türk ordusunun izmir e girdiği tarih 9 eylül. Yunanlıların izmir i terkedişi 7 eylül. "e biz denize döktük biliyoduk" şöyle izah edeyim. Öyle gerekiyordu. Böyle bir kahramanlık edebiyatı olması gerekiyordu. inönü çarpışmalarının zafer olarak anlatılması gibi. Bu da bir palavraydı. Elbette bir zafer vardı ama yunanlıların batı anadoluyu ve izmiri yakıp yıkmasına imkan bulabilecek vakti oldu. Ve sallana sallana geri çekildiler. Nitekim aynı kahramanlar! lozan da savaş tazminatından vazgeçerek, bu geri çekilişde yapılan katliamları, yunanın yanına bıraktı.
Suriyeye bir kaç saat içerisinde girip emevi camiinde namaz kılarız veya iki saat içerisinde moskovayı fethederiz diyen zihniyetin inanması zor olan gerçektir. Çünkü kurtuluş savaşında kendi dedeleri götlerine vurara kaçmıştır.
eskişehir kapılarından yüzgeri olup münhezimen anadolu'dan çekilen bir orduyu neredeyse galip ilan edecek modda betimleyen bir ifade. geri çekilirken yaptıkları yakıp yıkma ve katliamlar da nedense adeta başarı modunda anlatılıyor.
"denize dökmek" yıllardır o kadar çekmiş ve moralman çökmüş bir halkın moralini yükseltme, motive etme amaçlı kullanılmış, tabii ki sözlük anlamını bire bir kastetmeyen bir söylem olsa gerektir zaten.