katsayının kaldırılması düz liselerin haklarının yenmesi demektir.
meslek lisesine gitmişsin... Yatay geçiş hakkın var ! dgs hakkın var ! e daha ne istiyorsun ? Meslek lisesine gidiş amacın meslek eğitimi almak değil mi ? Meslek eğitimi alıp, iktisat okumak neyin nesi ?
imam hatip lisesine zaten bir şey demiyorum. Fazlasıyla gereksiz. bu bağlamda katsayının kalkması ihl'nin önünü açmaktır. Din eğitimi ile nasıl üniversite okunabilir ?
tüm bunları bir kenara koyarsak bu düz liselere yapılan haksızlıktır ! düz liselinin üniversiteden başka şansı yoktur ! meslek eğitimi almamıştır !
yök problem çözmemiştir, problem yaratmıştır ! neden lise başarısına göre yerleştirme olmuyor ?
erkekleri muayene etmekten kaçınan bayan doktorların, hüseyin üzmez gibi adamları koruyacak hakimlerin, küçücük çocukların aklını hurafelerle dolduracak öğretmenlerin yetişeceğini müjdeleyen gelişme.
meslek lisesi: amacı meslek edindirmek olan lise, avrupa'da meslek lisesini bitirince işe başlarsın, üniversiteye devam etmezsin, gerek yoktur. imam hatip lisesi: amacı imam hatip gibi din işleriyle ilgilenen personel yetiştirmek olan lise. üniversitede ilahiyat fakültesi vardır, hem imam hem de mühendis olmaya gerek yoktur.
patronların katsayı problemini çözmesi olmasın o. meslek lisesi memleket meselesi değildi bundan iki sene öncesine kadar. şimdi ne oldu da böyle apar topar katsayı sıkıntısı kaktı? katsayı uygulamasıyla içine sıçılan teknik liselerden doğru dürüst adam yetişmeyince patronlar sıkıntıya düştü elbet. kendi elemanını kendi yetiştirmesindense devletin patronlar için adam yetiştirmesi çok daha karlı.
yökün hiçbirşeyi çözdüğü yok. imam hatipler bu ülkede zaten hiç bir zaman sıkıntı olmadı. meşru sebep oluşturmak için ortaya atılan masallar sadece. yökün bu taş kafayla hiçbirşeyi becereceğine umudum yok. elit/ayrıcalıklı sınıf ne istiyorsa yök de devlette onu yapar/yapmak zorundadır. ne zaman farklı bir davranış sergilerdiler ki şimdi sergileyebilsinler ? farklı ses çıkarabilecek olmak için kökünü emperyalden, zenginden, kompradordan koparman lazım. ne zaman bunu yaptılar ki kendi iç sesleriyle hareket etmeye başladılar.
zaten artık önemi kalmamış bir durumun çözümüdür. 141 üniversite varken hala giremeyen öğrenci mi kaldı hacı. bir de bu yönden bakın!
şimdi asıl mesele kpss bu kadar işsiz üniversite mezununu koyacak yer bulamadıkları için kpss ile bekletiyorlar insanları. sonra karşımıza üniversite mezunu şoför gibi durumlar çıkıyor.
anadolu lisesi ya da fen lisesi'ni kazanan adam meslek lisesi'ne filan gitmez. anadolu ve fendeki eğitim kalitesiyle meslek lisesi de karşılaştırılamaz. katsayı çözüldü iyi de oldu. e adam meslek lisesi'nde okuyup fen lisesi'ndeki adamdan iyi puan yaptıysa bırakın da mühendilisliğe gidebilsin.
cozmemistir.meslek lisesine giden adamda, imam hatip liseseine giden adamda, anadolu lisesine giden enayide * 4 yil sonunda ne ile karsilasacagini biliyordu vakti zamaninda ona gore tercihini yapti. kimileri sirf anadolu lisesi okumak icin evinden yuzlerce kilometre uzaga gitti *.simdi bu yok un yaptigi adalet midir ? anadolu lisesine, fen lisesine gidene pardon sen enayisin demektenn baska nedir bu ?
hakkında olumlu entry girenin negatif istatistik yaptığı olay. imam hatipler nur cemaatinin desteği ile çatır çatır öss şampiyonu cıkartırken, işte bu zihniyet oturduğu yerden dandik eğitim sistemi, ezbere dayalı müfredat şeklinde atıp tutacak. başka çaresi yok. elinden atıp tutmaktan başka bir iş gelmiyor. meziyeti yok adamın napalım. hayır diyoruz ki adama "bak lavuk dostum, imam hatipleri ve nur cemaatinin eğitim kurumlarını sevmiyor olabilirsin, benim de pek hoşlandığım söylenemez. fakat bu insanları akılalmaz bir sistem içinde ezip, ellerine haklı koz vermektense, bu insanların önündeki yapay ve bürokratik engelleri kaldırsak, sonra da genç dimağlara ve bu genç dimağların ailelerine nur cemaati ve imam hatiplerin sunduğundan daha kaliteli ve daha ucuz eğitim sunsak, bastırmaya calısacağımıza, eşit şartlarda yarışıp yenmeye çalışsak, mesela sen, şimdi şu esiri olduğun pc nin başından götünü kaldırıp birazcık ders çalışsan, seneye öss şampiyonu olarak bir imam hatipli yerine cok ilerici(?) acayip aydın(!) seni görsek, daha iyi olmaz mı? efendim? paran mı yok? nurcular kadar zengin değil misin? lan gene mi fakir edebiyatı. ben okurken 3 ayrı işte çalıştım. hiç parasızlık cekmedim. elin ayağın mı kırık? git çalış para kazan dürrük." ama yok arkadaş, bu embesiller bizi anlamazlar. bunların tek yapabildiği sözlüklerde vatan kurtarmak. başka bi sikim olmaz bunlardan.
