uluslararası spor müsabakalarına hellas yazılı formalarla çıkıp tek başlarına helen medeniyetinin temsilcisi olduğunu göstermeye çalışan millet, vakti zamanında nefret ettikleri makedon kralı philip e ve oğlu büyük iskendere ayrıca tarih boyunca savaş içinde oldukları spartalılara bile sahip çıkmışlardır... farkında değillermi bilmiyorum ama yunanistan daki soyadların yarısında Türkçe kelimeler geçer(seyitaridis, hacıgounnis vb.) Ayrıca daha önce cenevizlilere ait olan kıbrısa bile bizimdir diyip sahip çıkmalarıda ayrı bir konu... batı trakya daki Türklere lozan antlaşmasıyla verilmiş çoğu haklarınıda yıllardan beri vermemektedirler...
zamanında elimizden çıktığına son derece hayıflandığım, güzel coğrafyaya sahip ülke.
bununla beraber: şımarık çocuk.tarih kitaplarının deyiş biçimiyle maşadır aynı zamanda.
bayrak yakmayı,asıp kesmeyi iyi bilir.* ama diğer yandan da insan hakları savunucusu, medeniyet savunucusu kurucusu olarak geçinir.
batı canavarının türkiye'ye sorun çıkarması dahilinde en yakın ülkedir.
Yunanistan için, AB üyesi olmasına rağmen;Türkiy`nin biraz daha düzenlisi değerlendirmesini yapabiliriz.
Uçakla gidenler kısa bir yolculuğun ardından gözlerini Atina`da açtıklarında yadırgayacak fazla bir şey bulamıyorlar. Ortalıkta gürültülü bir şekilde cep telefonuyla konuşanlar, yüksek sesle gülenler, Akdeniz kültüründe yaşayanların alışık oldukları tüm davranışları sergileyen insanları görenler memleketten fazla uzakta olmadıklarını hemen hissediyorlar.
Sınırlı bütçeyle seyahate çıkanlar için havaalanının hemen altında bulunan metro cankurtaran simidi gibi; zira havaalanı şehirden epeyce uzakta. amacım sınırlı alana bir gezi rehberi sığdırmak değil, fakat ilk defa gidenlere metronun Syntagma durağında inmeleri halinde Atina`nın tüm önemli yerlerine kolaylıkla ulaşabileceklerini söyleyebilirim.
Yunanistanda şehir içi ulaşım tıpkı Türkiyedeki gibi, ağırlıklı olarak karayoluyla yapılıyor. Atina metrosu diğer önemli Avrupa başkentleriyle kıyaslayınca son derece sınırlı bir ulaşıma izin veriyor.
Metroya yalnızca bir seferliğine beş avro veriyorsunuz, bunu bir çeşit ayakbastı parası olarak düşünebilirsiniz. Sonraki tüm toplu taşıma ücretleri çok daha uygun. Yunanistan genelindeki diğer ulaşım ücretleri 60-80 cent arasında değişiyor. Haftalık ya da günlük bilet alma şansınız da var.
Yunanistan iyi bir trenyolu ağına sahip. Farklı seçenekler sunan trenlerin en ucuzu bile bizim mavi trenlerin kalitesinde. Fakat zaman zaman sabırları zorlayan gecikmeler olabiliyor. Trenle ulaşımın olmadığı güzergâhlara otobüsle de ulaşım mümkün.
Atina her şeyiyle büyük bir metropol. Buna rağmen insanları son derece yardımsever ve canayakın. ingilizce bilsin bilmesin yardım istediğiniz hemen herkes heyecanla yardım etmeye çalışıyor. Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen diğer AB üyesi ülkelerde göremeyeceğiniz fakat Türkiyeden gidenler tarafından yadırganmayacak bazı manzaralar da var. Örneğin, Atinada hükümet binasının önündeki Yunanistanın en önemli ve en büyük meydanında Senegalliler işporta tezgâhları açmışlar, tezgahlarda korsan cd bile bulmak mümkün. Türkiyelileri bile şaşırtacak bir diğer unsur da sigara reklamları. Tüm Yunanistandaki reklam panoları sigara reklamlarıyla süslü.
Ege mutfağına alışkın olanlar Yunanistan`da aç kalmayacaklardır. Pilav, cacık, köfte, salata, börek, ıspanak, ayran ilk anda aklıma gelen aynı adla isteyebileceğiniz yemekler. Diğer yemeklerin neredeyse tamamı da farklı isimlerle de olsa ortak.
Rembetiko, Zülfü Livaneli, Mikis Theodorakis, Haris Alexiou, Eleni Karandriou sevenler Yunan olan herhangi biriyle saatlerce müzik üzerine sohbet edebilir.
Yunanistanın herhangi bir yerinde Türkiyeden geldiğimi söylediğimde olumsuz bir şeyle karşılaşmadım. Hatta Selanik`te tanıştıklarım Türkiye ve izmir sözcüklerini duyunca gurbette hemşeri bulmuş gibi davrandılar. Biraz konuşunca bu davranışlarının nedenini öğrenebildim. Sevinç gösterisinde bulunanların tamamının bir ya da iki kuşak önceki büyükleri Türkiye göçmeniymiş. Bu göçmenler Türkiye'yi öyle bir anlatmışlar ki sonraki kuşak için Türkiye mutlaka gidilmesi gereken bir yer olarak kalmış