Köklüdür. Yerleşmiştir. ilk iki harfi (alfa + beta) pek çok dilin yazıda kullandığı karakter veya semboller dizisine verdiği isimin "isim Babası" olmuştur.
Mesela {A,B,C,Ç..} diye ilerleyen harf dizisine Türk Abece'si değil Türk Alfabesi deriz. Tıpkı ingilizlerin "eybisi" yerine "alphabet" dedikleri gibi.
fenike alfabesinden aparmadır ve bakın çok enteresan fenike alfabesinde sessiz olarak belirtilen harfler antik yunan alfabesine geçtiğinde sesli bir hal almışlardır.
lineer a ve lineer b'nin ise konumuzla hiç alakası yoktur.
türk mü? babuş m.ö. 2000'lerden bahsediyorum ne türkü? bu bahsettiğimiz yunanlılar bugünkü yunanlılar değil mikenler minoslar falan. ortada (bugünkü anlamıyla) yunan da yok türk de yok, kültürler var. o dönemde türklere en yakın kültür ise andronova kültürü vs... ki onlar da türk mürk değil yani daha da özetle; piyasayı çin, mısır, antik yunan, asur, akkad, fenike gibi devlet ya da toplulukların yönettiği zamanlar senin baklava çalan yunanlıların başka, onlara daha bi kaç bin yıl var. *
evet bazı harflerinin arap-ibrani alfabesine benzemesi çok doğaldır çünkü yunan alfabesinin temel alındığı fenike yazısı, aramca'nın bir çeşididir ve aramca ise malumunuz sami dilidir...