lisans eğitiminin ardından, les'e girip, mezun olduğu ya da başka bir bölümde öğrenimine devam eden, yüksek lisansın tezli olması halinde genelde 2 yıl, tezsiz olması halinde 2 ya da 3 yarıyıl öğrenim gören öğrenci modelidir.
okul bitip de is bulamayınca aileyi oyalamak icin yüksek lisans ayagına yatan kisidir. askerlikten kacmak icin bu yolu secenleri de sıklıkla görülebir.
ne öğrencidir ne de değildir, çünkü hem bir yandan okula gidip derse girip bir de araştırma yapması gerekirken bir yandan ailesi bu kişi, okuldan diplomasını aldığı ve belli bir yaşa geldiği için çalışıp para kazanmasını beklemektedir. okula devamlı uğramakla sorumludur, ancak uğradığı yerde öğrencilik atmosferinden eser kalmamıştır; 3-5 arkadaşıyla okulda hasbelkader karşılaşıp iki çift laf etmekten başka bir öğrencilik sosyal aktivitesi olmaz. hele ki tez aşamasında artık tamamen kendi başına kalmıştır, ama öte yandan lisans döneminde okumadığı kadar kaynağı tarayıp onlardan bir tez hazırlamak durumundadır. kısacası olabilecek en boktan öğrencilik biçimidir.
çok ilginç bir şekilde "üniversitelilik" kavramından uzaklaşan kişidir. çünkü girdiği ortamda gerçekten lisans dönemindeki gibi durumlarla, sistemle ve çevreyle karşılaşmaz. tamamen farklı, daha soğuk bir üniversite ortamı ve daha az kişiyle muhatap olduğu bir ortam kendisini beklemektedir. ve yine acınacak bir durumdur ki, lisans yıllarında okuduğu kaynakların kat be kat fazlasını okumak zorunda kalır. işler üst üste biner. hiçbiri de yetişmez. ancak çözüm yolu da bulunamaz. "kervan yolda düzülür" mantığını en çok benimseyen kişidir.