yufka

entry17 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. hamur yaprağıdır.

    ben yufkayı çiğ çiğ yerken babaannemin; 'yeme onu öyle develer yer çiğ yufka.sen deve misin sıpa?!' eşliğinde kulağımı çektiği, aslında hala develerin yiyip yemediğini bilmediğim açılmış hamudur.
    2 ...
  3. 3.
  4. borek, tatli icin elle incecik acilan bir hamur cesidir. kol boregi ve su boregi bu zamanlarda hazir yufkayla yapilan borekler bolumunde maalesef yer almaktadir.
    0 ...
  5. 4.
  6. evde börek açılırken masaya serilmiş hamurun ucundan koparıp çiğ çiğ yersin, süper olur.
    0 ...
  7. 5.
  8. sürmelik çikolata sürerek tüketilebilir. * * *
    0 ...
  9. 6.
  10. 7.
  11. 8.
  12. anne eli değdikten sonra tamamı ile değişen yemekten büyük haz duyduğum hamur türüdür.
    1 ...
  13. 9.
  14. bundan börek yapıp, ayy ben börek yaptım diye kasım kasım kasılan dişilerin oldugu. hanım demiyorum bakın.
    0 ...
  15. 10.
  16. Ben doğduğmadan önceden de babamın yaptığı meslek kendisi meslek değil sanat diyor yufka açmaya . Rivayetlere göre izmir karşıyaka tarafına ilk yufka dükkanlarından.
    Yufka açmak göründüğü gibi değildir tabi ben meslek olarak ele alıcam ilk olarak hamur çevirme kazanı vardır un su ( ve bazen süt) kullanılır . Hamur olunca hamur tezgaha koyulur . Hamurun bir parçasını uzun ve ince olacak şekilde iki elimizle ileri yapar sonrada elimizle küçük toplar haline getiririz. Küçük toplar düzensiz parçalardır onları yuvarlak yapma kolay değildir elimizin içiyle yuvarlar altı ince bir delik kalınca unun içine atılır ( burda ki detay aynı zamanda el ayarı ile gramı hesaplamak azsa hamurdan parça alınıp topa eklenir fazlaysa çıkarılır bu tamamen el terazesine kalmış yani ustaya) ondan sonra iki top alınır ( top dediğim hamur ) üstüste yanlardan baskı yapılır ve düzleştirilir çok büyümez dinlenmesi gereklidir . Dinlenmeye alınır sonra da eğer küçük makine varsa makineden orta boyuta getilir ve yufka ustası hamuru büyütür ( hamur hala hamurdur sadece büyütüp ince hale getirilir) eğer makine yoksa iki usta ile gerçeklerşir birinci usta hamuru ortaya getirir ikinci ustada devam ettirir yani makine ile birinci usta arasında ki işlev aynıdır . Hamur ısınan ocağın üstünde pişer ve ustanın diğer hamuruyla eski yufka üste yeni hamur alta gelecek şekilde ocakta altüst yapılır . Sonra sıcak olan yufka suya girer ( genelde yufkacılarda sulama yeri diye geçer ) suya giren yufkalar kuruması için askıya alınır ( burdaki olay yufkada kuru yer kalmamasına dikkat edilmesi ve kurutma amacı yapışmaması suyu emip büyümesi ve üstündeki unu atması) kurutmadan çıkan yufka 10 dakika dinlenir sonra tek tej ayrılır satışa hazır hale gelir .

    işte bir yufka ustası bir sulama cı varsa birde tezgahtar çalışır.

    Marketteki yufkaları almayın bir yufkanın ömrü 3 gündür malesef marketteki yufkalar bir iki hafta dayanıyor içindeki katkı maddesi yüzünden bu katkı maddesi hem ucuz hemde aşırı sağlıksız ( alzheirmer yalnış yazmadıysam gibi bir çok hastalığa sürüklüyor)

    Mümkünse dükkanlarda yufkacılardan alın yufkalarınızı.

    Aklıma geldikçe eklerim . Sorusu olan sorabilir .
    3 ...
  17. 11.
  18. nutella ile güzel gidiyormuş. ouw ye.
    0 ...
  19. 12.
  20. yürekli insanları özledik. neredeler? herkes barut fıçısı maşallah.
    1 ...
  21. 13.
  22. Börek, gözleme yapmak için tercih edilen hamur yaprağıdır. Ben yufkadan yapılan gözlemeyi hiç sevmiyorum.
    2 ...
  23. 14.
  24. sevilme oranı en yüksek yiyeceklerden biridir. Hayatımda börek, gözleme, baklava vs. sevmeyen birine denk gelmedim.
    0 ...
  25. 15.
  26. almanya'da "döner alayım" derseniz ekmek arası döner alırsınız, yufka arası için "yufka alayım" demeniz lazım.
    0 ...
  27. 16.
  28. tavada yapacan onu arasına peynirde koycen yanınada çay oh mis.
    1 ...
  29. 17.
  30. yufkanın dediği gibi; Kirli bir camdan bakıp herkesi ve her şeyi kirli sanıyorsunuz...
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük