Başlıkta sıkça bahsedilen "nefret" mevzusu hakkında genel bir yanılma mevcut. Yunan halkının türklerden nefret ettiği falan yok (edenler de var o ayrı bir mevzu). Halkın nefret ettiği asıl mesele türk hükümetinin dış politikada yaptığı davranışlar. Tıpkı türkiye'de yaşayan halkın yunanistan hükümetinin davranışlarını doğru bulmaması gibi.
Yani bir türk, yunanistan aleyhinde bir laf ettiğinde nasıl ki aslında kastettiği halk değil hükümet ise bir yunan türkiye aleyhinde bir laf ettiğinde ise asıl kastettiği yine halk değil hükümettir. Bunun haricinde cidden iki tarafta da toplumdan nefret eden aşırı milliyetçileri adam yerine koymuyorlar zaten.
Anadolu'da dincilerin milli mücadele döneminde "Yunan ordusu Allah'ın ordusudur" diye fetva verdiği dincilerin sakso çekmeyi en çok sevdiği ikinci millet birinci (bkz: ingilizler)
anadoluyu zorla helenlestirmis, oradaki pek cok kulturu yok etmisler sonra da sanki burasi hep helenmis gibi turkler helenlerin kulturune oyle boyle etti der.
ben yunanistanlıyım. türk arkadaşlarım devamlı soyumla dalga geçer "sizleri denize döktük" diye. onlara ben her zaman teşekkür ediyorum. iyi ki dökmüşsünüz de dibinizdeki adaları biz almışız.
Akılları hep Eski Yunan'da olsa da aslında onların varisi olmayan ve bu düşünceleri neticesinde Fatih - Atatürk - Ecevit üçgeni arasına sıkışıp kalan bağımlı ve güdümlü millet.
kendilerini tanimlarken ata sporu olarak seksten sonra surekli olarak sikayet etmenin geldigini vurgulayan, surekli konusan, surekli el kol hareketlerini kullanip ses tonunu ayarlayamayan, dedikoduya merakli, eglenmeye duskun, tembel, kisaca tipik akdeniz insanlari.
1- homeros, miken dönemi yunanlılar için akalar=ahaoi, danaoi ya da argoslular=argeoi terimlerini kullanmıştır. ancak bu terimler yunanistan'ın tamamında yaşayanları tarif etmeyip belli bölgelerinde (aka ülkesi, argos vs) yaşayanları tarif etmektedir.
2- efsanelere göre truva seferinden sonra yunanistan'da yaşayan farklı şehir devletleri delphi tapınağında bir araya gelip «amfiktionia» adı verilen bir birlik oluşturuyorlar. bu birliğin üyelerine helen ya da elen adı veriliyor.
3- romalıların ilk karşılaştığı yunanlılar, italya'nın güneyinde yaşayan «graikoi» aşiretinden. romalılar bu aşirete «graeci» adını veriyorlar. bu adı sonradan bütün yunanlar için kullanmaya başlıyorlar. batı dillerindeki grek/greko buradan köken almaktadır. güney italya'da yer alan yunan kökenli etnik grubun günümüzdeki adı griko'dur.
meksika ve diğer latin amerika ülkelerinde, abd'lilere aşağılayıcı bir şekilde gringo denir. bu ad ispanyolcada yunan anlamına gelen «griego» dan türetilmiştir.
4- persler, yunanlarla ilk olarak batı anadolu'daki iyonya'da karşılaşıyorlar. iyonya'ya yunan adını veriyorlar. bu ad sonradan arapça, ibranice, hintce ve türkçeye de bu şekliyle geçiyor.
5- yunanlar, roma imparatorluğunun vatandaşı olduktan sonra kendilerini «romaioi» diye çağırıyorlar. bu ad türklerin anadolu'ya gelişinden sonra türkçede «rum» olarak kullanılmaya devam ediyor.
6- alman tarihçi hieronymus wolf (16. yüzyıl), roma imparatorluğu tarihini incelerken batı roma ile doğu roma'yı birbirinden ayırt etmek için «byzantina» adını ortaya atıyor. doğu roma imparatorluğunun tarihini, corpus historiae byzantinae adlı kitapta anlatıyor. ölümünden sonra bu eser fransa'da çok okunuyor ve bizans adı böylece yayılıyor. (cüneyt arkın'ın filmlerinde kara murat «kahpe bizans» diye bağırırdı. gerçek şu ki hiçbir osmanlı askeri, kendine «bizans» diyen bir ordu ile savaşmamıştır)
7- gürcülerin yunanlılar için kullandıkları ad ise herkesinkinden farklı: berdzeni
yunanistan'ın gürcü dilindeki adı ise saberdzneti'dir.