Türkiyede doğup büyüyüp tüm eğitimini burda alan ana dili türkçe olan ve anne babasından kazandığı hak ile çift vatandaş olup lise sonda türk vatandaşlığından çıkarak basit bir sınavla tıpa, hukuka girilebilen çok pis hak yiyen sınavdır. Devletin bu kendini akıllı sanan üçkağıtçı ailelere ve çocuklarına acil bir el atması gerekmektedir.
amına korum öyle sınavın, kendi ülkemizde ikinci sınıf vatandaşmışız haberimiz yok amına koyyim. ben askerliğimi yapıcam, vergimi vericem, eşek gibi çalışıcam bu ülke için, elin adamı sikindirik bi sınava gircek 10-20 soru yapıp istanbul universitesine gircek.
oh ne ala amına koyyim. özele girip yarı fiyatına okuycaklar...sikiyim daha ne diyim. nasıl olsa biz bu ülkenin vatandaşıyız, bizi yolun amına koyyim.
haksızlıktır. düpedüz bu ülkenin evladının hakkına girmektir. türkiyede lise sınavlarını kazanamayıp liseyi azerbaycanda okuyan bi embesil bile bu sınava girerek boğaziçinin en iyi bölümüne girebilir.
lisede pek sevilmeyen öğrencilerdir. aslında iyi çocuklardır ama bu yabancı bir ülke pasaportları olması ve öss'den kat be kat daha kolay bir sınava girecekleri gerçeğini değiştirmez. özellikle de ücra bir memleket pasaportunuz varsa o ülkeye verilen kontenjanları az sayıda rakiple cveya hiçkimse ile kapışacağınızdan sizi neredeyse kimse tutamaz.
yaygın dolaşan efsanelere göre türkçe bilgisi adlı bölümde;
allah'ın belası sınav. bizim girmek için ter attığımız bölümlere, tc vatandaşlığından çıkıp, ter t'sini atmadan girebilen insanların sınavı. adalet mi bu? iki kelimeyi yan yana getirmeyen insandan hukukçu, iki sayıyı çarpamayan insandan mühendis çıkartır bu sınav.
yabancı öğrenci sınavı. bu sınava giren öğrenciler, okulu bırakıp tekrar aynı sınava girebiliyorlar mı? yani bu sınava iki kez giriş yapılabiliyor mu? bu konuda acil bilgi almam gerekiyor.
yurt dışında yaşayıpta ülkemizde okumak isteyen gençlerimizin, odtü, marmara, itü, boğaziçi vb gibi üniversitelere resmen giriş biletidir. soruları öss ye girmiş olan bir bünye olarak gördüğünüzde, sadece ağlamak istersiniz. fakat bazı ülkeler için, aldıkları eğitimler nazara alındığında daha anlayışlı bakabiliceğiniz bir durumdur.
Sorun : YÖS'e girebilme hakkım var , ama LYS ve YGS ile üniversiteye yerleştim , yani üniversite okumama rahmen sınava girebilme hakkımı kaybetmiş oluyormuyum yoksa girebilme hakkım devam ediyor mu ?
Edit:Cevabını acil merak etmekteyim , biri beni aydınlatsın .