin hüngür hüngür ağladığı bir şarkıdır.
    2 ...
  6. 13.
  7. Türkünün hikayesi:

    Çok eskiden köyün birinde Zeynep isimli çok güzel bir kız vardır. Onaltıya yeni bastığında Zeynep'i, köylerindeki bir düğüne gelen Ali isimli bir genç görür ve çok beğenir. Köyüne döndüğünde hemen dünürcü gönderir. Zeynep'i, Ali'ye verirler ve hemen düğünleri olur.

    Zeynep'in gelin gittiği köy ile kendi köyü arası üç gün üç gece mesafededir. Zeynep, anne, baba ve kardeşini tam 7 yıl göremez. Bu özlem Zeynep'in yüreğinde her gün biraz daha büyüyerek dayanılmaz bir hal alır, köyün büyük tepesinde bulunan evinin bahçesine çıkarak kendi köyüne doğru için için kendi yaktığı türküyü mırıldanır ve gözleri uzaklarda sıla özlemeni gidermeye çalışır.

    Kocası, Zeynep'in özlemine pek aldırış etmez. Kaldı ki, eski sevgisi de pek kalmadığından Zeynep'i horlamaya, eziyet etmeye başlar. Sonunda bu özlem ve horlanma Zeynep'i yataklara düşürür.

    Gün geçtikçe hastalığı artan Zeynep'in düzelmesi için, köyden gelip geçenler anasının, babasının çağrılmasını ister. Başka çaresi kalmadığını anlayan kocası da, kaynanası ve kayınbabasına haber vermeye gider. Altı gün altı akşam süren bir yolculuk sonrası köye ulaşan anne-baba Zeynep'i yatakta bulurlar. Perişan bir halde olan Zeynep hala türküsünü mırıldanmaktadır; Anne babası da türküye söylemeye başlarlar. Çevrelerindeki bütün köy kadınları duygulanıp ağlarlar. Annesi fenalık geçirir. Bayılan Zeynep, hasretini giderir ama çok geç kalınmıştır. Bir daha iyileşemez ve ölür
    2 ...
  8. 4.
  9. kesinlikle candan erçetin'den dinlenmesi gereken türkü'dür.
    2 ...
  10. 18.
  11. çocukluğumda annemin bana ninni diye söyleyip söyleyip ağladığı türkü. neden şimdi sağlıklı ilişkiler kuramıyorum acaba? tşk anam.
    2 ...
  12. 2.
  13. cok meshur bir türkü´dür. kina gecelerin olmazsa olmazidir. ba$ta gelin adayi olmak üzere milleti zirlatmak icin söylenir. ayrica candan ercetin´in yorumu bir ayri güzelliktedir.

    sözleri ise $u $ekilde´dir:

    yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar
    aşrı aşrı memlekete kız vermesinler
    annesinin bir tanesini hor görmesinler

    uçan da kuşlara malum olsun
    ben annemi özledim
    hem annemi hem babamı ben köyümü özledim

    babamın bir atı olsa binse de gelse
    annemin yelkeni olsa açsa da gelse
    kardeşlerim yollarımı bilse de gelse

    uçan da kuşlara malum olsun
    ben annemi özledim
    hem annemi hem babamı ben köyümü özledim

    ayrica: (bkz: kina gecesi)
    2 ...
  14. 7.
  15. bu türküyü duyunca insanın ne çok şey istiyosun ey türkü diyesi geliyor. ama gerçekten de öyle.*
    1 ...
  16. 9.
  17. Kına gecelerinde, gelinin başında dönerek söylenir ve gelin ağlatılmaya çalışılır bu şarkıyla. (Şimdiye kadar ağlayanını görmedim).
    1 ...
  18. 10.
  19. hiç bir müteahhitin bir yerine takmadığı türkü. ama kuruyorlar bacım. (bkz: limontepe) (bkz: egekent)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük