öncelikle denge iyi sağlanmalı,ayaklar yere iyi basmalıdır sonrasında vurulacak yer(burun,göz,çene)iyice belirlenmeli ve son hızla sıkılmış yumruk gereken yere vurulmalıdır...
önce sağ el* yumruk pozisyonunda sıkılır. daha sonra orta parmak pozisyon bozulmadan diğer parmaklardan biraz daha öne çıkarılır. bu el ayarlamasından sonra yumruk atılacak nokta tespit edilir ve oraya yoğunlaşılır. yoğunlaşılan bölgeyle 90 derece bir açı olşturacak şekilde yumruk o bölgeye nakşedilir. kimi zamanlar da 90 derecelik açının bozulduğu da olur ki bu yumruk çeşidine aparkat * diyoruz. aparkatta ise sıktığımız elin parmaklı tarafı yüzümüze, dış tarafı ise karşı tarafın yüzüne bakmalıdır. bu ayarlamadan sonra el aşağıdan yukarı doğru, tespit edilen bölgeye, bombeli bir şekilde, saatte 40 km hızla * yerleştirilir.
yumruğu atmak gibi forvete dönük bir oyun tarzında atılan yumruğu yememek gibi defansif bir oyun anlayışını belirlemesi muhtemel karşı tarafın vaziyeti halini iyi kavramak.
(bkz: attığı yumruk başarıyla kesilip kafa yiyenler)
(bkz: şaftı kayanlar)*
çok deli bir kavga sırasında yumruklar yukarıdan aşağı doğru durmadan sallanmalıdır.amaç karşıdakini dövmekse , kafasına gelen yumruklar sonucu eğilen arkadaşın takımlara,karnına vs. tekme de atılmalıdır.tekme atarken yumruklar durdurulmamalıdır.Bunlar yapılırken sürekli malum kişinin üstüne doğru yürünmelidir.O kaçtıkça kovalanmalıdır.
yumruk atılacağı karşı tarafa belli edilmemelidir. hatta karşı tarafı kandırmak için yumruk şov yapıyormuş gibi davranılır. şovun sonunda da surata kodun mu oturtulur.
yumruk atılırken kolu deli gibi sağdan yada solaksanız soldan savurmamak gerekir. dik açıya yakın olsa daha iyi olur. öbür türlü yumruk adamın suratında patlayınca sizin de kolunuz omuzdan çıkabilir. sonrasında erkekliğin onda dokuzu ortaya çıkar.
paş parmak hiç bir zaman diğer dört parmağın altına gelmeyecek şekilde olmalıdır ve vurulacak bölgeye direk değil yukarıdan baskı yapılacak şekilde vurulmalıdır ki şidetli olsun.
arkada sert cisim, duvar olmamasına çok dikkat edilmelidir. yumruğu yiyen kişi kafasını buraya vurup ölebilir; siz de pisi pisine hapse gidebilirsiniz.
yumruğun, rakibe parmakların eklem yerleri denk gelecek şekilde atılması etkiyi artıracaktır.. goze atılan yumruk guzel iz bırakır ama en çok can acıtanı kafaya atılan yumruktur.
ilk önce rakip göz ucuyla tartılmalı ve ne kadar hasar verileceğine karar verilmelidir. Duruma göre bir iki osmanlı tokatı da iş görebilir ama kararınız ağır hasarlar ise ilk önce kulak altına çenenin bitimine en sağlam vuruşunuz yapılır. Bunun sonucu rakibinizin ilk önce dengesini bozacaksınız daha sonra da yumruğunuzun şiddetine bağlı olarak rakibinizin çenesini kırmış yada çıkartmış olacaksınız. Tecrübeyle sabittir.
atmadan çok kısa saniyeler önce zihinden; acaba vursam mı?,çok mu hızlı vursam?,bayılır da disipline gidermiyim?,ya iç kanama geçirirse? vs düşünceler geçirilmemelidir.zira o heves bir kere kaçtımı geriye sizden önce davranmış birinin verdiği morlukla geri döner ki iş işten geçmiş olabilir siz yıldızlarla meşgulken.*
ayaklar hafiften omuz genişliğinde açılır. sonra sağ ayak bir ayak boyu geri atılır. sol el yüzü gelebilecek darbelerden korumak için yüzün bir karış önünde gard pozisyonunda durur, sağ el de suratın sağ tarafını korur biçimde durur. evet şimdi yumruk atmaya hazırsınız. ama bunu seremoni şeklinde yaparsanız dayağı araba yüküyle yersiniz. şimdi gerideki sağ ayağınızı ileri doğru çekerken kalçadan yapılan bir dönme hareketi ile omuzlara verilen momentle sağ el dik bir şekilde hedef noktaya gider.