yunan işgalini kimlerin çiçeklerle karşıladığını merak edenler yüzellilikler listesi gibi örnekleri ve dönemin tarihini anlatan çalışmaları gözden geçirebilir.
"...ve bir grup Yunan Efzon Alayı saat 08:55 sıralarında askeri gemiden inerek karaya çıktı. Temiastokles gemisi ise 5. Piyade Alayı'nı Punta iskelesine çıkardı. Bunlar Punta'dan ilerleyerek Kadifekale'yi işgal edeceklerdi. Bu esnada onbinlerce yerli Rum ellerindeki Yunan bayrakları ve çiçekler ile Kordonboyu'nu kaplamışlardı. izmir'liler işgal haberini 13 Mayıs Salı günü öğleden sonra Aya Fotini Kilisesi'nde Yunan albay Mavrudis tarafından okunan Venizelos'un beyannamesiyle öğrenmişlerdi. Kalabalık inen Yunan askerlerine alkış tutuyordu..."
her fırsatta anlatımlan hasan tahsin olayında ki gerçek ise bambaşkadır. hasan tahsin bülbülderesi mezarlığında yatmaktadır, orası bir sebateist yahudi mezarlığıdır. yunan işgali çiçeklerle karşılanırken ülkeyi cesur yahudi gençleri savunuyordu.
O dönem izmir'de yunanların da olduğunu, izmir'in kurtuşulundan sonra yunanistan'a gönderildiklerini bilmeyen sefil beyanı.
kendi soydaşınızı düşmanla işbirliği yapmakla suçlayacak kadar hainseniz söyleyin, bilelim.
biz yedi göbek izmirliyiz. benim 103 yaşında vefat eden büyük anneannem yunanlar almasın diye terliğini koynunda saklamış biridir. babası menemen katliamı'nda yunan askerler tarafından öldürülmüştür.
izmirli rumlardır. parasız olanlar mübadele ile karşı kıyıya geçirilmiş olup, zengin kesim (şuan hala kordon civarında oturular) isimlerini değiştirerek izmirde ticaret yapmaya devam ettiler.
yani şundan emin olabilirsiniz; ikinci bir yunan işgalinde bayrak sallayacak yine bir çok insan göreceksiniz.
izmirli rumlardır. kurtuluş savaşı sonrası paket edilip yunan ordusu ile beraber geri gönderilmişlerdir.
bunun dışında annemin büyük dedesinin de içinde bulunduğu çok sayıda insan yunan ordusu tarafından şehit edilmiştir.
bunun dışında bazıları hiç direniş yaşanmadı falan demiş. bilginiz olsun ege de direniş olmuştur ama yunan ile fransız işgali farklıdır. maraş ve antep fransızlar için koloni topraklarıydı. fakat ege bölgesi yunanlar için ana toprak sayılmıştır. fransızlar 3-5 isyancı kontrol ederiz diye yaklaşıp kayıplar fazla olunca çekilmiştir ama yunanlar vatan haini bin yıllık rum topraklarında olmasın demiş ve bölgeye takviye göndermekten çekinmemiştir.
sonuç olarak kuvay-ı milliye gibi düzensiz birlikler balıkesir'den başlayarak bütün ege de organize olmuş ve tsk'nın temelini atmıştır.
izmirin rum ve ticaret için gelip yerleşmiş yunan vatandaşlarından oluşan ahalisidir o çiçeklerle karşılayanlar.o günleri anlatan türk ve yunan kaynaklarına baktığımızda bunun doğru olduğunu görürsünüz.zira herhangi bir rum/yunan taşkınlığına karşı türkler toplu olarak ve kendi mahallelerinde bulunmuşlar veya evlerine kapanmışlardır.