Aşağıdaki yazı Zeliha Tolunay UTiYO nun resmi web sitesinden alıntıdır
+Yönetim Bilişim Sistemleri
Teknolojik gelişmeler teknoloji ile ilgili yeni sektörlerin ortaya çıkmasının yanında iş hayatındaki tüm sektör ve mesleklerde de değişimler meydana getirmiştir. Günümüzde teknolojinin girmediği hemen hemen hiçbir meslek kalmamıştır. Bu bağlamda işletmecilik dünyasında da teknolojiden yararlanma başarı noktasında bir zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır. Faaliyet alanı ne olursa olsun tüm işletmelerin gerek teknolojiye adaptasyonlarını kolaylaştırmak gerekse teknoloji tabanlı işletme yönetimi anlayışını yakalamaları açısından teknoloji ve işletmecilik uygulamalarına bir arada sahip olan eleman ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. işletmelerin yönetim kademelerinde yer alan kişilerin bilgiye ulaşabilen ve görevlerini teknoloji temelli olarak yürütebilen bu anlamda yönetim bilişim sistemleri oluşturabilen ve çalıştırabilen kişiler olması, istenmektedir. Son yıllarda Yönetim Bilişim Sistemleri öğrenimi görmüş kişilere gittikçe artan bir talep olmasına karşın, Türkiye'de bu özelliğe sahip kişilerin sayısı şu anda oldukça azdır. Bu nedenle mezunlarımızın iş bulma olanaklarının çok olduğu ve gelirlerinin üniversite mezunlarının ortalama gelirlerinin üzerinde olduğu gözlenmektedir.
Bilgi teknolojileri tüm dünyada hızlı bir büyüme göstermektedir. 2009 yılında bilgi teknolojileri pazarının % 6 büyümesi ile 1,3 Trilyon ABD dolarını aşması beklenmektedir. Bu miktarın 130 milyar dolarını Yazılım ürünleri, 796 milyar dolarını ise Bilgi teknolojileri hizmetleri pazarı kapsayacaktır (DPT 9. Kalkınma Planı, s.27).
iş bulma Olanaklarının Yüksek Olma Gerekçeleri:
Bu alanda yetişmiş personel açığının yüksek olması,
Bilgi teknolojileri pazarının dünyada 1,3 Trilyon ABD dolara ulaşacak olması,
E-devlet uygulaması çalışmaları,
Yeni Ticaret Kanunu ile tüm işletmelerin Web ortamına sahip olmaları gerekliliği,
E- ticaretteki artış,
Türkiyede Bilgi Teknolojileri altyapısındaki pazarın büyük olması,
TÜBiTAK, DPT, ve AB&nin KOBilere ve büyük işletmelere bu konuda sağladığı 1 milyon dolara ulaşan destek,
Yazılım ve bilişim sistemleri için KOBilere verilen devlet destekleri,
Yönetim sisteminin bilişim ve yazılım destekli hale gelmiş olması.
Bu kapsamda Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünün amacı, 21. Yüzyılda iş dünyasının değişen ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde, bilgisayar sistemleri yolu ile elde edilen bilgileri işletme ve yönetim alanlarındaki işlevlere ve sorunların çözümüne uygulayabilecek insan gücü yetiştirmektir. Önemli amaçlardan bir diğeri bölüm dâhilinde verilen yönetim ve örgüt psikoloji alanındaki dersler ile de insan ve organizasyon yönetimi konusunda uzman kişiler yetiştirmektir.
+Çalışma alanları ve istihdam Olanakları
Kamu veya özel sektördeki tüm organizasyonların bilgi işlem merkezi
Veri toplama, saklama ve işleme merkezlerine sahip bütün profesyonel çalışan kurumlar,
Karar destek ve uzman destek sistemlerini kullanan kurumların üst düzey konumları,
Proje geliştirme bölümleri
Yazılım şirketleri
Bankalar,
Ulusal ve uluslararası danışmalık şirketleri
Yönetim pozisyonları
bilgi sistemlerinde güvenlik konusu hakkında, 34 sayfa* makale, sunum, ayrıca noktası virgülüne ingilizce çeviri yapılmasına rağmen dönem çalışmasından 50 alabileceğiniz ders.gözüne dizine dursun lan şerefsiz, al sok kalan 50 puan'ıda bir tarafına.
2 veya 3 haftaya kalmaz mezun olacağım bölümdür. derslerinin bir kısmı bilgisayar mühandisliği bir kısmı endüstri mühendisliği bir kısmıda işletmeden alınmadır.
ilk senesinin sonunda yani gelecek yıla yıldırım beyazıt üniversitesi'ndeki ingilizce ybs bölümünün boğaziçi ardından 2. sırayı devlet ünileri içinde alacağı bölümdür.
