Türkiyede lesten alınan yüksek bir puanla, başka yüksek bir puana ihtiyaç duyulmadan(vasat birer ortalama,mülakat,yeterlilik sınavı,dil,vs...) girilebilen lisans sonrası eğitimin ilk basamağı. temel bilimlerde artık işin içine girmeye başlayan bilim adamı adaylarının önemsemesi gereken bir öğrenim süreci. başarılı bir yüksek lisans tezi ile yurt dışına çıkmak, temel bilimlerde fazla zor değildir. lakin çinliler bu konuyada el atmıştır ve etraf fason çinli graduate ve postgraduate öğrencilerinden geçilmemektedir. hatta bir rivayete göre TOEFL sınavına speaking bölümünün eklenmesindeki amaç, toefldan 280-290 çakıp ingilizce konuşamayan çinlileri elemektir. önemsendiğinde başarılı bir kariyerin mihenk taşını oluşturabilir.
yüksek lisans yapmak için,LES,KPDS,ÜDS gibi sınavlardan en az 60 almak gerekmektedir ki fikrimce hiç adil değildir.Türkçe bir bölümü bitiren bir insan evladı hele ki Anadolu Lisesi çıkışlı da değilse ingilizce için kasmalıdır. Ayrıca okulda kalmak isteyenler dışında hocalar,aynı bölümde yüksek lisans yapılmasını tavsiye etmez genellikle.Oldukça yorucu ve maliyetli bir eğitim türüdür.Kitaplara,fotokopilere para yetiştirilmez.
Danışman hocanın iyi seçilmesi de bu süreci doğrudan etkilemektedir.Tezli ve ya tezsiz yapılabilir.
Sonuç itibariyle malesef, cvde 1 cümlelik yer doldurmaktan öteye gitmez.
les, ingilizce yeterlilik sınavı *, mülakat , not ortalaması toplanıp bölünüp çarpılıp bir sonuç çıkıyor. o sonuca göre sıralamaya yerleştiriliyorsunuz. ve alınacak kontenjanın içindeyseniz hak kazanıyorsunuz. okuduğunuz bölümün uzmanlığını okuyorsunuz.
mesela: biyoloji okuduğunuzda yüksek lisansı genetikten yaparsanız genetik uzmanı olursunuz. bunun gibi...
yapacam ulen seni die bagırtan yapılmasında bilgi birikim,askerlik gibi pek çok yönden faydası olan unvanınızın onune birde uzman kelimesini ekleyen bir süreç
öğrenci statüsünden kurtulmak istemeyen kişinin, ufkum genişler mantığıyla tercih ettiği yüksek öğretim kademesi. araştırmaya yeteri kadar önem vermeyen, eğitimlinin değil, dayısı olanın sözünün geçtiği bir ülkede hiçbir değeri olmayan, iş hayatıyla birlikte sürdürüldüğünde iki kat yorucu, yıpratıcı, gereksiz aktivite.
alçak lisans diplomasına sınıf atlattırma yoludur. eskisi kadar karizması kalmamıştır. ama mühendisler için yine de yüksek mühendisim deme şansı vardır. devlette de yüksek lisans mezunlarına 3-5 milyon otobüs bileti parası verşirler fazladan.
Lisans eğitimini bitiren birçok kişinin, gerekli dil puanı, ortalama ve LES puanına sahip olduktan sonra başvuruda bulunduğu; bizde genellikle tezli programlarının 2 yıl olduğu eğitimdir. Devam etmek isteyen azimli kişiler doktora da yapabilirler ki bunun da süresi 4 yıldır.