bizim orada bu modelden yok, olsun deyu, yoldaki her ihtiyara selam vererek sayılarını arttırmaya çalışıyorum (niyeyse artık).
geçen karşımdan gelen takkeli dayıya,
"dayı dedim, sakallar almış başını gitmiş, ne yapıyorsun, limon, yağ vs kullanıyor musun?"
"peygamberimizin sünneti, yapacak bir şey yok dedi"
"yahu dedim onu sormuyorum, nasıl bakıyorsun sakala"
"zabunla... bir de tara... bitti gitti"
"selametle"
sonra bir gün ağır bir yükün altına girmiş yaşlı bir teyzeyi gördüm, selamı çaktıktan sonra, yahu dedim alayım yükünü, yok allah razı olsun dedi, izin verin diye üstelesem de vermedi elindeki çantaları (ne vardı kimbilir), yalnız yüzünde öyle güzel bir gülümseme oldu ki, ucundan tutmasam da sanki yükü hafiflemişti.
bir tanesi ile sürekli karşılaşıyoruz, bir kere selam verdim, o gün bugün sabahları karşılaştığımızda selamlaşırız, bir tanesi de yeni yapılmakta olan inşaata bakıyor, onunla da selamlaşıyoruz.
bir gün benimde başıma geldi bu olay takmışım kulaklığı en heyecanlı yeri fosil gelmiş bir şey söylüyor ne oldu amca dedim selamün aleykum dedi gülermisin ağlarmısın.
aslında mal, mülk ve nam sahibi olmak için didinmenin ne kadar anlamsız olduğunu kavramış olabilr.
selam verdiği varlık dünyanın en büyük servetlerinin gerçekleştiremeyeceği bir mükemmeliktedir.
yani büyük bir şaheserin yanından geçiyordur. selam vermesinde ne yapsın.
Nefsimi elinde bulunduran Allah and olsun ki inanmadıkça cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe inanmış olmazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda Selamı yayınız. (Müslim, iman, 99 ve Tirmizi, isti'zan, 43)
yaşlanıp yanlız kalan insanlardır. hayatın anlamını çözmüşlerdir, öylesine bir gün daha yaşamak, insanlara iyi davranırlar çünkü anlamışlardır şiddetin gereksiz olduğunu. herkez onlar gibi olsa haklı yere şiddet uygulayanda olmaz şiddet olmaz.
selam vermenin karşısındakine değer vermek olduğunu bilen ihtiyardır diyerek tanımımızı yapalım.
"selamün aleyküm"'den ibaret değildir selam vermek. sabah çıkmışsın evden giderken yolda gördüğün çöpçüye * "kolay gelsin" demek, iş yerine vardığında seninle beraber çalışanlara "günaydın" demek, bakkala girdiğinde "hayırlı işler" demek de bir selamdır. karşındaki insanı hoş tutar. tanıman gerekmez illa ki güler yüz göstermek için, azıcık insanlıktan nasibini almışsan tanı tanıma gördüğüne bir selam ver, bir güler yüz göster, ne zararın olacak ki...
unutma! ne demiş sait faik "bir insanı sevmekle başlayacak her şey"...
saolsun varolsun iyi ihtiyarlardır. gönül adamıdır muhabbet adamıdır. asıl amaç mistik bir kabulle selamlaşmaksa da bir konuşuk olsun mevzuuda var işin içinde.