Son günlerde aldığım birçok bilgilendirme ricasına istinaden bölüm hakkında bilgi verebilecek bir yazı yazmaya zorunlu hissettim kendimi , finalim olmasına rağmen yarın 1 hafta sonra bilgisayar açtırdınız beyler *swh~ ~
Bırakıp gevezeliği işimize dönelim .
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün amacı yönetim alanında çalışabilecek bilişimden anlayan yöneticiler yetiştirmek fakat ilgi alanı ve kendini geliştirme olanaklarının çokluğu nedeniyle IT alanında developerdan , analistliğe kadar birçok imkanda sunacak bir ders programına sahip.
Kısacası hem yazılımdan bilişimden anlayacaksınız ama yöneticilik asıl işiniz.
iş ilanlarına bakan arkadaşlar görecekler ki , güzel fırsatlar içeriyor bölüm endüstri mühendisliğine pek uzak değil hatta endüstri mühendisliğinden ayrılmış bir ders diyebiliriz.
Geçenlerde (bkz: Özgür Akın) MAKÜ'deki konferansında Bölüm için '' iş kaygısı güden arkadaşlarımız elbette haklı ama bu kaygı korku olmasın bölümünüz endüstri mühendisliğiyle eşdeğer , bilgisayar mühendisliğinden daha avantajlı birçok konuda. '' gibi bir söz kullandı. Mühendis arkadaşlarım tepki vermesin öznel bir yaklaşım tabi özgür akında bilgisayar mühendisi zaten fakat bölüm birçok alanda çalışmaya imkan verebilecek donanımda.
Öznel sıralamam ;
Bölümün Boğaziçi , Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve şimdilik diğerlerinde okunması şeklinde.
Vakıf düşünen arkadaşlar tabiki vakıfları yazabilirler değerlendirmeye almadım ama ben burslu kazanabilecek olmama rağmende yazmadım.
Boğaziçi işin ilki ve piri her alanda olduğu gibi mezunlarıda çok iyi yerlerde.
Yıldırım beyazıt Ankara'da , benim okulum ve iyi bir ingilizce eğitimine sahip bölümün ilk öğrencileri bizler olacağız.
Tanıştığımız görüştüğümüz hocalarımız çok saygıdeğer insanlar ve buçok önemli okulun siyasi iktidardan büyük bir desteği var. Teknokent ve Başbakan'ın söz verdiği Türkiye'nin en güzel kampüsü inşaat halinde.
ÖYP birincisi arkadaşımızın tercihide okulumuz oldu.
MAKÜ'de bir abim var , memnun okulundan ve gördüğüm kadarıyla tavsiye edilebilir onlar biraz daha deneyimli birkaç yıldır var bölüm...
KADiR HAS üniversitesi'nide vakıf düşünenler için tavsiye edebilirim. Dekan Bey'in geleceğin mesleği olarak gördüğü bölüm yurtdışında yaygın bir saygınlığa sahip ve türkiyedede son yıllarda artan bir popülaritesi var. ismi kafa karıştırıyor biraz yeni ama büyük kazanmak istiyorsan büyük oynayacaksın kural bu.
Memur olayım diyenler pek yanaşmasın devlette durumu belli değil henüz , ama zaten devlete ihtiyacınız olmayacak boşverin eğer kendinizi geliştirirseniz.
Ygs ile alan okullar biraz daha pratik eğitim verirken tm ile alanlar biraz daha teorik. işletme ve yazılım derslerinden karma bir program yönetim dersleri ve endüstri mühendisliği dersleride var programın içinde.
Enformasyon ve bilişimin hergün daha önem kazandığı bir dünyada okuyanı hakkını verebileni asla pişman etmeyeceği kanısındayım , sorularınız olursa yanıtlamayada çalışırım.
Saygılar ...
Edit: Bir arkadaşım vakıflar içinde beykent'ide tavsiye etti , beykent içinde bir süredir var bu bölüm yeni değil.
Özyeğin açtı sanırım ki (bkz: erhan erkut) ve özyeğinde yabana atılmaz.