SBS öğrencilerinin tercih sürelerinin dolmasından sonra açıklannan çözüm yöntemidir. başka bir açıdan öğretmen liselerini tercihlerinde başlara yazan bireylerin de uğradığı mağduriyettir.
yurdumda bir yanlışı düzeltmek için 45 yanlış yapıldığı gibi işte burada da bir yanlış düzeltilmek istenirken bir sürü yanlış yapılmıştır. hayır anlaşılmayan durum bu adamlar nasıl eğitimciler de basit bir "ben"in düşünebildiğini dahi düşünemiyorlar. kafam girsin..
herneyse. tanımlayalıme efendim..
yıllardır eğitim sistemimizdeki yanlışlıklardan mesleki yönlendirmelerin ve bunun doğal sonucu olarak da kalifye eleman yetersizliğinden dem vurup duran ülkemde kararlar ya siyasi ya vicdani alındığından ötürü düz liseleri, fen liselerini ve anadolu liselerini bitiren ve diğer tüm liseleri deli divane avantajlı hale getiren yok kararıdır. zira meslek liseleri kendi alanlarını seçtiklerinde ek puan alacaklardır(ihl dahil) ve düz lise mezunu bir insan evladı ne bölümünü okumak isterse istesin götünü yırtıp otuz net fazla yapmalıdır ki ek puanlılarla aynı yerden başlamış olsun yarışa. bu hale gelmiştir. diğer taraftan düz liseler(fen ve anadolu halleri dahil) dışındaki liselerden mezun olan her birey mesleki bir eğitim de aldığından ve bir çok alanda çalışabilir. mesela ihl mezunu iseniz camilere müezzin kadrosu ile girebilirsiniz mesela en basitinden. meslek lisesi motor bölümü mezunuysanız gayette sanayide dükkan açma ruhsatı alabilir dükkan açabilirsiniz. ama düz lise mezunu iseniz vasıfsız elemansınızdır. hiç bi boka yaramazsınız. üniversiteyi kazanmak için ek puanlılarla kapışırsınız. sanayide bile olsun işe girmek için meslek liselilerle kapışmanız istenir. hadi kazandınız diyelim elektirik-elektronik mühendisliğini. siz götünüz yırtılana kadar hoca ne diyo diye anlamaya çalışırken adamlar lisede gördüğünden mesleki dersleri çatır çatır geçer göt gibi onlara da bakarsınız. sonra depresyona girer travesti bile olabilirsiniz. o duruma gelmiş bir haldir iş bu kaldırılım. şimdi objektif gözler bekliyoruz sistemi görüp yorumlayıp tepkisi dile getirecek...
çelişkilerle/ eşitsizliklerle dolu çözümdür/ çözümsüzlüktür. zira; meslek lisesi mezunlarının, alanlarıyla ilgili önlisans programlarına sınavsız geçiş hakkı ellerinden alınmıştır. ayrıca, okul puanının etkisi azaltılarak sınavın önemi arttırılmıştır ki bu da öğrencilerin dershanelere olan bağımlılığını katmerlemiştir. en önemlisi ise; lise giriş sınavlarında okul puanının etkisi arttırılmışken(daha önce), üniversite sınavında bu etki azaltılarak eğitim sisteminin içine edilmiştir.
bunlar bi yana; yıllardır süren meslek/düz liselilerin üvey evlat muamelesi görmesi uygulamasının kaldırılması açısından olumludur yine de. ayrıca sırf imam hatiplilere eşitlik hakkı verildi diye kıçlarına biber sürülmüş gibi bağıran, "oraya hoca olmak için gidiliyor" düşüncesindeki dangozlar gitsinler önce ihl'nin müfredatını bi incelesinler. aileler çocuklarını ihl'ye, zahirî ilimlerin yanında batınî ilimleri de öğrenip ukbayı hatırlasınlar diye gönderiyorlar, hoca olsunlar diye değil. hadi onu geçtim; bir de "hayatında makine görmemiş adam gidip şimdi makine mühendisliği mi okuyacak" diyebilen süper zekalar var ya, bunu da gördük. sanki uluslararsı ilişkiler okumuş bu mirmika cücüğü, lisede siyaset mi görmüştü? ya da anadolu/fen lisesinden mezun olan biri makine mı incelemiş ti ki makine mühendisliğini seçti, veya tıpta okuyanlara lisede anatomi dersi mi veriliyordu. unutulmasın ki ihl'de de normal lisedeki dersler okutuluyor, farklı olarak bunların yanında hadis, fıkıh gibi dersler verilerek öğrencilerin dini bilgileri kavrama yetenekleri geliştiriliyor.
işin özü gülçiçeğim;
biliyorsan konuş ibret alsınlar, bilmiyorsan sus bari adam sansınlar
çözmesi mi ?
ben bugüne kadar yökün bişey çözdüğünü görmedim, sadece ortalığı karıştırıyolar.
