4 sene evde kalmış hatta ev almış biri olarak tercihim belli
Eğer kendinize hakim planlı biriyseniz ev biçilmiş kaftandır, kimse sizin evinize zorla gelmez rahatsız etmez sınav zamanı çalısırsınız, eğlenilcek zaman eğlenirsiniz, zamanı gelince aekadaşlarını sevgilini komşularını da çağırırsın
Şehirden şehire değişir. Istanbul'da okuduğum için burayı ele alayım.
Yurt ve apart fiyatları gereksiz şekilde pahalıdır. Yurt kalitesi genelde düşüktür. Kaliteli yurtların fiyatı astronomiktir. Ucuza kalmak isterseniz ya da zorundaysanız 6 kişilik odalara girerdiniz fakat artık onlardan da kalmadı. Bazı yurtlar disiplinli bazısı aşırı rahattır. Örgün ve ikinci öğretimlerin aynı odada kalabilmesi de bir sorundur. Bir başka sorun ise dışarda yüzüne bakmayacağınız insanlarla aynı odada kalabilmeniz. Aşırı boş öğrenciler olacak. Özel üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini dolduran tipler hiç çekilmiyor.
Istanbul'da eve çıkmak mantıklıdır. Ders çalışamıyorum, temizlik yapamıyorum, yemek yapamıyorum diyen velettir. Üniversiteye gelmişsin ve hala sorumluluklarının farkında değilsen bunun kaldığın mekanla bir alakası yoktur. 1500-2000 lira arasında bir eve çıkarsın 3 arkadaşınla. Kira faturalar falan en fazla 800 liraya gelir. Yurtta 4-5 kişiyle göt göte yatacağına kendi odanda düzenini kurarsın.
üni hayatı 13 yıl önce biten biri olarak en fazla +1 arkadaşla tutulacak bir ev. sakın öyle kümes hayvanları gibi ev tutmayın. ilginçtir öğrencilik hayatımda değil memuriyet hayatımın ilk 6 ayında öğrenci yurdunda kaldım. bu da çok tuhaf bir olay benim için ama şartlar öyle geliştiydi. kısacası kafa dengi biriyle ev tutmak sizi hayata daha iyi hazırlayacaktır.
ikisinin de artıları ve eksileri var. Ev omuzlarınıza faturalar, temizlik gibi sorumluluklar yüklerken komşularınızın babacanlığına bağlı olarak sonsuz bir özgürlük vaad eder. Yurt ise personellerin kafalarına göre koyduğu kuralları, koca koca adamlara lise talebesi gibi muameleler yapmaları ile saçma sapan, yolda görsen selam vermeyeceğin tiplerle aynı binada, aynı katta hatta aynı odada kalma zorunluluğu gibi olumsuz yönleriyle her daim son seçenek olarak kalacaktır öğrenciler için. He bir de benim gibi ikinci öğretimler için yemek ve içeri giriş-çıkış saatleri de başlı başına bir sorun. Ben okulumdan yurduma, yurdumdan okuluma gider ot gibi 4 senemi geçiririm diyorsanız gidebilirsiniz. Onun dışındakiler zaten başlangıçta zorunlu olarak eve çıkacak birilerini bulana kadar kalıp, ilk fırsatta siktir olup gidiyorlar.
Eğer özel yurttaysan harcadığın para evden çok daha fazla oluyor .
Bu yüzden evde kalmak daha mantıklı, devlet yurduysa daha iyi maddi olarak ama rahat değilsin.
Yani sonuç olarak ;
( para var huzur var )
eskişehir'de yunus emre kampüsündeki yurt on numara beş yıldızdır. yemekleri, dört kişilik odalar ve çalışan abi ve ablaların iyi olması bunun kanıtıdır. evde her gün yemekle uğraş, mobilya bulmaya çalış falan hiç uğraşmaya değmez. yani kesinlikle yurt.
seçeneklerden biri ev ise, maddi durum yeterli demektir. maddi durum yeterliyse, sorunun cevabı kesinlikle özel yurttur. otel gibi amk. yemeğinden temizliğine, odalarda televizyonundan banyosuna, fitness salonundan playstation alanına, lig tv-dsmart'ından sınırsız internetine kadar daha bir çok avantaj. etüd odaları nezih-sessiz ve neredeyse her saat ücretsiz servis var, okuldan yurda, yurttan okula. bizim zamanımızda yoktu böyle şeyler.
3 kişi eve çıkacağına hiç çıkma. kesin kavga gürültü çıkar ayrılırsınız. 2 kişi çıkarsan da arkadaşının arkadaşları gelir gider ses edemezsin; canın sıkılır, sinirlenirsin. o yüzden tek başına eve çıkmak gerekir, o da pahalı olur, derdi tasası çok olur. faturasıydı, musluğuydu, lambasıydı derken dünya iş çıkar. o yüzden aylık ortalama 800 tl gibi ücreti olan özel yurtlarda kalmak, hem güvenlik, hem rahatlık, hem sağlık, hem sosyallik, hem de rahat ders çalışma ortamı gibi bir çok konuda avantaj sağlar.
edit: sanırım buradaki mevzu eve kız davet etme ritüeli açısından değerlendiriliyor. ben öyle değerlendirmedim. öyle bir planınız varsa, eve çıkan arkadaşlarınızın kirasına bir günlüğüne ortak olursunuz, evi boşaltırlar. tertemiz.
kişinin kendi isteklerini bitmesiyle çözülecek sorunsal.
yurt ortamına arkadaş getiremezsin, kız atamazsin, hayatını büyük kısmı terlik giyerek geçecek, yemek sirasina girip tabldot alacaksın. çalışma salonunda yer bulacaksın. saat 10da yurtta olacaksın. içki getiremezsin. camasirhane sırası var.
evde seni bağlayan birşey yok. yemek yapma, bulaşık yıkama, temizlik yapma problemleri var. eve arkadaş getir, kız getir, erkek getir, çay demle, rakı ortamı kur. bi poset içki getir iç.
tercihler bitmiş olsa da en iyi seçenek aile yanında okumak. şehir dışında iseniz ve imkanlarınız el veriyorsa eve çıkmak en güzeli. ama tek başına! yurt konusunda genelleme yapmak doğru olmaz ama insandan çok şey götürdüğü bir gerçek. onda da arkadaşlarınızı ıyı seçin, gerisi allah kerim.
son bir not: her şeye sorunsal deyip durmayın. entel değil şuursuz izlenimi veriyorsunuz.
Güzel, az kişili odalar ve imkânları varsa ilk sene/ler yurt, sonra ev diye çözüm bulunan(u: tabii ki ailelerce) sorunsal. E gidilen kenti de tanımak lazım tabii.
ilk sene yurda çıkılıp hep ailenin gönlü yapılmalı hem ortam görülmeli çevre tanınmalıdır. 2. sene ve diğer seneler için ev arkadaşı aranır hem. yurtta veya sınıfta iyi anlaşılan arkadaş olursa 2. sene eve çıkılır.
şahsen benim gibi birine ancak yalnızlık yarar. başkası düşünülemez. yalnız çıktım lo ben.
Öğrencilerin her iki durumdada rahat edebileceği mekanlardır. Eve kız atma imkanınız çok basittir fakat, yurttaki hoş sohbeti eğlenceyi başka hiçbir yerde bulamazsınız.
eger manita yapcam takilcam diyosan ev yok efendim ben kafa rahatligima bakarim hic bir zikle ugrasmak istemuyorum dersen yurt. ev biraz dertli oluyo. ya da en iyisi ogrenci apartlari.