an itibariyle 69. gününe ulaşmış direniştir.
Yörsan Türkiye'nin en büyük süt ve ürünleri üreticilerinden birisi. Fabrika Balıkesirin Susurluk ilçesinde. Çok fazla işçiye çalışma olanağı sunan Yörsan (kendilerinin belirttiği üzere 850 kişi) Susurluk fabrikalarındaki sendikalaşma süreci 5 ay önce Tek-Gıda iş Sendikası fabrikada sendikalaşma hareketi başlatıyor. 22 Kasım tarihinde yeterli çalışanı örgütleyen sendika yetki almak için bakanlığa müracaat ediyor. Bakanlık hukuksal prosedürü işleterek 4 aralıkta Yörsan'dan çalışanların listesini istiyor. 5 Aralıkta ise olan şu; 16 işçi işten çıkarılıyor. 7 Aralıkta ikinci darbe geliyor ve tam 70 işçinin işine son veriliyor. Bu işten çıkarmalarla sendikanın ilk başta müracaat için yeter işçi sayısı olan 235, 350 ye çıkıyor. Sonrasında, 8 ve 9 Aralık günlerinde işten çıkarılan işçi sayısı 400'e ulaşıyor. Kıyıma bakar mısınız? işten çıkarılma gerekçesi için otomasyona geçildiğini söyleyen şirketin aslında otomasyona filan geçmediği de biliniyor. Kaldı ki böyle bir durumda bile işveren en az 1 ay öncesinde bu durumu işçilere açıklamak ve tazminatlarını ödemek zorunluluğundadır!
Şu anda işsiz 400 kişi ev geçindirme derdinde! Sendikalaşarak sosyal haklarına kavuşmak ve insanca çalışma, yaşam dışında başka talepleri olmayan bu insanların sesine ses olmak hepimizin görevi.
direnişini desteklemek için:
- Yörsan ürünleri tüketmememeliyiz.
- Yörsan Direnişi için kitlesel olmasa bile çevremizde kamuoyu oluşturmalıyız.
- Tabii ki işçilerin demokratik hak arayışı konusunda duyarlılık oluşturmaya çalışmak.
- Kamuoyu ve medyayı durumdan haberdar etmek.
- işçileri direniş alanında ziyaret etmek.
5 aralık 2007'den beri devam eden direniş, 24 kasım 2008'te işçilerin işlerine geri dönemesi, temyizce onaylanarak zaferle sonuçlanmıştır. 1 yıla yakın devam eden direniş, direnen işçilerin örgütlü gücünün nasıl sonuç alacağını bir kez daha göstermiştir, sarı renklilere rağmen.
"Sendikaya üye oldukları için işten atılan Yörsan işçilerinin 5 Aralık 2007'den beri sürdürdüğü direniş ve hak arama mücadelesi kazanımla sonuçlandı.
Mahkemenin işvereni haksız bularak 384 işçinin işe iadesini isteyen kararı kesinleşti. Sendikanın halen devam eden yetki davasının da Tekgıda iş Sendikası lehine sonuçlanması bekleniyor.
Sendikanın yetki davası halen sonuçlanmadı
Yetki davası ise halen sürmeye davam ediyor. Kesinleşen bu karardan sonra 16 Aralık 2008 deki yetki davasının da Tekgıda iş Sendikası'nın mahkemeye sunduğu deliler ve belgeler doğrultusunda lehlerine sonuçlanması bekleniyor.
işveren 22 Kasım 2008 tarihi itibari ile işten attığı tüm işçiler için adlarına Susurluk Ziraat bankasına 4 er aylık ücretlerini yatırdı. Direnişin 355.gününden itibaren (24 Kasım Pazartesi) sendika avukatlarının ve yetkililerin yasal prosedürü uygulayarak mahkeme kararını alıp bu kararla birlikte işe iade için girişimlerde bulunacak.
Bu girişimden sonra işveren yasal süre içinde ya işçileri geri alacak yada yukarıda belirttiğimiz mahkeme kararlarını uygulayarak tazminatlarını ödeyecek.
Yörsan direnişi, ne olmuştu?
Yörsan da çalışan kayıtlı 384 işçinin 226 sının Tek Gıda iş Sendikasına üye olması ve sendikanın yetki için çalışma bakanlığına başvurmasıyla başlayan süreçte işveren türlü oyunlar ve siyasi müdahaleler yaparak Tekgıda iş Sendikası 'nın yetki almasını engellemiş, sendikaya üye oldukları ve üye olanları ihbar etmedikleri için çalışanları hukuk dışı bir yöntemle işten çıkarmıştı. Yörsan işçisi bu durumu protesto etmek ve işe dönmek için 5 Aralık 2007 tarihinde fabrika önünde direniş başlatmıştı.
Çalışma bakanlığı SSK da kayıtlı olan bilgiler ile Maliye Bakanlığının bilgileri doğrultusunda yetki vermek yerine dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir şey yaparak kendi kayıtlarına değil işverenin bilgisine başvurmuş, adeta işçileri işverene ihbar etmişti. Bunun üzerine Tek Gıda iş Sendikası konuyu yargıya taşımıştı. Yürütülen soruşturma denetim ve nihayet her türlü olumsuz girişime rağmen mahkeme kararıyla sonuçlanan davada Yörsan haksız bulunarak 384 işçinin işe iade kararı çıkmıştı.
Susurluk Sulh Hukuk Mahkemesinde sonuçlanan davada Mahkeme, isçilerin ise iadesine karar vermişti. Karara göre; işveren işe aldığı takdirde 4 ay maaş verecek, eğer ise almamakta diretirse isçilerin kıdemine göre 4 ay artı fazladan 14 aydan başlayarak ödeme yapacak. Bu karar bugüne kadar verilen benzeri kararların en iyisi özelliğini de taşıyor. Daha önceki benzeri kararlarda ise iade davasını kazandığı halde ise alınmayan her isçiye kıdemler hariç 4+ 12 ay ödeme hükmü veriliyordu. Bu kararda kıdeme göre artan oranlı ödeme hükmü verildi. 1–5 yıl arası çalışmış isçiye 4+14 aylık, 5-10 yıl arası çalışmış isçiye 4+16aylik, 10-15 yıl çalışmış isçiye 4+18 aylık, 15 yıldan daha fazla çalışmış isçiye ise 4+20 yıl aylık tutarında işveren tarafından ücret ödeme hükmünü verdi.
Haklılıkları mahkeme karı ile kanıtlanan ve işverenin mahkeme sonucunu temyize göndermesi ile devam eden süreçte sürdürdükleri hak arama mücadelesinin 352.gününde ilgili mahkemenin kesinleşen işe iade davasının gerekçeli kararının Susurluk'a ulaşmasıyla birlikte kesinleşen işe iade davası zaferle sonuçlandı."
tüm tanıdıklarıma yörsan ambargosu koydurarak destek vermeye çalıştığım haklı mücadelenin zaferle sonuçlanması, hala işçi hareketinin var olduğunu göstermektedir. umarım herkese örnek olur bu gelişme.