ilk başlarda tanrıların gaia analarından çıkma işlemlerinde önce çocuğuyla sonra iktidar mücadelesine girip tekrar diğer çocuğuyla evlenmesi ' bu ne malca bişey lan' dedirtiyor.
yunan mitolojisi değil eski dünyanın mitolojisi ve dinidir.
açacak olursak atalarımızın yaklaşık 2000 yıl öncesine kadar inandıkları pagan inanışlarıdır.
Halbuki o kadar ilgimiz vardı gittik bir şeyler öğrenmeye ders hocası tarafından ezildik aynı yukardaki tanımla. Ulan iki kronos kusturuyon zeus çıkartıyon onu da ölümlü ölümsüz kadınlara yamıyorsun. Arkasına da hürrem kılıklı herayı koyup anlatıyorsun diye havalara mı girdin hoca. Çok sinirliyim.
ilginç fakat zevkli bir mitoloji. çoğu din ve inanışların esin kaynağı. buradan dilimize geçen kelimelerin sayısı da bir hayli fazla. eko, narsist, okyanus, "istanbul boğazı" anlamına gelen bosphorus, defne, avrupa, fayton gibi.
Sarmal ve anlaşılmaz birçok ilişkinin yaşandığı, enteresan, keyifli, merak uyandıran mitolojidir...
Azra Erhat "Mitoloji Sözlüğü" en iyi kaynaklardan biridir...
Başucu kitabı olacak kadar, keyiflidir...
Yunan mitolojisi, Yunan tanrıları, tanrıçaları ve kahramanları hakkındaki hikâyelerden oluşan sözlü edebiyatla yaratılmış ve yaygınlaşmış bir mitolojidir. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hallerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için de bazen zamanın sanatındaki ipuçlarını bile toplar.
Genel olarak Yunan mitolojisi Yakın Doğu ve birçok Avrupa mitolojosini etkilemiştir. Yunan Tanrılarının her biri Romalılar tarafından kabul görmüş ve farklı isimler kullanılmıştır. Roma mitolojisi neredeyse tamamen Yunan mitolojisini baz almıştır. Yunan mitolojisindeki efsanelerde çoğu eski Yunan tanrıları insan şeklindedir. Yunan tanrılarının yaratılış hikâyeleri seçilmiş 12 tanrı (ki bu 12 tanrı, 5 kadın ve 7 erkekten oluşur) Olimpos Dağı'nda otururlar, her şey Olymposlu Tanrılarla Titanların savaşlarıyla başlar ve Olymposluların zaferiyle son bulur. Savaştan sonra Titanlar cezalandırılır. Gaia, Khaos (Khaos zaten Titanlar tarafından yok edilmişti.), Phoebe ve Kronos (bkz.: Titan) gibi Titanlar Tartarus a gönderilir (Tartoros bir titan fakat Tartarus sonsuzluğa kadar giden bir yeraltı yeridir.). Tartarus'ta sonsuza kadar süren bir cezaya Olympos Tanrıları tarafından bırakılır. Yerküreyi taşımak ile cezalandırılan Atlas gibi, bununla birlikte Titanlardan Olymposluların yanına geçen Titan tanrılarıda vardır Prometheus gibi,Yunan Tanrıları dünyayı Olympos Dağının tepesindeki bulutların üzerinden idare ederler. Toplamda 12 Tanrı bulunur. Bu 12 sayısı hiç bozulmaz, bir tanrı eklenirse bir başkası bu listeden çıkar. Şimşeklerin efendisi Zeus nice savaşlar vererek yönetimi babası Kronos ve onun yardakçıları titanların elinden almış, 3 erkek kardeşiyle dünyayı bölüşmüştür. Çekilen kuraya göre gökyüzü Zeus'a, denizler Poseidon'a, yeraltı da Hades'e düşer. Herkes görev dağılımından sonra Olympos'a çıkar ve dünyayı yönetmeye başlarlar.
Kaynak:Vikipedi