Haksızlıkta etmiyim gerçi, yanlış soruları çözüyolar her sene okadar.
meslek liselilerin mühendisliklere girememesi derseniz size katılırım haklısınız saçmadır düzeldiğinede çok sevindim. ama konu imam hatipler olunca ne alakadır dedirtir bu olay. meslek liseleri için , ne acı makinayı hayatında görmemiş düz liseli makina mühendisi olabiliyorda ben niye olmuyayım diyebiliyoruz ama imam hatipler için diyebilirmiyiz böyle bir şeyi.ben hiç görmedim bi dua bile bilmeyen düz liseli ilahiyatçı oldu diyeni.haa ben doktor vs. olucam diyorsanız o zaman ne işiniz vardı orada.
not:hiç yok ben daha 15 yaşındaydım anam babam zorla gönderdi benim suçum ne demeyin.zira böyle olduğundan eminim anlarım.
meslek liselerinin açılma amacı yüksek öğrenimde bazı bölümlerde önkoşullar vardır. makine bölümü öğrencisi örneğin makine çalışma esasını bilmelidir. ya da ilahiyat bölümünde en azından arap harflerini bilmek gerektiği gibi. bunlar zamanla bu ön koşulu kaldırıp ilk senesini bunu öğretmeye harcadıkları için şimdilerde okullardan yeterli adamlar çıkmamakta zaten.
3 hatta 4 sene boyunca belli bir konuda eğitim almış ve artık o konuda teknisyen sıfatını kazanamışken neden başka bölümde okuma ihtiyacı duyarsın?
bölümü ben seçmedim aile zoruyla seçtim diyenler varsa da bunlar o yüzdenin kaçta kaçıdır. *
katsayı derdi vardır evet ama şu şekilde çözülmemiştir sadece birileri kendine yontmuştur. bu işin asıl çözümü şöyle olmalıdır:
meslek liseleri genel bölümlere ayrılıp branş eğitimi verilmemeli yani metal bölümü öğrencisine torna tesviye de öğretilmeli kalıpçılık da.
öss'ye girecek öğrencilere belli alanlar ayrılmalı. örneğin makine mühendisliği için meslek lisesi dışından girmek zorlaştırılmalı. ya da ilahiyat için ihl dışından girmek.
lla bu bölümde okumak istiyorum diyenler biraz kendini kasmalı.
şu anda yaptığımız resmen öğrencilerin hayatıyla oynamak ve öğretmenlerin verdiği emeği hiçe saymak.
istemiyorsan gitme meslek lisesine bu kadar basit! ama meslek lisesine gidiyorsan da bu devlet sana öğrendiğin meslekte ilerlemenin yolunu açmalı. * elektrik elektronik bölümünde okuyan yeğenim cep telefonun arkasına yerleştirdiği 5 mm x 12 mm büyüklüğündeki bir aparatla telefonun kendi kendisini şarj etmesini sağladı ve ben bu çocuğu üniversiteye gönderemiyorum. niye? çünkü alakasız insanlar elektrik-elektronik mühendisliği bölümünü seçeren onun puanı bu bölüme yetmiyor...
yapılması gereken bu gibi beyinlerin doğru geglişmesini sağlayabilmek. bu çocuğun psikoloji bölümünü okumasının önünü açsanız ne açmasanız ne bu adamı elektronik bölümüne alamadıkça?
amaç üzüm yemekse yöntemin bu olması gerektiği açık. ama amaç bağcıyı dövmekse zaten katsayı kaldırılması ile o başarıldı.
evet yazacaklarım bu kadardı. şimdi tak o at gözlüklerini ve oradaki eksi butonuna bas hiç yukarıdakileri düşünmeden.
madem hepsi eşit muamele görecek o halde neden farklı lise türleri var sorusunu ortaya çıkaran gelişme. problemi çözmüş müdür? kesinlikle hayır. üniversiteye yerleşmek zorken şimdi daha da zorlaşmıştır. neden? çünkü yök' ün canı ciğeri imam hatip liseleri de artık maratonun orta yerindedir. meslek liselilerin lisede eğitim gördükleri alanda ilerlemeleri teşvik edilmeliydi. hadi siz de gidin ne istiyorsanız onu yapın denmemeliydi. yök' ün bu "biz problemi çözdük" havası çok yakında daha büyük problemlere yol açacak. *