mezun olduğum bölümdür.tanımı tamamladıktan sonra içeriği dolduralım.cumhuriyet üniversitesi ybs den mezun biriyim.bir çok yazar mesaj atmış nasıl bir bölüm iş olanakları nasıl diye.aslına bakarsanız kendinizi geliştirmenize paralel olarak çok rahat iş bulacağınızı düşünüyorum.ve bunlara yaşadığınız(yaşayacağınız) şehirin gelişmişliğide eklenince iş bulma olasılığınız çok daha artıyor.ben biraz kendi bitirdiğim üniversiteki bölüm üzerinden konuşayım.aranızda c.u tercih etmiş arkadaşlar var ise şimdiden geçmiş olsun.öğretim elemanı konusunda oldukça yetersiz bir bölüm.adam akıllı dersini anlatacak sadece bir hoca mevcut o bölümde.duyumlarıma göre o hoca da doçenliğe hazırlandığı için pek ilgilenmez olmuş öğrencilerle.hele bir hoca var ki onun sizden öğreneceği çok şey olduğunu düşünüyorum.bazı hocalar yerinden kalkmadan görsel programlama,grafik animasyon dersi anlatırki akıllara zarar.bir anımı anlatayım size hocalar konusunda yardımcı olsun diye:
2.sınıftayım.görsel programlama diye bir ders var.final sınavı yapılalı 4 gün olmuş ve hala sonuçlar açıklanmamış.hocanın yanına gidilir.kağıtlar okunmuştur alınan not beklenen nottan az geldiği için kağıt kontrol edilmek istenir.hpcayla beraber kağıda bakılır.kesinlikle doğru olduğunu düşündüğünüz bir cevabınızın üzeri çizilmiştir.neden diye sorulunca sen bu yolla yapmışsın ama bu kod yaptığın yolla çalışmaz denmiştir.hocanın bilgisayarında uygulamaya girişilir.ve nasıl olduysa kod çalışır.hoca kem küm eder.kağıdı değiştirmez.bunun sonucunda sınav kağıdının sahibi arkadaşla hoca arasında geçen dialog:
-hocam ben bölümü bırakmayı düşünüyorum siz ne dersiniz(iç ses:seni gibi hocanın amına koyim)
- bırak oğlum hayatta bazen risk almak önemlidir...
işte böyle hocalardan eğitim alacaksınız benden söylemesi...
bir olay daha:
mezuniyet için balo salonu arayan arkadaşlar sivasın yerlilerinden olan bölüm başkanının yanına giderler hocam nerede yapalım baloyu diye sorarlar.hocanın cevabı:
-belediyenin düğün salonunda yapın.bu cevabı veren bölüm başkanı evet....
neyse çok konuştum benden size tavsiye c.u yazmayın.
bu bölümü okumak istiyorsanız tercih sıralamanızı ilk olarak boğaziçinden yana kullanın ya da eğitim dili ingilizce olan. bilhassa abd ve kuzey avrupa ülkelerinde binlerce açık var ve kesinlikle göçmenlik başvurularında ilk sıralarda yer alıyor bu meslek. zaten boğaziçi için konuşacaksam çoğu finans bankasının bilgi işlem bölümünde. benim tavsiyem eğitim dili ingilizce olan okuldan mezun olup 1 yıl kadar hem tecrübe hem de birikim yaparak yurt dışına doğru yönelmeniz. maaşlar ve yaşam şartları daha yüksek.
boğaziçi ybs ile bilkent ctis kardeş bölümdür. ctis'de daha çok bilgisayar mühendisliğine yakın, teknik dersler alırsınız. ybs'de ise işletme, yönetim dersleri daha ağırlıklıdır.
sene başından beri kafaya koyduğum ve bu sene sakarya, aydın ve adana da açılmış bölüm. 3 yer toplamda 110 kişilik bir kontenjana sahiptir. tm 1den 119.000 olarak girme ihtimalimi tahmin edebilen yazarlar bi' mesaj atsın :(
yüksek ihtimalle kazanacağım bölümdür fakat hakkında bilgim yok bilgisi olanlar yeşillendirsin rica olunur ek olarak 1.yıl da mezuna bırakır insanı bu bölüm.
yüksek lisans için başvurduğum bölüm ama mülakat nasıl olur bir fikrim yok gerçekten yüksek lisans yapmak istediğim tek bölüm olur kendileri yardımsever yazarların yardımlarına muhtacım şuan.
DÜŞÜNMEDEN YAZIN. PEK REVAÇTA DEĞiL AMA SiZ MEZUN OLANA KADAR BAYA NAM SALAR. AYNI ŞEYi 3 YIL ÖNCE GiRENLERE LOJiSTiK iÇiN DEMiŞTiM 3. SINIFTA iŞ TEKLiFi ALANLAR VAR.
BANA GÜVENiN.ŞiMDi BUNU OKUYUP GAZA GELiP BiŞEYLER SORMAK iSTEYECEKSiNiZ. KIZ DEĞiLSENiZ ÖZEL MESAJ ATMAYIN BU KADAR DA AÇIK SÖZLÜ ABAZAYIM..
bu sene bana üniversiteyi bıraktırıp, tekrardan sınava sokmaya yeltendiren sınav. açıkçası iş alanlarını merak etmemle beraber, okuyan arkadaşlar benim kutumu renklendirirse sevineceğim bir bölüm de olabilir.