yoga'nın tarihi indus vadisi'ndeki mühürlere (m. ö. 3300 - 1700) dayanır. mağara adamının çağdaşlık anlayışına uygun bir önermedir. ayrıca islam dininin her çağa hitap ettiği gerçeğini ve yoga'nın dinsel temellendirmesinin olmayışını göz önüne alırsak namaz ve yoga arasındaki karşılaştırma, deli saçması olarak değerlendirilmelidir.
namaz "1500 yıl geride kalmış" yoga yeni çıktı veremmi yarım kilo taze taze zihniyetinin yadırgadığı davranıştır. fikir sahibinin "tarih bilgin sıfır, din bilgisi vasat kalk bsg gözümün önünden" diyerek kovulması gerekmektedir. zira yoksa kendilerini filozof zannederler.
elma ile armudu karıştırmayın, namazı falan savunacak değilim ama insan üzerinde ki psikolijik etkisi, verdiği huzur aynı olsa da, bir kere uygulayan kişilerin amacı farklıdır.
yanlış cümledir. Doğrusu namaz varken, yogo yapma saçmalığı olacaktı.
not:Kendi ülkeleri hariç diğer milletlerin her türlü davarnışı benimseyen sadece biz varız. bok var demi yogoda. yoga yapınca ne oluyor. modernmi oluyorsun. söyliyim bir bok olduğun yok.
kanımca ikisinde de amaç aynıdır. ruhu dinlendirmek ve allah ile iletişim kurmak. amaç inanmaksa şekli pek de önemli değildir. 5 vakit yatıp kalkmak inancın göstergesi olmamalı ayrıca yoga yapan da budist ilan edilmemelidir. isteyen istediği şekilde ibadetini yapmalıdır.
namazı sadece meditasyon olarak görenlerin ortaya attığı saçma bir söylem, biz budist miyiz kardeşim namaz varken yoga yapalım?... elbette kişi dinini gereklerinden birini yerine getirirmenin rahatlığının yanısıra kendi kendini de terapi yapmaktadır, bu durumda yoga için, dış kapının mandalı demek yerinde olur...
billahi namazı kıldırsan birkaç holywood artizine ve moda diye lanse etsen, "sosyetede çok moda" desen ve bunun eğitimini saati 300 dolara versen, o zaman da soracak namaz varken hala yoga yapmak ne demek diye.
gericilik zamana göre belirlenecekse yoganın bilinen tarihi bundan 5000 yıl öncelere kadar giderki, o zamanda da bugünkü manada bir yogamıydı yada bir ibadetmiydi kim bilir. rabb i insanı en güzel bir şekilde yarattı ve başıboş bırakmadı.
yoga nedir bilmeyen insan söylemidir. herhalde yogayı da ibadet biliyor. namaz kılanları küçük görmektir. namaz kılmıyorsan kılanlara saygı göstermek gerekir. yoga ve namazın birbiriyle hiç bir bağlantısı yoktur. karşılaştırma yapılması bile yanlıştır.
birisiyle vücut dinginliği sağlanır, diğeriyle de sevap kazanılır, "öbür taraftaki" hesapları yogaya göre yapsalardı, biz de yoga yapardık. biz inanıyorsak, namaz kılarız, inanmazsak yoga yaparız, ama birisi tutup bize "namaz kılma yoga yap" diktasıyla gelirse, ona da ancak g.tümüzle güler, sana ne olm, deriz...yani...budur...
bence bu yanlış bi başlık olmuş. namaz varken hala yoga yapmak ülkemiz için daha mantıklı ve doğru olur. ama şu var ki ateist gibi budizm gibi dinlere bağlı insanlar olunca dini gereği namaz yerine yoga gayet normal.
ikisi de bir arınma, meditasyon, ruhu dinlendirme, huzur bulma olarak değerlendirilirse; yoga her türlü yener.
ama namaz kılmak bir dinin gereği olduğundan ve yoga her hangi bir dine bağlı olmağından
ikisinin karşılaştırılması pek doğru değil sanki...