Sanırım Favori hobileri ayasofyanın fotoğraflarına haç, bizans bayrağı ve mesih isa figürlerini montajlamak olan millet.
Herhalde en az 500 tane farklı bu tarz fotoğrafa rastlamışımdır.
Hiç bir dinle çok alakam yok ama ilginç geliyor bu durum.
Edit:imla
yunan mimarisi ve resimleri oldukça fazlaydı. yunan heykelde gerçeklik ön planda olup portreler birebir aynı yapılırdı. kumaş kıvrımları ve anatomik s formu verilirdi. genelde yaşlı veya olgun kadın yüzleri yer alırdı. italyada başlamış olup baya genişlemiştir. kubbe ve bazilika mimarilerde kullanılmıştır. istanbul da ki 3 mimarı eser Aya Sofya ,Aya irini, Küçük Aya Sofya bu dönemde yapılmış mimarilerdir. Mimarilerin içindeki haçlar ve isa figürleri bizans dönemin de yani yunan döneminin çöküş dönemin de yapılmıştır. Tek tanrı inancı gelip resim anlayışı bitmiş mimarilere yönelmişlerdi. Resim olarak ise sadece mimarilerin izin alınan belli kısımlarına sadece dini içerikli hikayeler ve yargılayıcı isa resimleri yer almıştır. Güzel sanatlar öğrencisi olmanın farkı genel sanat tarihi dersinden 80 almıştım :D Yunan mitolojisini de çok severim.
avrupanın şımarık çocuğu olabilirler ama bizimle ilgileri yok. Biz şımarıklığı sevmeyiz. 1974'de vurduğumuz tokat sonrası beyinleri sarsılmıştı korkudan ne yapacaklarını şaşırmışlardı şimdi ise yeniden büyükleniyorlar, en ufak olayda biz şımarık çocuğuz diye çıkacaklar yine orospu çocukları.
1- homeros, miken dönemi yunanlılar için akalar=ahaoi, danaoi ya da argoslular=argeoi terimlerini kullanmıştır. ancak bu terimler yunanistan'ın tamamında yaşayanları tarif etmeyip belli bölgelerinde (aka ülkesi, argos vs) yaşayanları tarif etmektedir.
2- efsanelere göre truva seferinden sonra yunanistan'da yaşayan farklı şehir devletleri delphi tapınağında bir araya gelip «amfiktionia» adı verilen bir birlik oluşturuyorlar. bu birliğin üyelerine helen ya da elen adı veriliyor.
3- romalıların ilk karşılaştığı yunanlılar, italya'nın güneyinde yaşayan «graikoi» aşiretinden. romalılar bu aşirete «graeci» adını veriyorlar. bu adı sonradan bütün yunanlar için kullanmaya başlıyorlar. batı dillerindeki grek/greko buradan köken almaktadır. güney italya'da yer alan yunan kökenli etnik grubun günümüzdeki adı griko'dur.
meksika ve diğer latin amerika ülkelerinde, abd'lilere aşağılayıcı bir şekilde gringo denir. bu ad ispanyolcada yunan anlamına gelen «griego» dan türetilmiştir.
4- persler, yunanlarla ilk olarak batı anadolu'daki iyonya'da karşılaşıyorlar. iyonya'ya yunan adını veriyorlar. bu ad sonradan arapça, ibranice, hintce ve türkçeye de bu şekliyle geçiyor.
5- yunanlar, roma imparatorluğunun vatandaşı olduktan sonra kendilerini «romaioi» diye çağırıyorlar. bu ad türklerin anadolu'ya gelişinden sonra türkçede «rum» olarak kullanılmaya devam ediyor.
6- alman tarihçi hieronymus wolf (16. yüzyıl), roma imparatorluğu tarihini incelerken batı roma ile doğu roma'yı birbirinden ayırt etmek için «byzantina» adını ortaya atıyor. doğu roma imparatorluğunun tarihini, corpus historiae byzantinae adlı kitapta anlatıyor. ölümünden sonra bu eser fransa'da çok okunuyor ve bizans adı böylece yayılıyor. (cüneyt arkın'ın filmlerinde kara murat «kahpe bizans» diye bağırırdı. gerçek şu ki hiçbir osmanlı askeri, kendine «bizans» diyen bir ordu ile savaşmamıştır)
7- gürcülerin yunanlılar için kullandıkları ad ise herkesinkinden farklı: berdzeni
yunanistan'ın gürcü dilindeki adı ise saberdzneti'dir.
kendilerini tanimlarken ata sporu olarak seksten sonra surekli olarak sikayet etmenin geldigini vurgulayan, surekli konusan, surekli el kol hareketlerini kullanip ses tonunu ayarlayamayan, dedikoduya merakli, eglenmeye duskun, tembel, kisaca tipik akdeniz insanlari.
Akılları hep Eski Yunan'da olsa da aslında onların varisi olmayan ve bu düşünceleri neticesinde Fatih - Atatürk - Ecevit üçgeni arasına sıkışıp kalan bağımlı ve güdümlü millet.